hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye 6 aydır AB ile fasıl açamadı

    Türkiye 6 aydır AB ile fasıl açamadı
    expand

    Türkiye 6 ay boyunca AB ile müzakerelerde tek başlık bile açamadı. Rekabet faslı açılamadan, AB Dönem Başkanlığı Belçika'dan Macaristan'a geçti. Başarısızlığın arkasında rekabet faslı için ev ödevini tam olarak yapmayan Türkiye'nin suçu da var, AB'nin ayak sürümesi de. Şimdi gözler Macaristan Dönem Başkanlığı'na çevrildi. Türkiye rekabet faslının yanısıra siyasi engelli fasılları açmak için de çaba harcayacak.

    Gıda güvenliği, geçen mayıs ayında AB ile müzakerelerde en son açılan başlıktı. Bu tarihten sonra 6 aylık Belçika Dönem Başkanlığı'nda türkiye müzakere sürecinde yol alamadı.
     
    Siyasi engel olmayan 3 fasıldan biri olarak, rekabet faslını açmak istedi ama olmadı.

    AB'nin tutumu kadar, Türkiye'nin eksiklikleri de faslın açılmasını engelledi. Çünkü rekabet faslının açılabilmesi için Ankara'nın 6 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Örneğin Devlet Yardımları Kurulu'nu hayata geçiremedi, devlet yardımları ile ilgili envanter talebini de karşılayamadı. Ve bunları yapmadığı için de AB, vize vermedi.
     
    Böylece 6 aylık Belçika Dönem Başkanlığı, Türkiye hiç başlık açamadan bitti. AB Dönem Başkanlığı Macaristan'a geçti. Türkiye şimdi rekabet faslını Macaristan Dönem Başkanlığı'nda açmaya çalışacak.

    Ankara, rekabet faslı için, devlet yardımları ajansını faaliyete sokması, yardımların şeffaf şekilde Avrupa Birliği'ne bildirilmesi gibi konularda adım atmak zorunda. Ancak o koşullarda rekabet faslı engelini aşabilecek. Ama 6 aylık süreçte sadece rekabet değil, siyasi engelli enerji ve eğitim fasıllarını da açmak için çabalayacak. Bu o kadar da kolay olmayacak..

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Büyükelçiler Konferansı'nda Avrupa Birliği'ni uyardı, "Türkiye, AB'yi ihmal ediyor" diyenleri de...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow