hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici alımları erteliyor

    Tüketici  alımları erteliyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Otomotivde üretim ve ihracat rakamları yolunda giderken satış ayağında durgunluk hakim. Döviz kurunun tekrar yükselmesi ve referandum endişeleri araç satışlarını olumsuz etkiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları 2017 ilk iki ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,8 azalarak 82.2 bin adet gerçekleşti. Otomobil satışları yüzde 5,63 azalarak 60.3 bin olurken hafif ticari araç pazarı yüzde 1,62 artarak 21.9 bin oldu. Bu rakamların büyük çoğunluğu stoktaki 2016 model araçların satılmasıyla elde edildi. 2017 mart ayında ise satışların 2016 marta göre yüzde 15 civarında azalarak 65-70 bin adetlerde oluşması öngörülüyor. Şubat sonu itibari ile 1.6 lt altındaki otomobil satışlarında yüzde 5,9, 2 lt üstü otomobillerde 40,4 azalış gerçekleşti. İlk 2 ayda dizel otomobil satışlarının payı yüzde 60,21’e geriledi ve otomatik şanzımanlıların payı 58,05’e yükseldi.

    ZAMLAR DEVAM EDİYOR

    2016 model stoklarını bitirmek üzere olan markalar 2017 model yılı ile birlikte araç fiyatlarına zam yapmayı sürdürüyor. Ancak bazı markaların ellerinde halen 2016 model araçlar mevcut. Örneğin B sınıfı bir Ford Fiesta’da model yılı farkı 5-8 bin TL aralığında iken C sınıfı bir Focus’ta 10-15 bin TL aralığında fiyat farkları oluşabiliyor. Son fırsatları değerlendirmek isteyen tüketiciler nisan öncesinde zamlar gelmeden alıma geçerken önemli bir kesim de dövizdeki tırmanış, referandum öngörüleri, kredi faizlerinin yükselmesi gibi nedenlerle beklemeye geçmiş haldeler. Markaların sıfır faizli desteklerinin haricinde bankaların aylık tüketici kredi faizleri 1,3 ile 1.5 arasına yükselmiş durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EN ÇOK LÜKSLER DARALDI

    ÖTV’ye gelen ek artış sonrasında satışları en çok etkilenen sınıflardan biri lüksler (Premium) markalar oldu. Mercedes, Audi,BMW gibi markaların oluşturduğu bu sınıfın payı yüzde 12’lerdenr 8’lere indi. 2017 sonunda da Premium sınıf otomobil satışlarının yüzde 30 civarında düşmesi öngörülüyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow