hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denize yakın yerlerde astım tehdidi!

    Denize yakın yerlerde astım tehdidi
    expand

    Türk Pediatri Kongresi'nin Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Türkiye'de nemli, denize yakın kentlerde astım vakalarına daha sık rastlandığını bildirdi.

    KKTC'de başlayan 47. Türk Pediatri Kongresi'nin Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, çocuklarda astım konusunda açıklamalarda bulundu.

    Türkiye'de 3 milyona yakın astımlı hasta bulunduğunu ve astımın genellikle çocuk yaşlarda başladığını kaydeden Çokuğraş, "Ülkemizde yaklaşık her 10 çocuktan birinde astıma rastlanıyor. Astımda tedaviye erken başlanması şart. Hastalık kendi haline bırakılırsa kalıcı olabiliyor. Çocuklarda astımın asıl sebebi alerjik, kısmen de virütik. Genetik yatkınlığın da önemi var" diye konuştu.

    Çocuklarda astımın, uzun süreli ve sık öksürük, gece öksürükleri, efor halinde öksürük, nefes darlığı nöbetleri ve hışırtı duyulması ile kendini belli ettiğine işaret eden Çokuğraş, şu bilgileri verdi:

    "2-3 yaşında ilk belirtilere rastlanabiliyor. Astımlı çocuğa yaşıtlarından farklı davranmak gerekmiyor. Spor yapabiliyorlar. Astımlı çocukların sigara içilen ortamlardan uzak durması şart. Cila, boya gibi keskin kokular da astımlı çocuklara rahatsızlık veriyor. Çocukların öncelikle sigarı dumanı ve alerjisi olan maddelerden uzak durmaları gerekiyor. Astımlı çocukların KOAH a yakalanma riski sağlıklı akranlarına göre daha fazla."

    Türkiye'de nemli, denize yakın kentlerde astım vakalarına daha sık rastlandığına vurgu yapan Çokuğraş, Orta ve Doğu Anadolu'da astımlı çocuk sayısının daha az olduğunu bildirdi.

    Dünya genelinde de güney ülkelerinde astımlı çocuk hasta sayısı azalırken, batıya-kuzeye yöneldikçe rakamların yükseldiğini belirten Çokuğraş, şunları kaydetti:

    "Astımlı çocukların yüzde 70'inde ev tozu akarı alerjisine de rastlanıyor. Odada bulunan toz tutacak tüylü, yünlü oyuncaklar, halı, kuş tüyü ya da yün yatak astımlı, alerjik çocukları rahatsız ediyor. Ev tozu akarlarıyla mücadele için yatak örtülerinin haftada bir kez, 60 derecenin üzerinde yıkanması gerekiyor. Sigaranın astım üzerindeki etkisi büyük. Hamileliğinde sigara içen kadınların çocuklarının yaşamlarının ilk 3 yılında astıma yakalanma riski, diğer çocuklara oranla dört kat fazla."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow