hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanal alemde "arkası yarın" romanı

    Sanal alemde arkası yarın romanı
    expand

    Türkiye'de internet üzerinden bölümler halinde yayımlanan ilk roman olma özelliğini taşıyan "Bugünden Bakınca"nın yazarı Emrah Polat, okur yorumlarına da tek tek yanıt vererek okur ile yazar arasındaki mesafeleri ortadan kaldırıyor.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Polat, 2000 yılında yaşadığı bir olaydan sonra tekerlekli sandalyenin yaşamına girdiğini belirterek, "Yaşadığım olaydan sonra yazma tutkumu gerçekleştirmenin peşine düştüm" dedi.

    Polat, o dönemde yazmaya başladığı ilk romanı "Bugünden Bakınca"yı yıllar sonra projelendirerek internet üzerinden günlük olarak okuyucuyla paylaştı.

    Kullandığı bu yöntemin oldukça ilgi gördüğünü ve bin civarında okuyucunun romanı takip ettiğini söyleyen Polat, basılı kitap satışlarının bin - 2 bin civarında olduğu düşünüldüğünde bu rakamın azımsanmayacak ölçüde olduğunun altını çizdi.

    Uyguladığı bu yöntemin okurla yazar arasındaki mesafeyi kısaltmak adına yapılmış bir çaba olduğunu vurgulayan Polat, romanını okur yorumlarıyla birlikte kitaplaştırmayı düşündüğünü söyledi. Emrah Polat, romanının şimdiden Balkan dillerine çevrilmesi için teklif aldığını ve çeviri sürecinin kısa zamanda başlayacağını dile getirdi.

    "Otobiyografik yanlar taşısa da roman gerçekliği farklı bir şey"

    Romanda her bölümün sonunda okur yorumları olduğuna ancak bu durumun romanın gidişatını etkilemediğine dikkati çeken yazar Polat, "Bu sayede okurla yazar bir iletişim kurabiliyor ve okur romana ilişkin düşündüklerini doğrudan yazarla paylaşma imkanı buluyor" dedi.

    İnsanların dış dünya gerçekliğiyle roman gerçekliğini karıştırdıkları için yorumların genelde anlatılan olayların birebir yaşanıp yaşanmadığına ilişkin yapılan tartışmalar olduğunu söyleyen Polat, romanının her ne kadar otobiyografik yanlar taşısa da roman gerçekliğinin farklı bir şey olduğunu vurguladı.

    Polat, şöyle devam etti:
    "Yazarlar her ne kadar kendilerini saklamaya çalışsalar da hikayede kendilerinden bir parça mutlaka olur. 'Bugünden Bakınca'da da böyle yanlar vardır. Fakat bu durumu 'olay örgüsünün gerektirdiği biçime insan kendi yaşamını da sokabilmeli' şeklinde düşünmek lazım.

    Ben gerçekçi bir edebiyat anlayışını kendime yakın buluyorum. Dolayısıyla doku anlamında insanın çok yabancısı olmadığı yerler, karanlık yanıyla hesaplaştığı anlar ve bunların olabileceği kadarıyla edebiyata yansıttığı noktalar önemli."

    "Bugünden Bakınca"nın özellikle sosyal medyada oldukça duyulduğunu ve bunun da sosyal medyanın gücünü ortaya koyduğunu anlatan Emrah Polat, "Yayıncılıkta tedrici olarak değişen bir süreçteyiz. Bu süreç içinde okur alışkanlıkları da değişmeye başlıyor. Birçok okur oturup uzun bir romanı okumaktansa bölüm bölüm okumayı tercih ediyor" diye konuştu.

    Romanının elektronik kitap halinde yayımlama önerilerinin olduğunu dile getiren Polat, bu önerilere sıcak baksa da romanı basılı kitaptan okumak isteyenler için de mutlaka yayımlamayı düşündüğünü ifade etti.

    Diğer romanları hakkında da bilgi veren Polat, bunlardan "Köpek Adamlar"ın basıldığını, "Yüzler" adını verdiği ve yeni tamamladığı son romanının ise bağlı olduğu ajansa teslim ettiğini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow