hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya'da seçimin galibi Halk Partisi

    İspanyada seçimin galibi Halk Partisi
    expand

    İspanya'da yapılan erken genel seçimlerde sağ görüşlü Halk Partisi (PP) tarihi bir zafer kazanarak tek başına iktidara gelirken, sosyalistler demokrasi tarihindeki en kötü sonuçlarını aldı.

    İspanya'da 2004 yılından bu yana, iki dönemdir süren sosyalistlerin iktidarına son veren PP, 2000 yılında, Jose Maria Aznar döneminde elde ettiği 183 milletvekilini geçmeyi başardı. PP, İspanya demokrasi tarihinde ilk defa bu seçimlerde, 350 sandalyeden oluşan mecliste 186 sandalyeye sahip oldu. Ekonomik krizle mücadele eden, 5 milyondan fazla işsizin bulunduğu İspanya'da, Mariano Rajoy başbakanlığında kurulacak yeni PP hükümetinin öncelikli hedefi ekonomi olacak. Rajoy'u uluslararası alanda ilk tebrik edenlerin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron olduğu bildirildi.

    PP'nin üst düzey yetkilileri seçim kampanyası sırasında yaptıkları açıklamalarda, uzun zamandır ülkenin ekonomisini kurtarmak için çalıştıklarını ve ilk Bakanlar Kurulu'nda önlem paketlerini açıklayacaklarını söylemişlerdi.

    Bu seçimlerde aday olmayan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yerine eski İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'yı başbakan adayı olarak gösteren Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise, İspanya demokrasi tarihindeki en kötü seçim sonucunu aldı. Son seçimlerde 169 milletvekiline sahip olan PSOE, bugünkü seçimler sonrasında 110 milletvekiline düştü. PSOE bu zamana kadarki seçimlerde en kötü sonucu 118 milletvekiline sahip olduğu, 1977 yılında almıştı.

    Öte yandan bu seçimlerde ön plana çıkan diğer bir konu, özerk yönetimlerde faaliyet gösteren küçük siyasi partilerin milletvekili sayısını artırması, Valencia, Asturias ve Navarra bölgelerinde kurulan koalisyonların ilk defa meclise girmeleri oldu. Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA'nın silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklamasından sonra kurulan ve ilk defa genel seçimlere katılan ayrılıkçı ve sol görüşlü siyasi hareketlerin koalisyonu AMAIUR'un 7 milletvekili çıkartması ise önemli bir başarı olarak gösterildi. AMAIUR, 18 milletvekilinin çıktığı Bask bölgesinde 1. siyasi parti olarak çıktı.

    Ayrıca 2008'deki seçimlerde büyük bir hezimete uğrayan ve sadece 2 milletvekili çıkaran komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisi ise bugünkü seçimlerde milletvekili sayısını 11'e çıkartmayı başardı.

    Ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi sisteme karşı 15 Mayıs'tan bu yana gösteriler düzenleyen "Öfkeliler" adlı halk hareketinin yaptığı "protesto oyu" çağrısının da olumlu sonuç verdiği gözlendi. "Öfkeliler" hareketinde öncü olan sivil toplum örgütleri, halktan "oy kullanmamasını, oy kullanması halinde ise boş veya küçük partilere oy atılmasını" istemişti.

    Öte yandan hükümet sözcüsü Jose Blanco seçim sonuçlarıyla ilgili basına yaptığı açıklamada, ilk defa terör tehdidi olmadan gerçekleşen bir seçim olduğunu ve oy kullanma işlemleri sırasında ciddi hiçbir olayın yaşanmadığını söyledi.
    İçişleri Bakanı Antonio Camacho da seçimlere katılımın yüzde 71,78 düzeyinde olduğunu duyurdu. 2008'deki son seçimlerde katılım yüzde 73,85'idi.

    Genel seçimler sonrasında yüzde 90'ı açıklanan sandıklara göre 350 milletvekilinden oluşan meclisin dağılımı şöyle:

    "Halk Partisi (PP) 186, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 110, Katalonya bölgesinde faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CİU) 16, komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) 11, Bask bölgesindeki ayrılıkçı ve sol görüşlü siyasi hareketin koalisyonu (AMAIUR) 7, Bask bölgesinde faaliyet gösteren Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, İspanya genelinde iki büyük siyasi partiye alternatif olarak kurulan Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) 5, Kanarya Adaları'nda faaliyet gösteren Kanarya Koalisyonu (CC) 2, Katalonya bölgesindeki ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 3, Galisya bölgesinde faaliyet gösteren Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) 2, Asturias bölgesinde faaliyet gösteren Asturias Vatandaş Formu (FAC) 1, Valencia bölgesinde faaliyet gösteren küçük siyasi partilerin kurduğu koalisyon (Compromis Q) 1, Navarra bölgesinde faaliyet gösteren GBai 1."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow