hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oscar ödülleri için geri sayım başladı

    Oscar ödülleri için geri sayım başladı
    expand

    83. Oscar maratonunun sonuçlanmasına sayılı günler kala Los Angeles’da Akademi kazanı kaynıyor: Tahminler, Oscar almasına kesin gözüyle bakılanlar, gözden düşenler, yeni gözdeler, törenin sunucuları... Kulislerdeki son dakika gelişmelerini Los Angeles'tan Gizem Evcin aktarıyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Don Mischer ve Bruce Cohen’in (Amerikan Güzeli) prodüktörlüğünü üstlendiği törenin sunucuları pembe dizi oyunculuğuyla, Oscar adaylığıyla, yaptığı doktora ve masterla, yazdığı kitapla çok konuşulan, yılın flaş ismi; James Franco ve Hollywood’un yeni Julia Roberts’ı; Anne Hathaway. Bu yıl 83.sü düzenlenecek törenin hedefi genç ve dinamik sunucularıyla genç izleyicilere ulaşmak.

    Akademi Oylamalarından Önde Gidenler...

    En İyi Film: Zoraki Kral

    En Yakın Takipçisi: Sosyal Ağ

    2010 yılı En İyi Film Oscar’ı kaliteli ve birbirinden farklı bir seçki sunuyor: Sundance gözdeleri ‘The Kids are All Right’ ve ‘Winter’s Bone’, yüksek bütçeli, hasılat şampiyonları ‘Oyuncak Hikayesi’ ve ‘Başlangıç’ yönetmenleri ile öne çıkan ‘Siyah Kuğu’, ‘İz Peşinde’ ve ‘127 Saat’; oyunculuk ve önemli teknik adaylıklarıyla ‘Şampiyon’; erken favori, Altın Kürelerin galibi ‘Sosyal Ağ’ ve tüm sendikalardan ödülleri toplayan, en çok adaylık sahibi ‘Zoraki Kral’.

    Akademi Zoraki Kral’a 12 dalda üyelik vererek erken tahminlerin gözdesi, Oscar’ları silip süpüreceğine kesin gözüyle bakılan ‘Sosyal Ağ’ın gözden düştüğünün ilk sinyallerini verdi. Şimdilerde Zoraki Kral’ın Sosyal Ağ’ı geçerek Oscar’ı alması muhtemel.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yılın adayları, Başlangıç ve Oyuncak Hikayesi-3 dışında orta ve düşük bütçeli stüdyo ve bağımsız filmlerden oluşuyor.

    Siyah Kuğu - 13 Milyon Dolar Bütçe - 147 Milyon Dolar Hasılat

    Başlangıç - 160 Milyon Dolar Bütçe - 817 Milyon Dolar Hasılat

    Sosyal Ağ - 40 Milyon Dolar Bütçe - 214 Milyon Dolar Hasılat

    Oyuncak Hikayesi 3 - 200 Milyon Dolar Bütçe – 1,06 Milyar Dolar Hasılat

    The Kids Are Allright - 4 Milyon Dolar Bütçe – 25,1 Milyon Dolar Hasılat

    Zoraki Kral - 15 Milyon Dolar Bütçe - 211 Milyon Dolar Hasılat

    Şampiyon - 18 Milyon Dolar Bütçe – 96,8 Milyon Dolar Hasılat

    127 Saat  - 18 Milyon Dolar Bütçeli - 30,7 Milyon Dolar Hasılat

    İz Peşinde - 38 milyon Dolar Bütçe - 179 Milyon Dolar Hasılat

    Winter’s Bone - 2 milyon Dolar Bütçe - 6,39 Milyon Dolar Hasılat

    *23 Şubat itibariyle Dünya çapında yaptıkları hasılat rakamlarıdır.

    En İyi Yönetmen: David Fincher, Sosyal Ağ

    En Yakın Takipçisi: Tom Hooper, Zoraki Kral

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akademi son 10 yıl içinde En İyi Film ve Yönetmen ödülleri tam üç kez ayırdı: Crash, Chicago, Gladiator’e karşı Ang Lee, Polanski ve Soderberg en iyi yönetmen ödüllerini toplamıştı. Bu yılda benzeri bir senaryo ile karşılaşmamız muhtemel. Yönetmenler Sendikası ödülü Hooper’a gitti ancak oyunculardan, yazarlara çok daha geniş bir üye seçkisi olan Akademi’nin Oscar’ı David Fincher’a vermesi bekleniyor. 

    En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman, Siyah Kuğu

    En Yakın Takipçisi: Annette Bening, The Kids Are All Right

    Sürpriz yaşanılmayacağına kesin gözüyle bakılan kategorilerden biri En İyi Kadın Oyuncu. Annette Bening yaşı itibariyle sempati toplasa da Natalie Portman’ın performansı göz ardı edilemeyecek düzeyde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth, Zoraki Kral

    En Yakın Takipçisi: Jesse Eisenberg, Zoraki Kral

    Altın Küreler ve Oyuncular Sendikası tarafından adaylıkla bile onurlandırılmayan Javier Bardem, ünlü arkadaşları, Julia Roberts ve Sean Penn’in basın açıklamalarını da arkasına alarak, Inneratu imzalı ‘Buitiful’ ile hakettiği adaylığa Akademi tarafından layık görüldü. Ancak En İyi Kadın Oyuncu’da olduğu gibi Erkek Oyuncu’da da sürpriz beklenmiyor: Colin Firth, Altın Küre, SAG ve Bafta’dan sonra Akademi Ödülü’nü de evine götüren isim olacak gibi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hailee Steinfeld, İz Peşinde

    En Yakın Takipçisi: Melissa Leo, Şampiyon

    En zorlu kategorilerden biri Yardımcı Kadın Oyuncu, yakın zamana kadar Melissa Leo’nun kazanma ihtimali üzerinde duruluyordu. Leo, SAG ve Altın Küre’yi alan isim olmuştu ancak Leo’nun kendi internet sitesi üzerinden başlattığı kişisel reklam kampanyası Akademi çevrelerinde antipati uyandırdı ve onu İz Peşinde’nin 14 yaşındaki genç yıldızının arkasına düşürdü.

    En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale

    En Yakın Takipçisi: Geoffrey Rush, Zoraki Kral

    1996 yılında Shine ile En İyi Erkek Oyuncu Oscarını alan Geoffrey Rush, ilk Oscar adaylığını Şampiyon ile alan Christian Bale’in tek rakibi. Ancak bu yarışında çoktan kazanılmış olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yardımcı Erkek Oyuncu bir diğer sürpriz beklenmeyen kategori.

    * Yönetmenlik ve oyunculuk kategorilerindeki adaylar almaları beklenen oy sıralamasına göre dizilmişlerdir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow