hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sait Gürsoy, üniversite yerleştirme için ne diyor?

    Sait Gürsoy, üniversite yerleştirme için ne diyor
    expand

    Başarıya Doğru programının yapımcısı ve sunucusu, eğitim danışmanı Sait Gürsoy, üniversiteye yerleştirme sonuçlarını öğrenciler açısından yorumladı.

    Bugün 655 bin üniversite adayı önlisans ve lisans programlarını kazandı. Ayrıca 190 bin genç de açık öğretim fakültesindeki bölümlere girdi. İlk etapta yapılan çalışmalara göre 60 bin kontenjan boşluğu görünüyor. Bu kontenjanlar daha çok, KKTC'deki ve vakıf üniversitelerindeki bölümlerde mevcut (Üniversite adaylarına sınav sonuçları gönderilmeyecek, bunlar ÖSYM'nin web sayfasında olacak) Üniversiteli olan gençler, önümüzdeki 2 hafta içerisinde gerekli evraklarını tamamlayacaklar. 5 ve 9 Eylül arasında üniversitelerin kesin kayıtları yapılacak.

    Sonuçlardan sonra, herhangi bir üniversiteyi kazanamayan adaylar herhangi bir ümitsizliğe kapılmamalı. 12 Eylül'den itibaren üniversiteler, boş kalan bölümlerini YÖK'e bildirecekler. YÖK de, bu veriler doğrultusunda 2011 Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu hazırlayacak. Bu kılavuz ÖSYM'nin web sayfasında yayınlanacak. Bence yaklaşık 60 bin genç üniversiteli olma şansını bir kez daha deneyebilecek.

    Kazanamayanlar için yeni şans

    Ek yerleştirmeye başvurabilmek için, adayların 2011 yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmamış olmaları gerekiyor. Herhangi bir programı kazanan aday, kayıt yaptırmasa da ek yerleştirmeye başvuramaz. Tabi burada açık öğretim fakültesinin kontenjansız bölümünü kazananlar için herhangi bir mani sözkonusu değil. Ek yerleştirmede bir yere girmek isteyen adayın puanı, o bölümün taban puanına eşit ya da fazla olması gerekir. Örneğin, 420 puan alan bir aday, 421 puanlı bir bölümü tercih edemez. Ek yerleştirmelerin, 3-7 Ekim arasında yapılacağını tahmin ediyorum. Ek yerleştirmeyi kazanan adaylar diğer adaylar gibi yurt, kredi ve burslardan faydalanabilecekler. 

    Ek yerleştirmeler ne zaman başlar? 

    ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir, ek yerleştirmelerin 3 hafta sonra başlayacağını belirtmişti, bu açıklama üniversite adaylarını şaşırtmasın. Çünkü önce kesin kayıtlar, 5-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak, sonrasında ek yerleştirmeye başvurulabilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow