hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beş bin yıllık Kiklad tekneleri

    Beş bin yıllık Kiklad tekneleri
    expand

    Beş bin yıl önce Ege’nin iki yakasını buluşturan Kiklad tekneleri Sakıp Sabancı Müzesi'nde sergilenecek.

    Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM), 24 Mayıs’ta ÇİMSA ana sponsorluğunda açılacak yeni sergisi Karşıdan Karşıya, aslına uygun inşa edilmiş14 metrelik bir Kiklad teknesi modeline ev sahipliği yapacak.

    Sergiye dahil edilen modelle, uzun yıllar Ege Denizi’nin iki yakasını buluşturan tek ulaşım aracı olan teknelerin, iki kültürün etkileşimi üzerindeki etkisi ve önemi vurgulanacak. Müzede ayrıca, Yunan Kiklad adaları ve Batı Anadolu’dan 5000 yıllık arkeolojik buluntular da sergilenecek.
     
    “Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi”, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda Kiklad tekneleri, hiçbir yapıştırıcı ve çivi kullanılmadan, halatlarla birbirine bağlanan tahtaların suya girince şişerek kenetlenmesi mantığından hareketle, aslına uygun olarak inşa ediliyor. Anadolu ve Yunanistan’daki medeniyetlerin ticari ve kültürel ilişkilerini gözler önüne serecek sergi, iki ülke müzeleri arasındaki ilk işbirliği olması nedeniyle, Ege’nin iki yakasında da heyecanla bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow