hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-Ermeni sınırından yürek burkan hikayeler

    Türk-Ermeni sınırından yürek burkan hikayeler
    expand

    Türkiye ile Ermenistan'ı ayıran sınır ve o sınırın ardında yürek burkan hikayeler... İşte bu "sınır"dan yola çıkan fotoğrafçı Erhan Arık'ın Türkiye-Ermenistan sınır köylerindeki çalışması "Horovel" Depo İstanbul'da sergilenecek.

    Proje kapsamında ilk olarak Türkiye - Ermenistan sınır köylerini dolaşan Erhan Arık, insanlarla yüz yüze oturup onlarla sınırı ve sınırın diğer tarafını konuştuğunu; karşılıklı olarak hikâyelerini dinlediğini ve dinlenen hikâyelere uygun fotoğraflarını çektiğini anlatıyor. Bu fotoğraflardan sergi ve kitap olarak basılması düşünülen en az 50 fotoğraf ve bu fotoğraflara ait, insan hikâyeleri ortaya çıkmış. 

    Arık, ikinci olarak ise sınırın her iki yakasından dinlenen hikâyelerin bir kısmını, video olarak kaydederek çalışmasını tamamlamış. Arık projesini şöyle anlatıyor:
    "Bu videoları ise son yıllarda sosyal belge fotoğrafın yerini alan multimedia tekniği ile hazırladım. (Multimedia, eş zamanlı çekilen fotoğraf ve videonun beraber kurgulanması ile yaklaşık 5-ile 10 dakikalık kısa hikâyeler üzerinden hazırlanan bir video belgesel türüdür. ) Bu proje boyunca sınırın her iki tarafından 5 kişinin hikâyelerini video olarak kaydettim. Her bir hikâyelerden yaklaşık 3-5 dakikalık multimedialar hazırlandı ve toplamda 5 insan hikâyesinden yaklaşık olarak 10 dakikalık bir multimedia hazırlandı. Bu multimedia videoların her biri yalnız başına da kullanabileceği gibi bir bütün olarak da kullanılabilir. Bu videoların ve fotoğrafların kullanım alanı olarak internet ortamı en kullanışlı iletişim aracı olacak. Özellikle videoların her birinin süresinin az olması ve tek başına da bir anlam ifade ediyor olması internette bu videoyu kolayca yaymak ve izlenmesini sağlamak açısından çok faydalı olacak." 

    Anadolu'da çiftçilerin tarlalarda çalışırken okudukları kısa dörtlüklere "Horovel" deniliyor. Horovel aynı içerikle ve isimle sınırın her iki tarafında hâlâ kullanılıyor.

    Sergi, 5 Haziran 2011'e kadar Depo İstanbul'da ziyaret edilebilir.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow