hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay döviz borçlularına ümit verdi

    Yargıtay döviz borçlularına ümit verdi
    expand

    Bankalardan döviz kredisi kullananlara Yargıtay'dan müjdeli haber geldi. Yargıtay, bankaların tek taraflı koruma sözleşmesi imzalatmasının hukuksuz olduğuna karar verdi. Böylece döviz kredisi kullananların borçlarının yeniden hesaplanması gündeme gelecek.

    Dünya piyasalarını sarsan ekonomik çalkantı en çok döviz borcu olanları korkuttu.

    Özellikle bankalardan İsviçre frangı ve Japon yeni ile borçlananlar borçlarının büyük oranda arttığına tanık oldu.

    Kriz öncesi dönemde İsviçre ve Japon bankalarından ucuz kaynak temin eden Türk bankaları bunları aynı para birimleri üzerinden tüketiciye pazarladı.

    Ancak 2008 yılı sonunda 100 bin İsviçre frangı borcu olan tüketicinin bankaya 144 bin 450 Türk lirası ödemesi gerekirken, kurdaki artış nedeniyle bu rakam 60 bin 950 lira artarak 205 bin 400 liraya ulaştı.

    Japon yeni cinsinden kredi kullananlar için de aynı durum sözkonusu. Bankadan 10 milyon yen kredi kullanan tüketicinin 2008 sonundaki borcu 168 bin 230 Türk lirasıyken, şu andaki borcu 240 bin yene ulaşıyor. Yani borç 71 bin 770 lira arttı. Her iki döviz kurunun 3 yıllık değerlenme oranı da yüzde 42'nin üzerinde.

    Şimdi bankalardan döviz kredisi kullananlara Yargıtay'dan bir müjdeli haber var. Daha önce tüketicilerin kurun sabitlenmesi talebine 'her şey sözleşmeye uygun' itirazına bu kez Yargıtay son noktayı koydu.

    Yargıtay, bankaların müşterilerine tek taraflı olarak kendilerini koruyan sözleşmeler imzalatmasını hukuksuz buldu. "Bankanın kuvvetli yönlendirme etkisi var" diyen Yargıtay'ın bu kararı binlerce döviz borçlusunu umutlandırdı.

    Ancak her sözleşmenin kendisine özgü koşulları olduğunu belirten hukukçular, her davada ayrı ayrı karar alınacağını belirtiyor. Yine de bu karar açılacak davalar için bir emsal oluşturacak. Çünkü daha önceden bankaların sözleşmeleri tüketicilere hukuki yolları kapatıyordu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow