hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teniste geldik finale...

    Teniste geldik finale...
    expand

    Teniste sezonun en önemli turnuvalarından biri olan Sezon Sonu Final Turnuvası, pazar günü Londra'daki O2 Arena'da başlayacak.

    Tenis ziyafeti yaşamayı bekleyen sporseverlerin adeta iple çektiği turnuvada maçlar sert zeminde oynanacak ve teklerde mücadele edecek oyunculara toplamda 5 milyon dolar ödül dağıtılacak.

    ATP listesinin ilk 8 sırasını alan tenisçilerin katılacağı turnuvada maçlar, (A) ve (B) olmak üzere iki grupta oynanacak. (A) Grubu'nda Novak Djokovic, Andy Murray, David Ferrer ve Tomas Berdych, (B) Grubu'nda ise Rafael Nadal, Roger Federer, Jo-Wilfried Tsonga ve Mardy Fish mücadele edecek. 

    Gruplarında ilk iki sırayı alacak oyuncular, çapraz eşleşmeyle yarı final maçlarına çıkacak. Final karşılaşması ise 27 Kasım'da yapılacak.

    Turnuvaya katılacak tenisçiler ve kısa öz geçmişleri şöyle:

    Novak Djokovic:
    ---------------
    2011 Sezonu:
    Turnuvaya, dünya sıralamasının bir numarası olarak katılan 24 yaşındaki Sırp tenisçi, bu yıl yaptığı 73 maçın sadece 4'ünü kaybetti. Sezona 10 şampiyonluk sığdıran Djokovic, erkekler teniste Federer-Nadal hükümdarlığına son verdi ve iki kişi arasındaki rekabete, zirveye yerleşerek farklı bir renk kattı.

    Tenisçi, 4 Grand Slam turnuvasının 3'ünde şampiyon olarak başarısını taçlandırdı.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    O2 Arena biletini 16 Mayıs'ta garantileyerek bir ilke imza atan Djokovic, Sezon Sonu Final Turnuvası'na 5'inci kez katılacak. 2008'de Şanghay'daki Qi Zhong Stadyumu'nda yapılan Sezon Sonu Turnuvası'nda şampiyon olan Djokovic, geçen yıl yarı finalde Roger Federer'e yenilmişti. Djokovic, O2 Arena'daki ilk maçında, dünya sıralamasının 7 numarası Çek Tomas Berdych ile karşılaşacak.

    Özgeçmişi:

    Tenis oynamaya 4 yaşında başlayan Djokovic, profesyonal spor hayatına adımını 16 yaşında attı. "Nole" lakabıyla anılan Djokovic, "Family Sports" adındaki firmanın sahibi olan Srdjan ile Dijana'nın oğlu. Bir tenis akademisi ve 3 restoranı bulunan firma, gıdadan kıyafete geniş bir ürün yelpazesine sahip. Amca Goran, mayıs ayında yapılan Belgrad Açık Tenis Turnuvası'nın direktörlüğünü yapıyor. Novak Djokovic, tam anlamıyla sporcu bir aileden geliyor. Babası, amcası ve halasının geçmişinde profesyonel kayakçılık bulunuyor. Futbol geçmişi de bulunan babasının, oğlunun kayak veya futbol ile uğraşmasını istediği biliniyor.

    Novak Djokovic'in, eğitimlerine devam eden kardeşleri Marko ile Djordje de tenis sporuyla uğraşıyor.

    Teniste idol olarak Pete Sampras'ı gören Novak Djokovic, 12 yaşındayken Münih'deki Niki Pilic Akademisi'ne kaydoldu. Belgrad'a dönmeden önce burada iki yıl eğitim alan Djokovic, ana dili olan Sırpça'nın yanı sıra İtalyanca, Almanca ve İngilizce biliyor.

    Djokovic, sert zeminde kendisini daha rahat hissetmesine karşın, kendisini tüm kortlara uygun görüyor ve geldiği nokta, bu düşüncesinin doğru olduğunu gösteriyor. Sporcunun antrenörlüğünü eski profesyonel tenisçilerden Slovak Marian Vajda yapıyor.

    Kariyerinde 28 şampiyonluğu bulunan sporcu, 3'ü bu yıl olmak üzere toplam 4 Grand Slam turnuvası kazandı.

    Rafael Nadal:
    -------------
    2011 Sezonu:
    Turnuvaya geçen yıl dünyanın bir numarası sıfatıyla katılan ve finalde Roger Federer'e yenilen 25 yaşındaki İspanyol tenisçi, bu yıl yaptığı 79 maçın 66'sından galip ayrıldı, ancak sadece 3 turnuvada şampiyonluk sevincini yaşayabildi.

    Sezona bir numara olarak giren Nadal, Djokovic ile hepsi finalde olmak üzere bu yıl yaptığı 6 maçı da kaybetti ve sezonu ikinci sırada tamamladı. Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Nadal, Sezon Sonu Final Turnuvası'ndaki yerini Fransa Açık'ı kazandıktan sonra, 8 Haziran'da garantiledi. 7 kez katılma hakkını elde ettiği turnuvaya sakatlığı nedeniyle 5 kez dahil olabilen Nadal, 2006 ve 2007 yıllarında Şanghay'da yarı final gördü. 2009'da, grubunda yaptığı 3 maçı da kaybederek elenen Nadal, geçen yıl ise finalde Federer'e kaybetti. Nadal, O2 Arena'daki ilk maçında, dünya sıralamasının 8 numarası Amerikalı Mardy Fish ile karşılaşacak. 

    Özgeçmişi:

    Tam adı "Rafael Nadal Parera" olan ve "Rafa" lakabıyla bilinen, tenisi sol eliyle oynayan, ancak yazı yazmada sağ elini kullanan Nadal, tenise 4 yaşında, halen antrenörlüğünü yapan amcası Toni ile başladı. 9 yaşına kadar "forehand" ve "backhand" vuruşlarda her iki elini de aynı düzeyde kullanabilen Nadal, bu yaştan sonra amcasının telkiniyle "forehand" vuruşlarda tek elini kullanmaya başladı.

    Babası Sebastian'ın, iki kardeşiyle ortak bir restoranı ve aynı zamanda bir pencere ve cam firması bulunuyor. Annesinin adı Maria, kız kardeşinin ismi Maria Isabel. Bir kuşak öncesinin ünlü isimlerinden Carlos Moya ile Mallorca'dan hemşehri. Bir diğer amcası Miguel Angel Nadal ise Barcelona, Real Mallorca ve İspanya Milli Takımı forması giymiş eski bir futbolcu. Nadal'ın kariyerinde, 10'u Grand Slam olmak üzere 46 şampiyonluk bulunuyor.

    Andy Murray:
    ------------
    2011 Sezonu:
    Turnuvaya dünya sıralamasının 3 numarası olarak katılan 24 yaşındaki Andy Murray, bu sezon oynadığı 68 maçın 56'sını galip bitirdi, 5 turnuvada şampiyonluk elde etti. 2009'da 2 numara olmasından bu yana ATP listesinde en yüksek seviyeye bu yıl ulaşan Murray, Grand Slam'lerdeki en büyük başarısını, Avustralya Açık'ta final oynayarak gerçekleştirdi.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Andy Murray, turnuvaya katılma hakkını 2 Eylül'de garantiledi. Turnuvaya üst üste 4'üncü kez katılma başarısını gösteren İskoç tenisçi, 2008 yılı grup maçlarında Roger Federer'i de yenerek 3'te 3 yapmış, ancak yarı finalinde Davydenko'ya yenilmişti. 2009 ve 2010 yılında, seyircisinin desteğiyle O2 Arena'da oynadığı grup maçlarında 2'şer galibiyet alan Murray, 2009'da yarı finali kıl payı kaçırdı, bir sonraki yıl yarı finalde Nadal'a kaybetti. Tenisçi, O2 Arena'daki ilk maçında dünya sıralamasının 5 numarası İspanyol David Ferrer ile karşılaşacak.

    Özgeçmişi:
    Tam adı "Andrew Murray" olan 24 yaşındaki tenisçi, spora 3 yaşında başladı. Aynı zamanda futbolla da ilgilenen Murray, Glasgow Rangers'da oynaması için teklif aldı, ancak tercihini tenisten yana kullandı. Ağabeyi Jamie de kendisi gibi profesyonel tenisçi. Ada basınında, çocuklarına karşı çok baskıcı olduğuna dair haberler çıkan annesi Judy, İskoç milli takımının eski hocalarından. Babası William ise bir şirkette çalışıyor.

    En iyi oyununu ABD Açık'ta oynadığına inanan Murray, sert zemini seven tenisçilerden. Entourage ve 50 Cent hayranı sporcu, en güçlü tarafı olarak servislerini görüyor.

    Grand Slam turnuvalarında 3 kez final oynamasına rağmen şampiyonluk göremeyen Andy Murray, 6 yıllık profesyonel tenis kariyerinde 22 turnuva kazandı.

    Tenisçinin antrenörlüğünü Adidas takımı yapıyor.

    Roger Federer:
    --------------
    2011 sezonu:
    Kortların efsane ismi Roger Federer, dünya sıralamasının 4 numarası olarak katıldığı turnuvaya "son şampiyon" unvanıyla katılıyor. Sezona ikinci sırada başlayan, ancak amacının aksine iki basamak daha gerileyen 30 yaşındaki İsviçreli tenisçi, bu yıl oynadığı 71 maçın 59'unda galip geldi, 3 şampiyonluk kazandı. Grand Slam'lerdeki en büyük başarısını, Fransa Açık'ta final oynayarak gerçekleştirdi.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Federer, turnuvaya katılmayı 3 Eylül'de garantiledi. Üst üste 10'uncu kez bu başarıyı gösteren Federer, Ivan Lendl (12) ve Pete Sampras'tan (11) sonra turnuvaya en çok katılan sporcu olarak tarihe geçti.

    Federer, 2002 yılı yarı finalinde Llyton Hewitt'e kaybetti. Turnuvayı 2003 ve 2004 yıllarında kazanan İsviçreli tenisçi, şampiyonluk serisine 2005 yılında, finalde David Nalbandian'a kaybederek ara verdi. Federer bunu, 2006 ve 2007 yıllarında elde ettiği iki şampiyonlukla telafi etti.

    2008'de iki galibiyet almasına rağmen grubundan çıkamayan Federer, ertesi yıl yarı finalde Nikolay Davydenko'ya kaybetti. Federer, geçen yıl ise finalde Rafael Nadal'ı yenerek, buradaki 5'inci şampiyonluğunu elde etti.

    Federer, bu yıl turnuvadaki ilk maçında dünyanın 6 numarası Fransız Jo-Wilfried Tsonga ile karşılaşacak.

    Özgeçmişi:

    Federer, tenis oynamaya 8 yaşında başladı. Her ikisi de bir ecza firması için çalışan Güney Afrikalı annesi Lynette ile İsviçreli babası Robert bir iş gezisi sırasında tanıştı. Kendisinden iki yaş büyük, Diana adında bir ablası var. İdolü Boris Beckker, ancak favori oyuncusu Pete Sampras. Stefan Edberg, Pat Cash ve Bjorn Borg ile birlikte, Wimbledon'ı hem junior, hem de tek erkeklerde kazanan 4 isimden biri. Plajda dinlenmeyi, kağıt oyunlarını, masa tenisini seviyor ve Basel futbol takımının ateşli bir taraftarı.

    2003 yılında, Güney Afrika'daki çocuklara yardım için Roger Federer Foundation'ı kurdu. Yardım çalışmaları bununla sınırlı kalmadı ve ne zaman boyutları çok büyük bir doğal afet olsa, zor durumdakilere yardım eli uzatmak için seferber oldu.

    2004'teki Atina, 2008'deki Pekin olimpiyatlarının açılışlarında İsviçre bayrağını taşıdı. İngilizce, Almanca, Fransızca ve az da olsa İsveçce ve İtalyanca biliyor. 2000 Sydney Olimpiyatları'nda tanıştığı, eski bir WTA oyuncusu olan Mirka ile 11 Eylül 2009'dan bu yana evli ve Charlene Riva ve Myla Rose adlarında ikiz kızları var. Grand Slam turnuvalarında 16, toplamda ise 69 şampiyonluğu bulunan tenisçinin antrenörlüğünü Paul Annacone yapıyor.

    David Ferrer:
    -------------
    2011 sezonu:
    Sezona 7'nci sırada başlayan ve istikrarlı bir şekilde iki basamak yükselen 29 yaşındaki Ferrer, 73 maçın 56'sından galip geldi, iki turnuvada şampiyon oldu.
    Tenisçi, Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını, Avustralya Açık'ta yarı final oynayarak gerçekleştirdi.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Londra biletini ekim ayında garantileyen İspanyol tenisçi, 3'üncü kez Sezon Sonu Final Turnuvası'na katılma hakkını elde etti.

    2007'deki turnuvada Novak Djokovic, Rafael Nadal ve Richard Gasquet'i yenerek gruptan çıkan Ferrer, yarı finalde Andy Roddick'i mağlup etti. İspanyol tenisçi, finalde ise Roger Federer'e kaybetti. Ferrer, geçen yıl ise grup maçlarının tamamından mağlup ayrıldı.

    David Ferrer, bu yıl O2'deki ilk maçında dünya sıralamasının 3 numarası İskoç Andy Murray ile karşılaşacak. 

    Özgeçmişi:

    15 yaşında Barcelona'da, Katalan Tenis Federasyonu'na kaydoldu ve Juan Carlos Ferrero'nun Villena'daki akademisinde 9 ay geçirdikten sonra Valencia'ya geri döndü. Muhasebeci olan babasının adı Jaime, öğretmenlik yapan annesinin ismiyse Pilar. Ağabeyi Javier, tenis antrenörlüğü yapıyor. Ferrer'in ilgilendiği diğer sporlar, futbol ve basketbol. Kitap okumayı seven tenisçi, koyu bir Valencia taraftarı.

    Grand Slam şampiyonluğu bulunmayan, 11 yıllık profesyonel sporcu kariyerinde toplam 11 turnuva kazanan Ferrer'in antrenörlüğünü Javier Piles yapıyor.

    Jo-Wilfried Tsonga:
    -------------------
    2011 sezonu:
    Sezona 13'üncü sırada başlayan, mayıs ayında 22'inciliğe kadar gerileyen 26 yaşındaki Tsonga, ilk 8'in içine bu ay başında girmeyi başardı. Dünya sıralamasının 6 numaralı ismi, Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını, Wimbledon'da yarı finale çıkarak sağladı, ABD Açık'ta çeyrek final gördü. Fransız tenisçi, bu yıl oynadığı 74 maçın 52'sinde galip geldi, iki şampiyonluk kazandı.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Turnuva biletini 10 Kasım'da cebine koyan Tsonga, bu başarıyı kariyerinde 2'nci kez elde etti. Fransız tenisçi, 2008 yılında Şanghay'da yapılan turnuvaya da katılmış, oynadığı ilk 3 maçın 2'sini kaybederek gruptan çıkma başarısını gösterememişti. Tsonga, bu yıl O2'deki ilk maçında İsviçreli Roger Federer ile karşılaşacak.

    Özgeçmişi:

    Tenisçi, yakın çevresinde "Ali" takma adıyla biliniyor. Kimya öğretmeni babası Didier, eski bir hentbolcu. Annesi Evelyn de kocası gibi öğretmen. Kardeşi Enzo ise öğrenci. Tsonga, gücünü babasından, kibarlığını annesinden aldığını düşünüyor. Yarışları ve pate'siyle ünlü Le Man'da tanışan anne ve babası halen bu kentte yaşıyor.

    Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını 2008'deki Avustralya Açık'ta final oynayarak gerçekleştiren Tsonga, kariyeri boyunca 7 şampiyonluk kazandı.

    Tomas Berdych:
    --------------
    2011 Sezonu:
    Sezona 6'ncı sırada başlayan ve bu ayın başında 10'unculuğa kadar gerileyen 26 yaşındaki Çek tenisçi, turnuvaya dünyanın 7 numarası olarak katılıyor. Grand Slam turnuvalarındaki en iyi derecesini, Avustralya Açık'ta çeyrek finale yükselerek gerçekleştiren Berdych, bu yıl yaptığı 72 maçın 51'inde galip geldi, bir turnuvada şampiyonluğa ulaştı.

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Turnuvaya katılmayı 10 Kasım'da garantileyen Berdych, bu organizasyonda 2'nci kez boy gösterecek. Berdych, geçen yıl O2 Areda'da yaptığı 3 grup maçının 2'sini kaybetmişti. Çek tenisçi, bu yıl bu turnuvadaki ilk maçında dünya sıralamasının bir numarası Novak Djokovic ile karşılaşacak.

    Öz geçmişi:

    Tenise 5 yaşında, 30 bin nüfuslu Valasske Meziri kasabasındaki tenis merkezinde başladı. Ülkesinde 12 yaş altı şampiyonluğunu kazandı ve daha iyi eğitim alabileceği Prostejov kentine taşındı, ancak eski okulundaki arkadaşlarıyla ve ailesiyle bağlarını koparmadı. Babası Martin mühendis, annesi Hana ise doktor. Buz hokeyi hastası ve koyu bir Detroit Red Wings taraftarı. Sert zeminde daha iyi oynuyor ve "forehand" vuruşları ile servislerine güveniyor. Kariyerinde 6 şampiyonluğu bulunan tenisçinin antrenörü ise Tomas Krupa.

    Mardy Fish:
    -----------
    2011 Sezonu:
    Turnuvaya dünyanın 8 numarası olarak katılan Amerikalı tenisçi, bu yıl oynadığı 65 maçın 43'ünden galip geldi, 1 turnuvada şampiyon olma başarısını gösterdi.

    Ağustos ayında 7'nciliğe yükselen tenisçi, bu ay başında 9'unculuğa kadar geriledi. Fish, Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını, Wimbledon'da çeyrek finale yükselerek gerçekleştirdi. 

    Sezon Sonu Turnuvası kariyeri:

    Kariyerinin en üst noktasına bu sezon ulaşan sporcu, Sezon Sonu Final Turnuvası'na ilk kez katılıyor. Fish, turnuvaya katılmayı 10 Kasım'da garantilemişti. Tenisçi, O2 Arena'daki ilk maçında Rafael Nadal ile karşılaşacak.

    Öz geçmişi:

    Babası Tom öğretmen, annesi Sally ise ev kadını. Meredith adında bir kız kardeşi var. 4 yaşındayken, 1985 yaşında ailesiyle birlikte Minnesota'dan Vero Beach'e taşındı. 1999 yılında Andy Roddick ile aynı evi paylaştı. Zamanını Roddick ile tenis ve basketbol oynayarak geçirdi. Stacey Gardner ile 28 Eylül 2008'den bu yana evli. 11 yıllık profesyonel sporcu olan 29 yaşındaki Fish, kariyeri boyunca 6 şampiyonluk yaşadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow