hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anıt yıkılmasın diyen hakim niye görevden alındı?

    Anıt yıkılmasın diyen hakim  niye görevden alındı
    expand

    Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımı yönünde Kars Belediyesince verilen kararın yürütmesini durduran Erzurum 1. İdare Mahkemesi Başkanı’nın, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) görevinden alınarak bir başka göreve atanmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakim teminatı ve kanuni hakim güvencesi ilkelerine aykırı olduğunu bildirdi.

    Ahsen Coşar, yaptığı yazılı açıklamada, anayasaya, kanuna, hukuka ve vicdani kanaatine göre karar vermekte özgür olan ve verdiği karar yönünden yargısal denetime tabi olan hakimlerin salt verdiği karardan dolayı görev yaptığı mahkemelerden idari tasarrufla alınarak başka mahkemeye atanmasının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakim teminatı, kanuni hakim güvencesi ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

    Bununla ilgili anayasa maddelerini hatırlatan Coşar, şunları kaydetti:

    "Bu bağlamda işaret etmek gerekir ki Sayın Başbakan’ın emri sonrasında Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımı yönünde Kars Belediyesince verilen kararın yürütmesini durduran Erzurum 1. İdare Mahkemesi Başkanı’nın HSYK tarafından görevinden alınarak bir başka göreve, yerine ise yürütmeyi durdurma kararını itiraz üzerine kaldıran Bölge İdare Mahkemesi üyesinin atanması, bu atamayı gerekli ve haklı kılan bir başka neden yoksa, çok açık biçimde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakim teminatı ve kanuni hakim güvencesi ilkelerine aykırıdır. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakim teminatı ve kanuni hakim ilkeleri yönünden son derece endişe verici bu durumu kamuoyunun dikkatine sunar, kamu vicdanını ve hukuku rahatsız eden bu tasarrufun neden ve gerekçelerini kamuoyuna açıklaması hususunda HSYK’yı göreve davet ederiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow