hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    GDO sessiz sedasız hayatımıza giriyor!

    GDO sessiz sedasız hayatımıza giriyor
    expand

    Genetiği değiştirilmiş ürünler sessiz sedasız Türkiye pazarına girmeye başladı. Daha önce genetiğiyle oynanmış 3 soya, 3 mısır çeşidinin ithalatına izin veren Türkiye, şimdi 10 mısır çeşidine daha izin vermeye hazırlanıyor. Ancak bilimsel raporlar hakkında da derin şüpheler var.

    Genetiği değiştirilmiş ürünler sakıncalı mı değil mi? Dünya uzun zamandır bu konuyu tartışıyor.

    Türkiye'de ise konu çok fazla tartışılmadan ürünlerin satışı başlıyor. Şimdilik insan tüketimi için değil hayvan yemi olarak.

    Daha önce genetiği değiştirilmiş 3 mısır ve 3 soya çeşidinin ithalatına izin veren Türkiye Biyogüvenlik Kurulu, şimdi de 10 mısır çeşidine onay vermeye hazırlanıyor.

    10 yeni mısır çeşidi için bilimsel kurula rapor hazırlatılırken, bu raporların birbirinin aynısı olması dikkat çekiyor.

    Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, yasa gereği her bir ürün için 11 kişiden oluşan ayrı ayrı bilimsel kurullar oluşturulması gerekiyor. Ancak 13 mısır çeşidi için hazırlanan raporların tamamı mısır isimleri hariç birbirinin aynı. Bu da bilimsel kurullara ilişkin şüpheleri artırıyor.

    Raporlara bakıldığında ise hepsinde ithalat yapılsın denilmesine karşın ciddi uyarılar da bulunuyor. Uyarıların başında ithal edilen genetiği değiştirilmiş ürünlerin çevreye bulaşması riski geliyor.

    Böyle bir durum ortaya çıkması durumunda bütün ürünün toplatılıp kontrollü bir şekilde imha edilmesi isteniyor. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin halk sağlığına zararlı olabileceği uyarısı yapan rapor, bu ürünlerin kazara veya sabotajla çevreye yayılması durumu için bir ulusal afet planı hazırlanmasını istiyor.

    Hazırlanan bu raporlara ilişkin halkın ve sivil toplum kuruluşlarının 10 Ekim'e kadar görüş bildirme hakkı bulunuyor. Genetiği değiştirilmiş ürünlerin ithalatını isteyen Yem Sanayicileri Birliği, üyelerini bu kararı desteklemeye çağırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow