hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimşek: Son 28 yılın en iyi bütçesi

    Şimşek: Son 28 yılın en iyi bütçesi
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin bu yılın 11 aylık döneminde aylık bazda 7 defa fazla verdiğini belirterek, 28 yılın en iyi bütçe performansının elde edildiğini söyledi.

    Bakan Şimşek, AA muhabirine, kasım ayı bütçe sonuçlarını değerlendirdi.

    Şimşek, dünya ekonomisindeki belirsizliklere ve özellikle Euro Bölgesi'ndeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen, merkezi yönetim bütçesinin, 2011 Kasım ayında 2 milyar 146 milyon lira fazla verdiğini kaydetti.

    "Bütçe, 11 ayda, 7 defa fazla verdi"

    Bütçenin, bu yılın, 11 aylık döneminde aylık bazda 7 defa fazla verdiğini belirten Şimşek, bu performansın, yılın 11 aylık döneminde 8 ay fazla verilen 1983 yılından bu yana geçen 28 yıllık süreçteki en iyi bütçe performansını ifade ettiğinin altını çizdi.

    Şimşek, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde 23,5 milyar lira açık veren merkezi yönetim bütçesinin, bu yılın Ocak-Kasım döneminde 439 milyon lira fazla verdiğini söyledi.

    Bakan Şimşek, "Böylece, 28 yıllık süreçte, 2006 yılı ile birlikte ikinci kez, yılın ilk 11 ayında kümülatif bazda bütçe fazlası elde edilmiştir" dedi.

    "Yıl sonu FDF hedefinin, 3 katı FDF elde edildi"

    Faiz Dışı Fazla'nın (FDF) ise geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 80,3 oranında artarak, 41,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Şimşek, böylece yılın 11 aylık döneminde, yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin, yaklaşık 3 katı kadar faiz dışı fazla elde edildiğini belirtti.

    Şimşek, Ocak-Kasım döneminde bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,4 oranında artarak, 272,8 milyar lira olduğunu kaydetti.

    Bakan Şimşek, bütçe giderlerinin ise sadece yüzde 6,5 oranında artarak, 272,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

    Vergi gelirleri arttı

    Ocak-Kasım döneminde vergi gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 21,6 oranında artarak, 234,1 milyar lira olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 oranında artarak, 231,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

    Bakan Şimşek, "Yani faiz hariç bütçe giderleri, reel olarak neredeyse sabit kalmıştır" dedi.

    "Faiz hariç bütçe giderleri, vergi gelirleri ile finanse edildi"

    Kamu harcamalarının finansmanının vergi gelirleri ile sağlandığını belirten Şimşek, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde yüzde 92 olan vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılama oranının, bu yılın aynı döneminde, yüzde 101,2 olduğunu söyledi.

    Bakan Şimşek, faiz hariç bütçe giderlerinin tamamen vergi gelirleri ile finanse edildiğini bildirdi.

    "Yıl sonu bütçe hedeflerine, rahatlıkla ulaşılacak"

    Bakan Şimşek, başta AB ülkeleri olmak üzere, dünyada birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin, kamu borcu problemleri ile boğuşurken Türkiye'nin bütçe performansının anlamlı olduğunun altını çizdi.

    Kasım sonu itibariyle bütçe gerçekleşmelerinin, 2011 yıl sonu bütçe hedeflerine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini belirten Şimşek, "Hatta bütçe açığının 2011 yıl sonu için GSYH'nın 1,7'si olarak öngörülen hedefin de altında kalacağını göstermektedir" diye konuştu.

    "İlave, 10 milyar lira harcama yapıyoruz"

    2011 yılının çok etkileyici 11 aylık performansının aralık ayında devam etmeyeceğini kaydeden Şimşek, çünkü ülkenin başta altyapı, eğitim, sağlık ve diğer harcamalarına ilave 10 milyar lira harcama yapıldığını söyledi.

    Bakan Şimşek, "Bu ilave ödenekler olmasaydı, 2011 yıl sonu için öngörülen bütçe açığı hedefinin çok çok altında kalacaktık" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow