hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şike iddianamesi kabul edildi

    Şike iddianamesi kabul edildi
    expand

    31'i tutuklu 93 kişi hakkındaki şike iddianamesi mahkeme tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Dava 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İlk duruşma tarihi ise 14 Şubat 2012.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin futbolda şike iddialarına ilişkin olarak hazırlanan iddianameyi kabul ettiğini bildirdi. İddianamenin incelenmesi 6 gün sürdü.

    Davanın ilk duruşması 14 Şubat 2012'de görülecek.

    Mahkemenin kabulüyle iddianame üzerindeki gizlilik kararı da kalkmış oldu. 

    İDDİANAME'Yİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN... (SAĞ TIKLAYIP, HEDEFİ FARKLI KAYDET'İ SEÇİN). Dosya yaklaşık 35 mb boyutunda olduğunda indirilmesi zaman alacaktır. 

    İddianame'nin satırbaşları

    -Şike İddianamesinde şikeli maçların şifresi "inşaat"...

    -Para ödemeleri de iddianamede listeleniyor.

    -İddianamenin 148. sayfasına kadar Olgun Peker ve grubundan, geriye kalan kısmında ise Aziz Yıldırım ve grubundan bahsediliyor.

    -Örgütün  genellikle şikede para ödemesi yaptığı, nadiren de Fenerbahçe'ye transfer vaat edildiği iddia ediliyor.

    -Telefon görüşmelerinde şifre kullanılıyor, isimler kesinlikle kullanılmıyor.

    - Şike için genellikle kaleci ve forvet pozisyonundaki oyuncular seçiliyor. Bazı oyuncuların adı sayılarak bu futbolcuların şike işlemlerine karıştığı iddia ediliyor.

    - Kulüplerin karşılıklı şike ve teşvik yoklaması yaptığı iddia ediliyor.

    - Özellikle Blackberry telefonlarıyla mesajlaşıldığı öne sürülüyor.

    - Şike parası almanın kodu "kahve içmek" olarak belirtiliyor.

    -Futbolcular için "inşaat işçisi" ve "mağdur" kodları kullanılıyor.

    - Aziz Yıldırım için "1 numara" ve "CEO" kodlarının kullanıldığı öne sürülüyor.

    - Şike faaliyetinde başarısız olana bir sonraki şike faaliyetinde görev verilmiyor.

    Detaylar

    Futbolda şike iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede, şüpheli Aziz Yıldırım'ın, Fenerbahçe Futbol Takımının oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin aleyhte karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı anlatılıyor.

    Giresunspor'a darbe 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mehmet Berk'in hazırladığı ve özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 401 sayfalık iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in, futbol camiası içerisinde son derece etkin konumda bulunduğu ve futbolcu transferlerinde söz sahibi olduğu, bunun yanında birçok cebir ve tehdit içerikli suç faaliyetleri içerisinde yer aldığı, özellikle Giresunspor yönetimini ele geçirmeye çalıştığı ve kulüp seçiminde desteklediği Ömer Ülkü'nün kulüp başkanı olmasını sağladığının anlaşıldığı kaydedildi.

    Aziz Yıldırım nasıl tespit edildi 

    Şüpheli Olgun Peker'in, Giresunspor'un Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) nezdindeki sorunlarını çözmeye çalıştığı, bu kulübe yönelik transfer yasağının kaldırılması amacıyla TFF Başkanı Mahmut Özgener'e birtakım girişimlerde bulunduğu, bu durum üzerine Mahmut Özgener hakkında 4 Şubat 2011 günü iletişim tespit çalışmalarının başlandığı anlatılan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mahmut Özgener'e yönelik iletişim tespitlerinde Fenerbahçe Spor Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şüphe çeken bazı görüşmelerinin olduğu, aracılar üzerinden görüşüp buluştukları, Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe Futbol Takımının oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin aleyhte karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı, bunun karşılığında da Mahmut Özgener'in futbol camiası içerisinde etkin konumda bulunan Aziz Yıldırım'ın desteğini almayı hedeflediği ve bu maksatla Aziz Yıldırım'dan gelen her türlü talebe olumlu cevap vermeye çalıştığı görülmüş, ardından Aziz Yıldırım hakkında örgütsel ilişkilerin ortaya çıkarılması için 17 Şubat 2011 tarihinde adli çalışmalar başlamıştır."

    Dikkatler Aziz Yıldırım'a odaklanıyor 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şüpheli Aziz Yıldırım hakkında yapılan teknik takip çalışmalarına yer verilen iddianamede, Fenerbahçe Yöneticisi İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun, Aziz Yıldırım ile yaptığı telefon görüşmelerinde "Tarladaki İşçiler" ve "Ne Zaman Böyle Dikim Yapsak Olmuyor" gibi ifadeler kullanması üzerine şüphelilerin kendi aralarında şifreli konuştuklarının dikkati çektiği, yapılan çalışmalarda bu ifadelerin futbol maçlarında yapılan şike faaliyetleri ile ilgili olduğu, "işçi" olarak kullanın tabirlerin "futbolcu", "tarla" olarak kullanılan tabirlerin "futbol maçı", "dikim" olarak kullanılan tabirlerin de "şike yapılması" anlamlarına geldiğinin tespit edildiği anlatılıyor.

    4 maçta şike

    Şüpheliler Aziz Yıldırım ve İlhan Yüksel Ekşioğlu arasında 2 Mart'ta yapılan telefon görüşmelerinde, şüphelilerin "Üç Tarlayı da Sürdük" şeklinde şifreli konuşmalar yaptıklarının anlatıldığı iddianamede, bu şifrenin deşifresine yönelik çalışmalarda, kişilerin, ligin 24. haftasında 4 Mart'ta oynanan Kayserispor-Manisaspor, 6 Mart'ta, oynanan Bursaspor-İBB Spor ile Beşiktaş-Trabzonspor müsabakalarında şike ve teşvik primi faaliyetlerinin yürütüldüğünün kastedildiği, yine aynı hafta 7 Mart'ta oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe müsabakasında da şüphelilerin şike faaliyeti yürüttüklerinin görüldüğü belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, Menajer Serdar Berkin'in şüpheliler Ömer Ülkü ve Olgun Peker ile birlikte hareket ederek Giresunspor Kulübünden alacakları olan futbolculara alacaklarından vazgeçmeleri için baskı yapması sonucu 23 Şubat'ta iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlandığı, bu çalışmalarda Serdar Berkin'in Ömer Ülkü ile birlikte hareket ederek 1. lig maçlarında şike yaptıkları yönünde delillerin elde edildiği kaydediliyor.

    Fenerbahçe-Konya maçı 

    Şüpheli Alaeddin Yıldırım'ın da şike faaliyetlerinde şüpheli İlhan Yüksel Ekşioğlu ile birlikte hareket ettiğinin değerlendirilmesi üzerine Yıldırım hakkında iletişim tespitinin kayda alınmasına başlanıldığı belirtilen iddianamede, "13 Mart günü oynanan Fenerbahçe-Konyaspor maçı ile ilgili olarak Cemil Turan'ın müsabaka sonucunu Fenerbahçe lehine etkileme amaçlı birtakım girişimlerde bulunması üzerine 15 Mart günü şahıs hakkında iletişimin tespiti ve kaydının alınması çalışmalarına başlanmıştır. Olgun Peker'in de bu süreç içerisinde Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Ahmet Çelebi ile yakın ilişki içerisinde bulunduğu, Sivasspor'un ligde kalma mücadelesinde, birtakım illegal girişimlerde bulunabilecekleri değerlendirildiğinden haklarında iletişim tespit çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

    Eskişehir - Fenerbahçe maçı 

    İddianamede, şüpheli Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun, TFF içerisindeki bağlantılarını kullanarak suç örgütü adına menfaat elde etmeye çalıştığının değerlendirilmesi üzerine teknik takip çalışmalarının başladığı, Mosturoğlu'na yönelik teknik takip çalışmalarında Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması amacıyla şüpheli futbolcu Ümit Karan'a ulaşılmaya çalışılması üzerine Karan hakkında iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlanıldığı belirtiliyor.

    Futbolcu Temsilciliği sınavı 

    Şüpheli Sami Dinç'in şüpheli Olgun Peker ile bağlantılı olarak TFF nezdinde bazı örgütsel faaliyetler içerisinde bulunduğunun değerlendirilmesi üzerine hakkında iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlanıldığı, TFF tarafından gerçekleştirilen Futbolcu Temsilciliği sınav sorularının suç örgütü tarafından ele geçirilmiş olabileceği değerlendirilmiş ve soruşturma bu yönde genişletildiği anlatılan iddianamede, devam eden çalışmalarda soruların TFF Profesyonel İşler Müdürü Haldun Şenman tarafından şahıslara para karşılığında satılmış olabileceği akabinde sınav sorularının ele geçirilmesi ve adaylara satılması ile bağlantılı olarak şüpheli avukat Talat Emre Koçak ve menajerler Abdullah Cila, Erman Ertaş, Mahmut Güneş, Özden Aslan, Tarık Özaslan, Ümit Aydın ve Volkan Bahçekapılı hakkında da teknik takip çalışmaları başlatıldığı kaydediliyor.

    TFF tarafından sınav sorularının adaylarca sınav öncesi ele geçirilmiş olabileceğinden 14 Nisan günü Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturma başlatıldığı ifade edilen iddianamede, "Tarafımızca yürütülen örgüt soruşturmasının deşifre olmaması adına iki soruşturma ayrı ayrı yürütülmüş ve dosyamız kapsamındaki delillerin açıklanması için operasyon zamanı beklenmiştir. Sınav sorularının Olgun Peker tarafından da ele geçirilmesi ve menajerlik yetkisi alabilme adına kendisinin de bu sınava girmiş olması sonrasında, sınav sorularının ele geçirildiğinin açığa çıkabileceği endişesi üzerine, herhangi bir soruşturmaya konu olmama adına Olgun Peker'in 2 Nisan'da yurt dışına çıktığı anlaşılıyor" denildi.

    Yetkisiz futbol menajeri

    Futbolda şike iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in yetkisiz bir şekilde futbolcu menajerliği yaparak usulsüz kazanç sağladığı ve bu kazancı örgütsel faaliyetlerde kullandığı, bazı spor kulüplerinin de bu duruma göz yumarak, onunla birlikte hareket ettikleri ve sözleşmeler yaptıklarının tespit edildiği kaydedildi.

    Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 401 sayfalık iddianamede, menajerlik yapma yetkisi bulunmayan Refleks Menajerlik isimli şirketin usulsüz yapılan işlemler karşılığında yüklü miktarlarda faturalar düzenlediği ve mevcut bu faturalardan anlaşılacağı üzere bu faaliyetleri yürüten şüpheli Olgun Peker'in, çeşitli kulüplere yetkisi olmamasına rağmen menajerlik faaliyeti yürüterek hizmet bedeli altında fatura kesip kazanç elde ettiği ifade edildi.

    Fatih Tekke'nin transferi

    İddianamede, futbolcu Fatih Tekke'nin önce Beşiktaş Spor Kulübüne, ardından bu kulüpten Ankaragücü Spor Kulübüne, Ali Turan'ın, önce Galatasaray Spor Kulübüne, bu kulüpten de Antalyaspora, Gökdeniz Karadeniz'in Fenerbahçe Spor Kulübüne, Hakan Arıkan'ın Beşiktaş Spor Kulübüne transferlerine ilişkin, şüpheli Olgun Peker'in işlemler yaptığı belirtilerek, bununla ilgili kulüp yöneticileri ve teknik direktörleriyle telefon görüşmelerine yer verildi.

    İddianamede, şüpheli Olgun Peker'in Refleks Menajerlik Hizmetleri şirketini kullanarak, yetkisiz bir şekilde futbolcu menajerliği yaparak usulsüz kazanç sağladığı ve bu kazancı örgütsel faaliyetlerde kullandığı, bazı spor kulüplerinin de bu duruma göz yumarak, onunla birlikte hareket ettikleri ve sözleşmeler yaptıklarının tespit edildiği belirtildi.

    -"Futbol Temsilciliği" sınavı

    Kamuoyunda menajerlik olarak adlandırılan "Futbolcu Temsilciliği" sınavının nasıl yapıldığına ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in söz konusu sınavı kazanmasından şüphelenen TFF'nin sınavda soruların sızdırıldığı ve kopya çekildiğini anladıkları belirtiliyor.

    Sınav sorularını şüpheli Peker'e, TFF görevlisi Haldun Şenman'ın para karşılığı verdiğinin belirlendiği anlatılan iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in sınava girmek için sahte lise diploması da aldığı ifade ediliyor.

    Şüpheliler Olgun Peker ve Haldun Şenman'ın haklarındaki suçlamaları kabul etmedikleri kaydedilen iddianamede, söz konusu sınava giren ve şüphelilerle hareket eden Özden Aslan'ın ifadesinde ise sınav sorularını TFF görevlisi şüpheli Haldun Şenman'dan sınavdan birkaç gün önce aldığını, ancak karşılığında para vermediğini söylediği ifade edildi.

    İddianamede, şüpheliler Olgun Peker, Haldun Şenman, Sami Dinç, Talat Emre Koçak, Özden Aslan, Abdullah Cila, Ümit Aydın, Mahmut Güneş, Volkan Bahçekapılı, Tarık Özaslan, Erman Ertaş ve Serdar Berkin'in sınav sonrası menajerlik yapabilme yetkisini elde etme, bu suretle genellikle dernek statüsünde olan ve bir kısmı kamu yararına faaliyet yürüten futbol kulüpleriyle, futbolcular arasında yapılan transfer sözleşmeleri sırasında taraf sıfatını kazanabilme ve bu suretle haksız menfaat temin etme amacı taşıdığından nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs suçunu oluşturduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

    Yetkisiz menajerlik faaliyetlerini önlemede etkisiz kalan TFF'nin, 2010 yılı Mart ayında Futbolcu Temsilciliği Talimatında değişikliğe gittiği, kulüplere ve futbolculara yetkisiz futbolcu temsilcileri ile çalışmalarının yasak olduğunun belirtildiği ve öngörülen cezaların ağırlaştırıldığı ifade edilen iddianamede, kamuoyunda yetkisiz menajerlik soruşturması olarak bilinen bir soruşturma başlatıldığı, bu kapsamda yetkisiz futbolcu menajerleri ile çalıştıkları tespit edilen birçok futbolcu ve spor kulübüne cezalar verildiği, şüpheli Olgun Peker'in sahibi olduğu Refleks Menajerlik isimli şirkete de bu soruşturma kapsamında işlem yapıldığı anlatılıyor.

    -Sedat Peker'i finanse ettiği iddiası

    Şüpheli Olgun Peker'in, Sedat Peker ile yakınlığını ve şahsın futbol camiası içerisindeki temsilcisi görünümünün getirdiği avantajı da kullanarak yetkisiz menajerlik faaliyetlerini sürdürdüğü ve bu suretle haksız şekilde yüksek meblağlarda kazanç elde ettiği hatırlatılan iddianamede, şüpheli Olgun Peker'in bu kazançla cezaevinde bulunan Sedat Peker'i finanse ettiği, düzenli aralıklarla para gönderdiği, dışarıdaki işlerini yürüttüğü, şahsın ismini de kullanarak örgütsel faaliyetlerde bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.

    İddianamede, şüpheli Olgun Peker'le eylem ve fikir birliği içerisinde hareket eden şüpheliler Sami Dinç, Talat Emre Koçak ve Haldun Şenman'ın, şüpheli Olgun Peker'in kimliğini, kişiliğini, geçmişini, örgütsel faaliyetlerini bilerek kendisine yardım etmeleri, her üç şüphelinin de Olgun Peker'in ismi, gücü, çevresi ve kurduğu ilişkilerden sağladığı nüfuzdan yararlanmak amacıyla hareket etmeleri nedeniyle eylemlerinin, aynı zamanda, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçunu oluşturduğu kaydedildi.

    Bülent Uygun'a şike teklifi

    Kabul edilen iddianamede, "9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe müsabakasıyla ilgili olarak şahısların kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'a Fenerbahçe yöneticileri haricinde de bazı kişilerin ulaştığına, maçı kazanması halinde kendisine yüksek meblağda para ödeneceğine, ancak bu girişimlerin engellendiğine dair mevzuların geçtiği görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

    Eskişehirspor-Fenerbahçe müsabakasının, Trabzonspor Kulübünün şampiyon olabilmesi için de son derece önemli olduğu göz önüne alınarak, bazı Trabzonsporlu yöneticilerin de şike faaliyetleri içerisinde bulunabilecekleri değerlendirildiğinden, 22 Nisan 2011 günü Trabzonsporlu yöneticiler Sadri Şener, Nevzat Şakar, Hasan Yener, Temel Tarık Kazancıoğlu ve Süleyman Atal hakkında iletişimin tespiti ve kayda alınması çalışmalarına başlandığı anlatılan iddianamede, Trabzonsporlu yöneticilerin kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde şike faaliyeti yürüttükleri şüphesi üzerine soruşturmanın genişletildiği, 24 Nisan 2011 tarihinde Bucaspor-Fenerbahçe maçının oynandığı, maçta Bülent İbrahim İşçen ve Abdullah Başak tarafından Fenerbahçe lehine olacak şekilde şike amaçlı bazı faaliyetlerin yürütüldüğü, Bucasporlu futbolcular Onur Tuncer ve Musa Aydın'a ulaşılmaya çalışıldığı kaydedildi.

    Şüpheli İlhan Yüksel Ekşioğlu'nun, Ali Kıratlı ve Yusuf Turanlı gibi aracılarla İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübünde oynayan bazı futbolcuların gıyabında görüşmeler yaptığı, 1 Mayıs 2011 günü oynanacak Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaşması için bu futbolculara ulaşarak şike yapabileceklerinin değerlendirilmesi üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübü futbolcuları İbrahim Akın, Can Arat, Metin Depe ve Zeki Korkmaz ile yetkisiz menajerlik yapan Yusuf Turanlı hakkında yapılan teknik takip çalışmalarında, 11 Mayıs 2011 günü oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Beşiktaş kupa finali maçı için Beşiktaş Spor Kulübü yöneticisi Serdal Adalı, teknik direktör Tayfur Havutçu ve Ahmet Ateş'in, Turanlı aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor futbolcuları İbrahim Akın ve İskender Alın'a ulaşarak şike yapabileceklerinin değerlendirildiği ve şüpheliler hakkında iletişimin tespiti çalışmalarına başlandığı anlatıldı.

    -Operasyon bir gün önceye alındı-

    İddianamede, 22 Mayıs 2011 tarihinde oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçıyla ligin sona erdiği, şüphelilere yönelik operasyon kararı alınmasında yurt dışında bulunan şüpheli Olgun Peker'in dönüşünün beklendiği, ayrıca suç örgütünün tüm yönleriyle deşifre edilebilmesi, lig bitiminden sonra şike faaliyetlerinin başarıya ulaşması nedeniyle başta şüpheliler Yusuf Turanlı, Abdullah Başak ve Ali Kıratlı olmak üzere futbolcularla birebir irtibat kuran ve şike faaliyetlerinde etkin olan örgüt elemanlarına yapılacağı anlaşılan ödemelerin ve şahıslar arasındaki örgütsel ilişkinin deşifresi için de şüphelilere yönelik operasyonun bekletildiği, sürecin yakından takip edildiği, şüpheli Abdullah Başak'a şike faaliyetleri karşılığında İlhan Yüksel Ekşioğlu tarafından 4 Haziran 2011 günü bir araç satın alındığı, aracın, örgüt bağlantısının deşifre olmaması için üçüncü bir şahıs adına tescil ettirildiği belirtildi.

    Şüpheli Olgun Peker'in yurt dışından dönüşü sonrasında operasyon için çalışmalara başlandığı, gerekli hazırlıkların yapıldığı ve operasyon kararı alındığı anlatılan iddianamede, yapılan teknik takip çalışmalarında, şüpheliler Aziz Yıldırım ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun haklarında soruşturma yürütüldüğünden haberdar olabileceklerinin değerlendirildiği ve soruşturmanın bu yönde genişletildiği, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Erdem Gökşen'in soruşturma hakkında yakın arkadaşı Şevki Mustafa Çetinkaya ile üstü örtülü konuşmalar yaptığı, bu durumun da Mosturoğlu'na iletilmesi sonrasında Yıldırım ile toplantı yaptıkları ve durumdan şüphelendiklerinin anlaşıldığı kaydedildi.

    Şüpheli Şekip Mosturoğlu'nun bilgiyi teyit etmek amacıyla polis memuru Erdem Gökşen'e ulaştığı ve bu yaşanan gelişmeler sonrasında operasyonun bir gün öne alınarak gerçekleştirildiği belirtildi.

    -Şüpheli Olgun Peker'in faaliyetleri-

    İddianamede, şüpheli Olgun Peker ve Ömer Ülkü'nün Giresunspor'u kontrollerinde tutmak amacıyla aşırı çaba sarf ettikleri, alacakları olduğu için kulübü federasyona şikayet eden futbolcular üzerinde baskı oluşturarak alacaklarından vazgeçirmeye çalıştıkları, bu alacaklar nedeniyle federasyon tarafından transfer tahtası kapatılan Giresunspor kulübünün transfer tahtasını açarak bazı transferler yapabilme ve bu amaçla küme düşmesini önleme adına federasyon nezdinde yoğun çaba harcadıkları ifade edildi.

    Bu şüphelilerin, bu süreçte kulüpten alacaklı olan futbolculara, alacaklarından vazgeçmeleri yahut alacaklı olmadıklarına dair belge vermeleri için aşırı baskı uyguladıkları, bazılarını tehdit ettikleri, bu şekilde bazı futbolcuları ikna ettikleri, yine Giresunspor'u birinci ligde tutabilme adına Ömer Ülkü'nün, Olgun Peker'in bilgi ve gözetiminde, oynanacak müsabakalar öncesinde şike faaliyetlerinde bulunduğu, örgüt üyesi şüphelilerden Coşkun Çalık ile Serdar Berkin'in bu süreçte Ülkü'ye yardım ettikleri, aktif şekilde şike faaliyetlerinde bulundukları kaydedildi.

    İddianamede, şüpheli Olgun Peker liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütünün, ülke genelinde bilinen ve faaliyet yürüten büyük çaplı diğer suç örgütlerinde olduğu gibi, üst düzey kamu yöneticileriyle ilişki ve irtibat kurmaya özen gösterdiği, bazı kamu görevlileriyle menfaat ilişkisi içerisinde olduğu, bu şekilde hem eylem kapasitesini artırdığı, hem örgüte ya da mensuplarına yönelik adli ve kolluk birimleri tarafından yapılabilecek olası adli işlemleri önceden haber almayı veya örgütün kamudan daha rahat rant elde edebilmesini amaçladığı, örgütün varlığını devam ettirebilmek, eylem sürekliliğini sağlayabilmek ve örgüt üyelerinin süreklilik gösteren bireysel ekonomik ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla örgüt içerisinde, kolluk kuvvetlerinin kendilerine karşı yapabileceği teknik takip, fiziki takip, iletişim tespit ve kayıt altına alma çalışmalarına karşı duyarlı ve tedbirli davrandıkları, kendi aralarında yaptıkları görüşme ve konuşmalarda gizliliğe riayet ettikleri anlatıldı.


    Yeni Şiddet Yasası kabul edilirse ne olacak?

    Ceza Hukuku Uzmanı Ersan Şen: "Yeni Şiddet Yasası kabul edilirse bazı tahliyeler olacaktır. Ancak tahliye taleplerinde takdir Mahkeme'ye ait"


    TFF şimdi ne yapacak? VİDEO

    Türkiye Futbol Federasyonu, gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte İddianameyi ve eklerini Mahkemeden talep edecek.

    Daha sonra TFF Etik Kurulu'nun daha önce hazırladığı raporu isteyecek. Etik Kurulu da gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor daha hazırlayıp mütalaasını TFF'ye verecek.

    Disiplin'e sevk!

    TFF, Etik Kurulu'nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevk edecek.

    TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK'ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.

    Savunmalar alınacak

    Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak.

    Son nokta Tahkim

    Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamasından sonra mağdur duruma düşen kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu'na başvuracak. Tahkim de PFDK'nın kararını ya onaylayacak ya da aksi bir görüş bildirecek.

    Tahkim de itirazları yazılı alabileceği gibi, duruşmalı da savunmaları alabilir. Tahkim'in kararı kesin karar olacak.

    Tazminat davası

    Karar açıklanıp, Şike Soruşturması'nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu'na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.

    Karar ne zaman?

    TFF buna göre ya devre arasında ya da sezon sonunda kararlarını açıklayacak. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow