hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aydın Doğan Ödülü Mehmet Özbek'in

    Aydın Doğan Ödülü Mehmet Özbekin
    expand

    Aydın Doğan Vakfı’nca 1996’dan bu yana düzenlenen Aydın Doğan Ödülü bu yıl Türk Halk Müziği dalında verildi. Ödüle Türk Halk Müziği’ne verdiği hizmetler ve yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle sanatçı Mehmet Özbek layık görüldü.

    15’inci Aydın Doğan Ödülü “Türk Halk Müziği” dalında Mehmet Özbek’e verildi. Aydın Doğan Vakfı kurucusu adına 1996 yılından bu yana düzenlenen Aydın Doğan Ödülü, Türk Halk Müziği’nin son yıllarda yaptığı aşamalar göz önüne alınarak, 2011 yılında “Türk Halk Müziği” dalında verilmesine karar verildi. Ödül, Yücel Paşmakcı başkanlığında, Melih Duygulu, Erdal Erzincan, Zafer Gündoğdu, Doğan Hızlan, Prof. Songül Karahasanoğlu, Arif Sağ, Pasan Saltık ve Süleyman Şenel’den oluşan Seçiciler Kurulu tarafından Mehmet Özbek’e layık görüldü.

    Halk Müziği hizmetinde bir ömür

    Ödülün, Türk Halk Müziği’ne solist, yönetici, koro şefi, derlemeci, notist ve akademik yayınlar yoluyla verdiği sayısız hizmetler, İstanbul Belediye Konservatuvarı Folklor Tatbikat Topluluğu, TRT İstanbul Radyosu ve TRT Müzik Dairesi Başkanlığında Şube Müdürü ve Müzik Dairesi Başkanı olarak verdiği kurumsal hizmetler, Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu kurucu şefi ve yöneticisi olarak verdiği idari hizmetler, yurt içi ve yurt dışında verdiği ve yönettiği konserler, derlediği ve notaya aldığı eserlerle Halk Müziği repertuvarına kazandırdığı eserler ve yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle Özbek’e verilmesi kararlaştırıldı.

    Seçiciler Kurulu ayrıca Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı’na da hizmet ödülü verilmesine karar verdi. Aydın Doğan Vakfı ödül töreni, 11 Nisan Pazartesi günü İstanbul’da Hilton Convention Center’da yapılacak.

    300 türkü derledi

    Mehmet Özbek 1945’te Şanlıurfa’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. “Urfa Türkülerinin Dil ve Anlatım Özellikleri” adlı teziyle doktorasını tamamladı ve “edebiyat doktoru” unvanını aldı. Öğrencilik yıllarında, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın Türk Müziği Nazariyatı Bölümü’ne devam etti. 1966’da girdiği İstanbul Radyosu’nda sanatçı, şef ve müdür olarak çalıştı. 1983’ten itibaren Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversiteleri’nde Türk Halk Müziği dersleri verdi.

    1986’dan başlayarak kuruluşunu gerçekleştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun şefi olarak da görev yapan Özbek, Ekim 2007’de emekliye ayrıldı. Başta Urfa olmak üzere Anadolu’da birçok yörenin; yurt dışında ise Irak, Azerbaycan, Yugoslavya, Bulgaristan ve Romanya türklerinin halk ezgilerini derledi. Sözlü ve sözsüz olmak üzere bunların 300 kadarını TRT repertuarına kazandırdı. Yurt içi ve yurt dışında sayısız konserler verdi ve yönetti, çok sayıda ödül kazandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow