hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pearl Harbor baskınının 70. yıldönümü

    Pearl Harbor baskınının 70. yıldönümü
    expand

    İkinci Dünya Savaşının kaderini değiştiren Pearl Harbor baskını'nın 70'inci yıldönümü nedeniyle ABD'de başta Hawaii olmak üzere birçok yerde anma etkinlikleri düzenleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Donanması'nın Pasifik Okyanusu’ndaki güçlerinin merkezi olan Pearl Harbor'a, 7 Aralık 1941 tarihinde düzenlenen saldırıda ABD, ülke tarihinin en büyük askeri darbelerinden biri almıştı.

    Japon İmparatorluğu’nun limana düzenlediği baskından birkaç saat sonra alınan kararla, ABD, İkinci Dünya Savaşı’na girdi ve Avrupa’nın kaderi bir kez daha değişti.

    Pearl Harbor gazileri, dün, Hawaii’nin Oahu adasında bulunan üste buluşarak ölen arkadaşlarını andı. Saldırıdan geriye kalan fotoğraflarla, İkinci Dünya Savaşı’nın kırılma noktası olan saldırı, tarihin en unutulmaz anlarından biri arasına girdi.

    Japonlar, 353 uçakla düzenledikleri hava saldırısında ABD’nin, aralarında sekiz savaş gemisi, üç hafif kruvazör, üç destroyer bulunan 18 gemisini batırdı, 49 gemiye hasar verdi. Dahası, 161 savaş uçağı tamamen yok edildi, 102 uçak da hasar gördü.

    Pearl Harbor’ı alevler içinde bırakan baskında ABD ordusu 2 bin 896 asker kaybetti. Japonların zayiatıysa 29 savaş uçağı ve 55 pilottu. Saldırının üzerinden henüz bir saat geçmemişti ki, dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt altı dakikalık ünlü konuşması için Kongre kürsüsüne çıktı. ABD'nin savaşa girişi de o oturumda onaylandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dört gün sonra, Japonya’nın müttefikleri Almanya ve İtalya, ABD’ye savaş ilan etti. ABD Kongresi, oylamaya bile gerek duymadan, iki ülkeye savaş ilanıyla yanıt verdi. Kısaca Pearl Harbor, İkinci Dünya Savaşı’nın çok daha şiddetli ve yıkıcı olmasına neden olan, ikinci bir başlangıcı gibiydi.

    NOT: 2 Aralık 17:30'da Birleşik Filo amiral gemisi Nagato zırhlısından 676 - 10 numarali acil ve gizli şifreli emir gönderildi. "Nii Taka Yama Nobore Hito Futa Maru Haçi" (Niitaka-yama'ya tırman 1208). Bu '8 Aralık 0:00'de savaş başlayacaktır' anlamına geliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow