hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Sami Yen'in kapıları kapanıyor

    Ali Sami Yenin kapıları kapanıyor
    expand

    Galatasaray futbol takımı, tarihinin en büyük zaferlerini yaşadığı Ali Sami Yen Stadı'na bu akşam oynayacağı Türkiye Kupası maçıyla veda ediyor.

    Türk sporunun hizmetine 47 yıl önce giren Ali Sami Yen Stadı, bu akşam oynanacak Galatasaray-Beypazarı Şekerspor maçıyla kapılarını kapatıyor.

    Sarı-kırmızılı kulüp, son maçını oynayacağı Ali Sami Yen Stadı için özel bir veda programı hazırladı.

    Toplam altı saat sürecek olan organizasyon saat 18.00'da Galatasaray Efsaneleri maçıyla başlayacak. Camianın pek çok önemli başarısında emeği geçen efsane isimler, parçalı forma ve mercan formalı iki takım halinde Ali Sami Yen Stadı'nın çimlerine çıkacak.

    Saat 19.30'dan itibaren Galatasaraylı DJ Ayhan Güngör'ün (Hopdedik Ayhan) sunacağı gösteriler başlayacak. Ali Sami Yen'de geçen yıllar, elde edilen başarılar ve unutulmaz maçların, hazırlanan belgesellerle stadın üç tarafına kurulan LED ekranlarda gösterilecek, teknolojik efektlerin yanı sıra payro efektlerle güçlendirilen atmosferde konuşmalar yapılacak.

    Saat 21.30'daki Galatasaray-Beypazarı Şekerspor Türkiye Kupası karşılaşmasının ardından veda programının ikinci bölümü başlayacak.

    Son bölümde özel hazırlanan veda şarkısı seslendirilip, yine özel hazırlanan bir belgesel gösterilecek, sürpriz bir Galatasaraylı, Galatasaray Lisesi izcileriyle birlikte bir şiir okuyacak.

    Organizasyonun sonunda payro efektler eşliğinde tüm stadın katılacağı geri sayımla emektar stat Ali Sami Yen'e veda edilecek.



    Türkiye-Bulgaristan maçıyla açıldı


    Ali Sami Yen'in açılışı, Türkiye ile Bulgaristan arasında oynanan 20 Aralık 1964 tarihindeki maçla karşılaşmayla yapılmış, 35 bin kişilik kapasitesinin üzerinde sporseverin izlediği karşılaşma öncesinde olaylar yaşanmış, bir seyyar satıcının tezgahının parlaması nedeniyle çıkan panikte taraftarlar tribünlerden atlamış, ezilme tehlikesi yaşamış ve 81 kişi hastanelere kaldırılmıştı.
            
    Galatasaray Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen'in adı verilen stat, o günkü fiyatlarla 16 milyon 248 bin 707 TL'ye malolmuştu.
            
    1964-72 arasında üç şampiyonluk
            
    1964 yılına kadar kendi stadı olmadan maçlarını oynayan Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nın, 1972 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün yapımı çalışmaları çerçevesinde Mecidiyeköy Viyadüğü'nün inşası nedeniyle kapanmasına kadar, sekiz yılda üç  şampiyonluk elde etti.
            
    Ali Sami Yen Stadı, 1972 yılından 1980 yılına kadar kapalı kaldı. Stat, bu dönemde oldukça bakımsız kalırken, Ali Sami Yen Stadı 1980 yılı Aralık ayında yeniden açıldı.       
    Çimlerinde yaşanan sorun nedeniyle 1993-84 sezonun ardından bakıma alınan stat, 1986-87 sezonunun başıyla birlikte yeniden açıldı.
            
    1997 yılında Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nın yerinde yapılacak yeni stat projesini açıklarken, o tarihten sonra bir türlü bu proje 2011 yılına kadar hayata geçirilemedi. Sarı-kırmızılı takım 1996-2000 arasında üst üste dört kez lig şampiyonu oldu.
            
    Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nın yıkılıp yeniden yapılması amacıyla, 2003-2004 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadı'na taşınmış, ancak olumsuz şartlar yüzünden alınan başarısız sonuçlar nedeniyle, bir sezon sonra yeniden geri dönülmüştü.
            


    Avrupa'da tarihi başarılar

            
    Galatasaray, 1990'lı yılların başından itibaren Ali Sami Yen Stadı'nda Avrupa kupalarında büyük başarılara imza attı.
            
    Sarı-kırmızılılar, Ali Sami Yen Stadı'nda, Real Madrid, Milan, Barcelona, Manchester United, Juventus, Liverpool, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, PSV Eindhoven gibi Avrupa'nın ünlü takımlarını yenmeyi başardı.
            
    Son maçlar kötü bitti
            
    Galatasaray, Ali Sami Yen'e veda ederken bu sahada oynadığı Fenerbahçe ve Beşiktaş'a karşı oynadığı son derbi maçları kaybetti.
            
    Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'ye Ali Sami Yen Stadı'nda 1-0 mağlup olan Galatasaray, bu sezon Beşiktaş ile oynadığı karşılaşmayı da 2-1 yenilgiyle tamamladı.
            
    Galatasaray, bu akşam kepenklerini indirecek statta son oynadığı lig maçında da Gençlerbirliği'ne 2-0 mağlup olmuştu. Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nda Avrupa'da son oynadığı karşılaşmayı da kazanamadı.

    Galatasaray, son olarak UEFA Avrupa Ligi play-off maçında Ukrayna'nın Karpaty takımıyla 2-2 berabere kalmıştı.
            
    A milli maçlar
            
    Türk milli futbol takımı, Ali Sami Yen Stadı'nda toplam 28 maç yaptı.
            
    20 Aralık 1964 tarihinde Bulgaristan ile oynanan ve 0-0 berabere sonuçlanan özel maçla birlikte bu statta ilk kez sahaya çıkan milliler Mecidiyeköy'deki maçlarda 13 galibiyet, 11 yenilgi, dört beraberlik aldı.
            
    Ali Sami Yen'de oynadığı ilk yedi maçta galibiyet yüzü göremeyen ve bu statta ilk galibiyetini 1983 yılında elde eden Türkiye Mecidiyeköy'deki son randevusunda ise 1 Nisan 2009 tarihinde, 2010 Dünya Kupası Avrupa elemelerinde İspanya'ya 2-1 yenildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow