hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimdi Bienal zamanı

    Şimdi Bienal zamanı
    expand

    Başlığı 'İsimsiz' olarak belirlenen 12. İstanbul Bienali kapılarını açtı. 5 karma sergi ve 50'den fazla kişisel sunumun yer aldığı Bienal'de, 500'ü aşkın yapıt 13 Kasım'a kadar gezilebilecek.

    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, kapılarını sanatseverlere açtı. 5 karma sergi ve 50'den fazla kişisel sunumun yer aldığı bienalde, 500'ü aşkın yapıt 13 Kasım'a kadar gezilebilecek.

    12. İstanbul Bienali''nin, İstanbul Modern'de yapılan resmi açılış töreni ve basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, vakfın bu organizasyonu ilk olarak 1987 yılında düzenlediğini hatırlattı.

    O günden bugüne İstanbul ve bienalin birlikte büyüdüğünü, geliştiğini ve önem kazandığını ifade eden Eczacıbaşı, ''Bienal, İstanbul'un bir kültür-sanat başkenti olarak gelişimine katkıda bulunurken İstanbul da bienale kucak açtı, zengin tarihi, güncelliği ve potansiyeliyle bienale sürekli yenilenen enerji sağladı'' dedi.

    Bienalin 1999 yılında 40 bin kişiye ulaşırken, 2009 yılında 100 bini aşkın sanatsever tarafından izlendiğini aktaran Eczacıbaşı, şunları söyledi:

    ''Kentimizdeki özel müzelerin sayıları 2000'lerin başında bir elin parmakları kadarken, şimdi onlarla ifade ediliyor. 100'ü aşkın sanat galerisine ev sahipliği yapan İstanbul'da düzenlenen sergi sayısı her yıl artıyor.

    Geçtiğimiz 10 yılda sanat üretimi ve tüketimindeki bu artış, önümüzdeki 10 yıl için bize umut veriyor. Cumhuriyetin kuruluşununu 100. yılı olan 2023'te ülkemizin, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden birine sahip olması hedefleniyor. Dilediğimiz, kültür endüstrisinin de ekonomideki büyüme hedefinden payını almasıdır. Daha çok kitap okuyan, daha çok sergi gezen, konsere giden ve sanatsal-kültürel faaliyette bulunan bir toplum, her türlü hedefe daha rahat ve çabuk ulaşacaktır.''

    Gelecek yılın İKSV'nin 40. yılı olduğunu ve geçen 39 yılda kültür endüstrisinin önemine inandıklarını anlatan Eczacıbaşı, ''Bundan sonra da festival ve bienallerimizin, kültür politikası alanındaki faaliyetlerimiz ve yeni sanat eserlerinin üretimini teşvik eden girişimlerimizle bu yöndeki sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışmayı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

    12. İstanbul Bienali başlığı
    İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011
    12. İstanbul Bienali'nin İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 olarak belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Küba asıllı Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres'in (1957-1996) yapıtlarından ilham alıyor.

    Yapıtları uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, aynı zamanda küratörlüğünü Rosa Martinez'in üstlendiği 5. Uluslararası İstanbul Bienali'nde de yer almıştı. Torres'in, siyasi konuları ele alırken kullandığı yenilikçi sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu. Gonzalez-Torres'in varlığı, sanatçının çoğu yapıtını adlandırma biçimine gönderme yapan "İsimsiz" başlığının yanı sıra bienalin temalarında ve görsel kimliğinde kendini gösterirken 12. İstanbul Bienali sergilerinde sanatçının hiçbir yapıtı yer almıyor.

    12. İstanbul Bienali'nde İsimsiz (Soyutlama), "İsimsiz" (Ross), "İsimsiz" (Pasaport), İsimsiz (Tarih) ve "İsimsiz" (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenen beş karma sergiye ek olarak, bu temalarla ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyan 50'den fazla kişisel sunum da yer alıyor. İstanbul Bienali, başlığında olduğu gibi, adlarını Gonzalez-Torres'in yapıtlarından alan bu beş tema çerçevesinde de sanatçıya referans vermeye devam ediyor.

    İstanbul Bienali küratörleri, Gonzalez-Torres'in "İsimsiz" kavramına uygun bir şekilde, sergiyle ilgili önyargılı düşüncelere yönelik eleştirel bir tavır geliştirip bienal sanatçılarının isim listesini sergi açılmadan önce ilan etmeyerek serginin bu yollarla tüketilmesine de eleştirel bir bakış açısı getirdiler. 12. İstanbul Bienali, günümüzde, özellikle bienal bağlamında yan etkinlik ve programları öne çıkaran anlayışa yanıt olarak, sanatsal ve küratöryel ifadenin asıl biçimi olan serginin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bienal, yapıtların sunumuna ve birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde, özenle inşa edilmiş tek bir mekana, Antrepo'ya yerleştirildi.

    Pritzker ödüllü mimar Ryue Nishizawa tasarladı

    12. İstanbul Bienali'nin sergi mekanları, 4. İstanbul Bienali'nden beri birçok bienale ev sahipliği yapan Antrepo 3 ve 5. Mimari tasarımı günümüz mimarlığının ünlü ismi Ryue Nishizawa Mimarlık Ofisi tarafından yapılan 3 ve 5 numaralı Antrepolar etkileyici bir sergi alanına dönüştürüldü.

    2010 yılının Kasım ayında başlayan tasarım süreci boyunca Nishizawa, mekanda gezen seyircilerin karma sergileri ve kişisel sunumları birbirinden ilk bakışta ayırabilmeleri için bir yöntem geliştirdi. İçi, çelik ve alçıpan konstrüksiyonlarla farklı boyutlarda odalara ayrılan sergi mekanında, karma sergilerin duvarları gri, kişisel sunumlarınki ise beyaz renge boyandı. Her sanat yapıtı adeta ayrı bir pavyonda sergilenerek her sanatçıya mekanda azami özgürlük sağlandı.

    Henüz 40'lı yaşlarında olduğu halde dünya mimari tasarım çevrelerince günümüzün en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Ryue Nishizawa, 1995 yılında mimar Kazuyo Sejima ile birlikte kurduğu SANAA (Sejima ve Nishizawa ve İş Ortakları) Mimarlık Ofisi'nin yanı sıra 1997'den bu yana Ryue Nishizawa Mimarlık Ofisi'nin de yöneticiliğini sürdürüyor. Aralarında dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü (2010) ile Venedik Mimarlık Bienali'nin Altın Aslan Ödülü'nün (2004) de bulunduğu birçok ödülün sahibi

    Ryue Nishizawa'nın yönettiği SANAA'nın projeleri arasında New York'taki The New Museum of Contemporary Art (2007), Japonya'daki 21st Century Museum of Contemporary Art (2004) ile Christian Dior ve Prada'nın butikleri bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow