hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçak işçi çalıştırana kamu ihalesi yok

    Kaçak işçi çalıştırana kamu ihalesi yok
    expand

    Kamu İhale Kanunu'nda, kayıtdışı işçi çalıştıran işveren ve şirketlerin beş yıl süreyle kamu ihalelerine giremeyeceklerine dair değişiklik yapılacak.

    AA muhabirinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, kayıtlı ekonomiye geçiş süreciyle ekonominin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra kamu finansman kaynaklarının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor.

    Kayıtdışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nı 2011-2013 yıllarını kapsayacak şekilde güncelleyen hükümet, kayıtdışı ekonomiyle mücadeleyi gelecek yıl da artırarak sürdürecek.

    Bu kapsamda, uygulamaların etkinliğinin artırmak amacıyla kurumlar arası işbirliğini güçlendirilecek.

    Hükümet, kayıtdışı ekonomiyle mücadele için 2012'de uygulayacağı politika önceliklerini ve alınacak tedbirleri belirledi. Buna göre, ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlar, 2011-2013 yıllarını kapsayan eylem planını kararlılıkla uygulayacak ve üçer aylık dönemlerle izleme ve değerlendirmeye ilişkin rapor yayımlanacak.

    Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, vergilendirmede mükellef hizmetlerini etkinleştirilecek. Çalışmalar çerçevesinde, mükelleflerin vergisel işlemlerde kullandığı beyanname, bildirim ve formlar gözden geçirilecek.

    Yürürlüğe giren elektronik fatura uygulamasının kullanımı genişletilecek ve bankacılık ödeme sistemleriyle entegrasyonu sağlanacak.

    Fatura ve diğer belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesine imkan tanıyacak teknik ve hukuki altyapı oluşturulacak. Mükelleflerin tutmak zorunda oldukları yevmiye defteri ve defter-i kebirin muhasebe kayıtlarının elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası ve iletilmesiyle ilgili standartlar belirlenecek, gerekli hukuki ve teknik altyapı hazırlanacak.

    Riskli mükelleflerin merkezden tespit edilerek incelemeye sevkinin nesnel kriterlere dayandırılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen "Merkezi Risk Analizi Modeli" etkin bir şekilde uygulanacak.

    Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi inceleme kapasitesi geliştirilecek. Sürekli eğitim uygulamasıyla mevcut beşeri sermayenin niteliği artırılacak. Vergi inceleme standartları geliştirilerek incelemelerin hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanacak.

    Kaçak işçi çalıştıranlarla mücadele

    Kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında gelecek yıl, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorumluluğunda, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Kamu İhale Kurumu'nun işbirliğiyle kaçak işçi çalıştıran işletmelerin kamu ihalelerinden belli bir süreyle men edilmesine yönelik düzenleme yapılacak.

    Buna göre, Kamu İhale Kanunu'nda, kayıtdışı istihdamla mücadele amacıyla, kayıtdışı işçi çalıştırdığı saptanan işverenin, tüzel kişi olması halinde tüzel kişiliğin yanı sıra ortakları ve onların ortak olduğu diğer şirketler de kamu ihalelerine beş yıl süreyle giremeyeceklerine dair değişiklik yapılacak.

    Ayrıca, akaryakıt başta olmak üzere; canlı hayvan, et, çay, şeker ve şeker mamulleri ve e-ticaret yoluyla yapılan kaçakçılıkla mücadelenin etkili bir şekilde sürdürülmesi amacıyla eylem planları hazırlanarak yürürlüğe konulacak. Bu doğrultuda, kaçakçılıkla mücadelede araç ve yöntemler geliştirilecek, kurumlar arası işbirliği güçlendirilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow