hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İtalyanlarla kavga edeceğiz"

    İtalyanlarla kavga edeceğiz
    expand

    Bir fuar için İtalya'nın Paestum kentinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin peşinde olduklarını belirterek, "Ayasofya'daki türbelerden birinden çalınan İznik çinilerinin derhal Fransa'dan geri gelmesini istiyorum. Sizinle de (İtalyanlarla) Noel Baba'nın kemikleri konusunda kavga edeceğiz" dedi.

    Günay, Paestum 14. Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı için bulunduğu Paestum'da İtalyan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Günay, Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Günay, “Bugün neyin geri dönmesini isterdiniz" sorusunu, "Ayasofya'daki türbelerden birinden kaçırılan İznik çinileri Fransa'da. Derhal hatta bugün geri gelmesini isterim" dedi.

    Bakanlık yetkilileri, bu konuda 5 yıldır süren bir mücadele olduğunu aktardı.

    "Aziz Nicholas'ın kemikleri sızlıyor"

    Bakan Günay ayrıca İtalya'yla da bir Likya yazıtıyla ilgili süren yasal bir mücadele olduğunu aktararak, "Bu özel bir koleksiyonda yer alıyor. Yasal süreç sürdüğü için detaylı bilgi vermek istemem" şeklinde konuştu.

    Özellikle Fransa, Amerika ve İngiltere'de takip ettikleri eserler olduğunu vurgulayan Günay gülerek, “Yakında siz İtalyanlarla da büyük kavgalar edeceğiz" diyerek, Aziz Nicholas'ın kemiklerinin İtalya'nın Bari kentine kaçırılmasıyla ilgili yasal talepte bulunacaklarının sinyalini verdi.

    Günay sözlerine şöyle devam etti:

    “Patara'da doğan ve Demre'de yaşamış olan Aziz Nicholas'ın (Noel Baba) kemikleri zamanında korsanlar tarafından İtalya'nın Bari kentine kaçırılmış. Bu tarihte de yazar. Şu an Demre'de kilisesi ve evi binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor ama kemikleri Bari'de. Henüz yasal olarak bir girişimde bulunmadık. "

    "Ben eserlerin ait oldukları yerde sergilenmesini isterim. Çünkü onların da bir canı olduğuna inanırım" diyen Bakan Günay'ın, “Biz Türkiye'de 'kemikleri sızlar' diye bir deyiş kullanırız. Aziz Nicholas'ın da kemikleri sızlıyor" esprisine tüm İtalyan gazeteciler güldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow