hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brandenburg Kapısı'ndaki "Büyük Diktatör"

    Brandenburg Kapısındaki Büyük Diktatör
    expand

    Charlie Chaplin'in Adolf Hitler'i sert bir biçimde eleştirdiği "Büyük Diktatör" filmi Berlin'deki Brandenburg Kapısı'na kurulan özel bir sette açık havada yayınlandı.

    Yoğun ilginin olduğu gösterim, "Chaplin Complete" festivali kapsamında yapıldı. Festival çerçevesinde 7 Ağustos'a kadar Chaplin'in filmleri açıkhavada gösterilmeye devam edecek.
     
    Film hakkında

    Büyük Diktatör, Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmidir. Aynı zamanda Chaplin'in ilk sesli filmidir.

    Filmde Nazizm ve Chaplin tarafından canlandırılan Adolf Hitler oldukçe sert bir şekilde eleştiriliyor.

    ABD'nin resmi olarak Nazi Almanyası ile hala barış içinde olduğu ve savaşa henüz girmediği bir dönemde çekilen filmin, kendi dönemi içinde sıradışı bir yeri vardır. Hitler ve emrindeki Nazilerin işgal ettikleri bölgelerde yaptıklarının henüz tam olarak açığa çıkmadığı bir dönemde, Chaplin yaptığı film ile Hitler'in Yahudi mallarını kamulaştırması, antisemitizm, faşizm konularını Nazileri yerden yere vurarak işlemiş; hatta filmde Nazileri beyinleri ve kalpleri makineden yapılma insanlar olarak tanımlamıştır.

    "Büyük Diktatör", 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. 

    (Kaynak: Wikipedia) 
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow