hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Heykel yıkılsın yerine yenisini yaparız"

    Heykel yıkılsın yerine yenisini yaparız
    expand

    Kars'ta yaptığı İnsanlık Anıtı adlı eseriBaşbakan Erdoğan tarafından 'ucube' diyerek eleştirilen heykeltıraş Mehmet Aksoy, Eskişehir'de düzenlenen söyleşide "Heykel yıkılsın, tekrar yerine yenisini yaparız" dedi.

    Tepebaşı Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu ve Eskişehir Tabip Odası işbirliğince 'İnsanlık yıkılmaz-Ben Gördüm, Duydum, Tanığım' konulu söyleşi düzenlendi.

    Çok sayıda kişinin izlediği söyleşide konuşan heykeltıraş Mehmet Aksoy, söyleşide yaptığı konuşmada bazı kesimlerin sanat düşmanlığı yaptığını öne sürdü.

    Aksoy şunları kaydetti:

    "Diyorlar ki; 'Hasan Karakani Türbesine ve mukaddes türbeye gölge düşürüyor' bir kilometre ötede orası gözükmüyor bile. Böyle söylemlerle halkı ikiye bölerek karşı karşıya getirilerek sanat düşmanlığı yapılıyor. Aslında anlamaya çalışmak, bizi anlamaya çalışmak sanatı ve sanatçıyı kollamak onların görevi, hükümetlerin görevi, başbakanın görevi, cumhurbaşkanının görevi, kültür bakanının görevi.

    Bir heykele aşağıdan şöyle bir bakılarak hakaret edilemez. Ve o baktığı yer, açılışını yaptığı yer bir Kale Otel diye bir yer. Üç katı kaçak, kaçak bir oteli açıyor başbakan. Heykeli göstererek ne biçim bir heykel olduğunu ve bir daha geldiğinde görmek istemediğini söylüyor. Bir anlamaya uğraşırsın, danışmanların olur, anlamazsın çok normal bir şey.

    Türkiye'de tabii ki bir heykel fakirliği vardır. Heykelden bir anda öyle anlaması, heykel üzerine tartışma yapması, herkesin evinde heykel, heykelin üzerine tartışmalar, sosyal hayatımıza girmiş öyle heykeli olan parklarımız, bahçelerimizde heykellerimiz yok. Bu anlamda Eskişehir diğer illere göre şanslı. Eskişehir heykel bakımından zengin. Keşke bütün Türkiye'de bütün bunlar olabilse. Ben sanat yapmaya devam edeceğim. Bu heykel yıkılsın, tekrar yerine yenisini yaparız, yapacağım. Bu inançtayım."

    Sinema sanatçısı Tarık Akan'da konuşmasında 1970 yılından buyana Türkiye'de sanat ve ve sanatçının hiçbir değerinin olmadığını söyledi.

    Akan şöyle konuştu:

    "Ülkemde 1970'den sonrasından itibaren sanat ve sanatçının hiçbir değeri yok, var olanların da mümkün edildiği kadar yok edilmeye çalışılıyor, çalıştılar ve başarılı oldular. Ama Anadolu o kadar zengin ki, o kadar üretken ki, üretiyor fakat bu sınırlar içerisinde kalıyor başarı. Ben bundan çok rahatsızlık duyuyorum. Mehmet Aksoy yaratıcı, doğurgan, gerçek bir sanatçı bana göre. Bu olay Yunanistan'ın her hangi bir köyünde olsaydı, açık ve net dünyanın en büyük heykeltıraşçısı olarak her yerde anılırdı bugün. Ülkemde Mehmet Aksoy evet Almanya'da biliniyor, heykeltıraş işi ile uğraşanlar tanır. Ama maalesef onun ve onun gibi sanatçıların farkına varılmaması için yapılmış bir politika resmen güdülüyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow