hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Perinçek davasının düğümü Fransa'da

    Perinçek davasının düğümü Fransada
    expand

    Fransa meclisinde gelecek hafta oylanması beklenen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının sorgulanmasını suç sayan yasa teklifi, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili davalara bakan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni de yakından ilgilendiriyor.

    Fransa'daki yasa teklifinin önce meclis ardından senatodan geçtikten sonra yasalaşması halinde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin bir yıl hapis ile 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılması öngörülüyor.

    Fransa'da olası mahkumiyet kararlarının, AİHM'e taşınması halinde Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhinde açtığı davanın sonucu büyük önem kazanacak.

    AİHM, İsviçre'de konu ile ilgili açıklamalarından dolayı mahkum olan Perinçek'i haklı bulursa, aynı içtihat, yine Avrupa Konseyi üyesi Fransa'nın yargısı için de geçerli olacak.

    Konu ile ilgili A.A muhabirine bilgi veren AİHM kaynakları, Strasbourg mahkemesinin Perinçek'i haklı bulması halinde, söz konusu içtihadın Fransa'yı bağlayacak olmasına önemle dikkat çekiyor.

    Avrupa Konseyi ülkeleri, yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uyarlamak zorunda.

    Ulusal mahkemeler, kendi içtihatlarıyla AİHM'in içtihatlarının çelişmesi halinde Strasbourg mahkemesinin kararları doğrultusunda karar vermek zorunda.

    AİHM, Doğu Perinçek'i Ermeni soykırımı iddiasını reddederek ırk ayrımcılığı yapma suçundan mahkum eden İsviçre Mahkemesinin kararının iptali için açılan davayı görüşmeyi kabul etmişti.

    Perinçek, İsviçre yargısı tarafından Ermeni soykırımını inkar ettiği gerekçesi ile mahkum edilmişti.

    Doğu Perinçek, İsviçre'deki iç hukuk yollarını tüketerek aleyhindeki kararın iptali için AİHM'e başvurmuş, bu davayı ele almayı kabul eden Strasbourg mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince, İsviçre hükümetinden savunma istemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow