hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'e ABD'de ödül

    Coca-Cola CEOsu Muhtar Kente ABDde ödül
    expand

    Coca Cola Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, ABD'deki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi tarafından "Seçkin İş Liderliği Ödülü"yle onurlandırıldı.

    Atlantik Konseyi'nin her yıl düzenlediği ve transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesine katkılarda bulunan uluslararası liderlerin onurlandırıldığı geleneksel ödül töreni, ABD'nin başkenti Washington'daki Ritz Carlton Oteli'nde yapıldı.

    Atlantik Konseyi'nin kuruluşunun 50'inci yılının da kutlandığı törende, "Seçkin İş Liderliği Ödülü"ne layık görülen Muhtar Kent'e ödülünü ünlü sunucu Charlie Rose takdim etti.

    Kent, törende yaptığı konuşmada, ödülün "gerçek sahiplerinin" Coca-Cola ailesinin tüm dünyadaki 700 bin çalışanı olduğunu belirterek, "Coca-Cola ailesinin 700 bin üyesi adına Atlantik Konseyi'ye teşekkürlerimi sunuyorum" ifadesini kullandı.

    Atlantik Konseyi 50'inci yılını kutlarken, Coca-Cola olarak da bu yıl kuruluşlarının 125'inci yıldönümünü kutladıklarını belirten Kent, Coca-Cola'daki deneyimi sırasında birçok şey öğrendiğini, ancak öğrendiği en önemli şeyin, karmaşık ve çok uluslu bir ortamda faaliyet gösteren küresel bir şirketin tüm dünya genelinde ortaklıklar, işbirliği ve çok taraflı desteğe ihtiyaç duyması olduğunu kaydetti.

    Daha iyi bir gelecek için sivil toplum, iş dünyası ve hükümetler arasında ortaklıklar kurulmasının önemine işaret eden Kent, dünya daha karmaşık hale geldikçe bu ortaklıklara da daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

    Kent, iklim değişikliğiyle mücadele, dünya genelindeki toplum kalkınma programları, kadınların güçlendirilmesi, eğitimin, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi gibi hususlarda herkesin işbirliği halinde birlikte hareket etmesi ve ortak katkılar sunmasının önemini vurguladı.

    Charlie Rose'dan Muhtar Kent'e övgüler

    Muhtar Kent'e ödülünü takdim eden Charlie Rose da, "Coca-Cola'nın gizli formülü gibi, Muhtar Kent'in de kendi gizli formülü var. O da çok çalışmak, heyecan ve hiç bitmeyen bir enerji, dengeli bir iyimserlik ve dünyayı dolaşmaya duyduğu iştah. Muhtar Kent de, yönettiği şirket gibi uluslararası bir kişilik" dedi.

    Rose, bugünün dünyasında, 125'inci yılını kutlayan bir şirketi yönetmenin, 200'ü aşkın ülkede ürün satmanın ve dünyanın en tanınmış markası olmanın hiç olmadığı kadar zorluklar içerdiğini kaydederek, Kent'in, Atlanta'dan çıkıp, Afrika'daki, Türkiye'deki, Meksika'daki, Çin'deki köyleri ve kentleri birbirine bağlamasıyla her türlü takdiri hakettiğini söyledi.

    Muhtar Kent'in, günümüzün sorunlarının çözülmesinde birlikte hareket edilmesi ve kaynakların ihtiyaç duyanlar için seferber edilmesi gibi hususlara verdiği öneme işaret eden Rose, Kent'in "bu dünyada hep birlikte yaşıyoruz" fikrine olan bağlılığından övgüyle söz etti.

    Törende "Seçkin Askeri Liderlik Ödülü"ne ise, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis layık görüldü. Stavridis'e ödülünü ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones takdim etti.

    Stavridis konuşmasında, ödülünü NATO bünyesinde dünyanın çok farklı kesimlerinde aktif görev yapan 150 bin askere adadığını söyledi.

    NATO'nun transatlantik ilişkiler açısından temel önemde olduğunu ifade eden Stavridis, İttifak'ın sadece bugünün misyonlarına odaklanmadığını, her anlamda geleceğe baktığını kaydetti.

    Stavridis, "küresel gayrisafi milli hasılanın yarısını temsil eden, aktif ya da yedek 7 milyon erkek ve kadın personele, 10 binlerce uçağa, yüz binlerce savaş gemisine sahip NATO'nun çok sağlam ve çok başarılı bir ittifak olduğunu" kaydetti.

    Konuşmasında NATO'nun Libya'da yürüttüğü operasyondan da bahseden Stavridis, Amerikalıların istihbarat, izleme, keşif, yakıt ikmali gibi konularda önemli rol oynadığını, ancak bu zorlu misyonun büyük bölümünün İttifak'ın Avrupa kanadı tarafından yürütüldüğünü belirtti.

    Stavridis, "Bu operasyonun ilk günlerindeyiz, ama NATO'nun, siyasi, diplomatik ve ekonomik çabaların Libya'yı ileriye götürecek koşulları yaratacağı bir ortamı oluşturacağını umuyorum" dedi.

    Törende dünyaca ünlü İspanyol tenor Placido Domingo da, "Seçkin Sanatsal Liderlik Ödülü"yle onurlandırıldı. Domingo'ya ödülünü, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell takdim etti.

    Domingo, bu ödüle layık görülmekten büyük onur duyduğunu belirterek, genel direktörlüğünü yaptığı Washington Ulusal Operası'nın tüm personeline, bu operayı ABD'nin en önemlilerinden biri haline getirmedeki katkılarından dolayı teşekkür etti.

    "Daha güçlü bir Avrupa, ABD'nin çıkarına"

    Törenin açılışında ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bir konuşma yaptı.

    Biden konuşmasında, transatlantik ortaklar olarak günümüzün büyük zorluklarına karşı koymada birlikte hareket etmelerinin önemini vurguladı.

    "Her konuda aynı görüşte olmayabiliriz ama bir hususta görüş birliği içindeyiz, o da birbirimize ihtiyacımız olduğu, birlikte hareket ettiğimizde daha güçlü olduğumuz gerçeği" diyen Biden, daha güçlü bir Avrupa'nın ABD'nin çıkarına olduğunu kaydetti.

    Konuşmasında ABD ile Avrupa'nın dünyadaki çok çeşitli meselelerde birlikte çalışmasından örnekler veren Biden, NATO'nun eski ve yeni üyeleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

    Rusya ile işbirliğinin önemine de değinen Biden, ABD'nin Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğine güçlü destek verdiğini, Rusya'nın Batı'ya yönelmesinin ABD'nin çıkarına olduğunu, Rusya ile ilişkilerin gelişmesinin dünya, Avrupa ve özellikle de Doğu Avrupa'nın yararına olacağını belirtti.

    Biden, "genç yüzyılın yüklerinin" tek başına ABD'nin omzunda olamayacağını belirterek, bunun örneğinin müttefiklerin öncü rol oynadığı NATO'nun Libya'daki misyonunda görüldüğünü, sergilenen bu birlikteliğin sonucunda Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölgesel ortakların da bu misyona katkı sağladığını anlattı.

    Sorumluluk paylaşımının herkese fayda sağladığını ifade eden Biden, ancak sorumluluk paylaşımının İttifak'ın hedeflerine sürekli bağlılığı gerektirdiğini söyleyerek, "NATO'ya üyelik, beraberinde sorumluluklar da getirir. Bu sorumluluklar da ancak ülkelerin savunmaya yeterli derecede kaynak aktarmasıyla karşılanabilir" dedi.

    Törende ayrıca, Atlantik Konseyi'nin 50'inci yılı vesilesiyle, kuruluş bünyesinde Brent Scowcroft Uluslararası Güvenlik Merkezi and the Refik Hariri Ortadoğu Merkezi adlı iki yeni birimin kurulduğunun duyurusu yapıldı.

    Törene, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow