hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    “Erdoğan Arap kahramanı mı?”

    “Erdoğan Arap kahramanı mı”
    expand

    İngiliz The Guardian gazetesinde "Recep Tayyip Erdoğan: Arap kahramanı mı?" başlığıyla yayımlanan makalede, "Eğer Arap dünyasının şimdiki ‘Ottomania’ yani Osmanlı çılgınlığını daha iyi bir geleceğe götürecekse, Türkiye’nin daha gerçekçi ve pragmatik yaklaşım içinde olması gerekir” denildi.

    Khaled Diab tarafından kaleme alınan makalede, Mısır’da ulusal kahraman kıtlığı olmasından şikayet eden Mısırlı bir blogcunun, “Erdoğan artık Mısır sokaklarının kahramanıdır” şeklindeki sözlerine atıfta bulunuldu ve “Her ne kadar düşünmeden ve bencilce nedenlerle yapılırsa yapılsın, Batı'ya veya İsrail’e kafa tutan liderlerin milyonlarca kişinin gözünde kaharamanlara dönüştüğü Ortadoğu ‘idol kültürü”nden kaynaklanmaktadır” sözlerine yer verildi.

    Diab makalesinde, uzak tarihte Osmanlı imparatorlarının Araplara kendi kaderini tayin etme hakkını vermeyi defalarca redettiğini ileri sürerek, deneyimli Türkiye’nin askeri yenilgi ve Arap milliyetçiliğ tarafından dışarı itildiği ve Türkiye’nin de Mustafa Kemal Aatatürk’in hilafeti kaldırmaya karar vermesi ve yeni cumhuriyetin yüzün batıya doğru çevirmesiyle terkettiği bölgeye yeniden girmesine şimdiki kuşaklar tarafından izin verildiğini yazdı.

    “Ama coğrafi ve kültürel yakınlığına karşın Türkiye gerçekten daha mı iyi?” sorusunu soran Diab, “Ne de olsa konu birimparatorluk olarak Arapların işlerine karışmak olunca, ya da müşteri ve tabaasını yönetmek olunca, yüzyıllarca sürmüş deneyimi var” ifadesine yer verdi.

    Diab, Erdoğan’ın İslamlaşma gündemiyle ilgili iddialar nedeniyle laik çevrelerde yaygın bir şekilde endişe duyulduğunu, ama aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel duruşunu ve profilini yükselttiği için övgü aldığını vurguladı ve bir Türk köşe yazarının, “Ona kızsak da ve haddini aştığını düşünsek de, biz, halk olarak, onu seviyoruz. İlk kez ahlaki bakış açısını benimseyen büyük bir ülkenin vatandaşları olmaktan gurur duyuyoruz” şeklindeki sözlerine yer verdi.

    “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye Kaddafi’nin Libya’sına büyük yatırımlar yaptı” diyen Diab, ikili ticaretin 2010 yılında 2.3 milyar dolar olduğunu ve Türk dışişleri bakanının kendinden emin olarak bu rakamın beş yıl içinde 10 milyar dolara çıkacağını tahmin ettiği hatırlattı.

    "Arapların Türkiye’nin İsral’e sert yaklaşımına karşı verdiği olumlu tepkiye karşın, birçok kişinin farkına varmadığı bir şey daha var" diyen Diab, İsrail’in filoya saldırısı nedeniyle özür dilemeye reddetmesi sonucu Türkiye’nin İsrail ile ilişkisini sınırlama kararı almasının güçlü ekonomisi ve askeri gücü sayesinde mümkün olduğunu ileri sürüyor ve ilerde özellikle kendi vatandaşları karışmamışsa Türkiye’nin bu kadar kararlı davranmayabileceğini savunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow