hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HIV / AIDS yasası ön taslağı hazır

    HIV / AIDS yasası ön taslağı hazır
    expand

    Pozitif Yaşam Derneğinin Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliğinin (AB) desteğinde yürüttüğü proje kapsamında, "Türkiye İçin HIV/AIDS Yasası Ön Taslağı" hazırlandı.

    Projenin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan proje koordinatörü Murat Köylü, dün Sağlık, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, Başbakanlık Etik Kurulu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığından temsilcilerle bazı partilerden milletvekillerinin katılımıyla "Odak Grup Çalıştayı" düzenlendiğini söyledi.

    Köylü, toplantıda, HIV/AIDS Yasası TBMM'ye sunulmadan önce ön taslağa son şeklinin verilmesi için katılımcıların görüş ve önerilerini dile getirdiklerini belirtti.

    BM ve AB desteğinde yürütülen projeyle ilgili bilgiler de aktaran Köylü, ön taslak hazırlanırken benzer yasaların bulunduğu 30-35 ülkenin düzenlemelerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve benzeri uluslararası mevzuattan yararlanıldığını bildirdi.

    Bu çalışma sonucunda Türkiye için bir çerçeve oluşturulduğunu ifade eden Köylü, şunları söyledi:

    "Türkiye'de HIV pozitiflere ve AIDS ile yaşayanlara karşı inanılmaz bir ayrımcılık uygulanıyor. Yasal düzenleme, yönetmelik, genelge gibi diğer mevzuatların çıkarılması çok büyük önem taşıyor. Ön taslak, bu ayrımcılığın önlenmesi başta olmak üzere komisyonlar oluşturulması, korunma ve önleme, tedavi ve bakıma erişimin kolaylaştırılması, erken yaşta evliliğin önlenmesi ve eğitim gibi konuları içeriyor. Son şekli verildikten sonra ön taslağı milletvekilleriyle paylaşacağız."

    AIDS ve HIV ile ilgili özel yasa çıkarılmasının, uluslararası ilgili kuruluşların önerisi olduğunu dile getiren Köylü, "Çalışma sırasında her kesimden kişilerle görüştük. Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da görüşmeler yaptık. Ön taslağı hazırlarken bu görüşmelerimizi de dikkate aldık" şeklinde konuştu.

    Rakamlarla AIDS ve HIV

    Toplantıda, Türkiye'deki AIDS ve HIV vakalarıyla ilgili bilgiler de aktarıldı.

    Sağlık Bakanlığının rakamlarına göre Türkiye'de 2010 yılı sonunda 4 bin 525 HIV/AIDS vakası olduğu, ancak uluslararası kuruluşların, "Bu rakamın 6-10 ile çarpılması gerektiği" uyarısında bulunduğu bildirildi.

    Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu bölgesinde AIDS/HIV vakalarının sayısında artış olduğuna dikkat çekilen toplantıda, ülkede hala istenen düzeyde bir kayıt izleme sistemi olmamasının önde gelen eksiklerden olduğu öne sürüldü.

    Toplantıda ayrıca, HIV'e buna yönelik ulusal eylem planı oluşturulması gerektiği de vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow