hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Çingene' tabiri ilgili yasa hükmünden çıkarıldı

    Çingene tabiri ilgili yasa hükmünden çıkarıldı
    expand

    'Çingene' tabiri, ilgili yasa hükmünden çıkarıldı.

    AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ve 4 arkadaşının imzasını taşıyan yasa teklifi, verilen önerge doğrultusunda değiştirilerek TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

    Temelde "Çingene" tabirinin 1950 tarihli "Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun"dan çıkarılmasını amaçlayan teklif, yasanın, "Tabiiyetsiz veya yabancı devlet tabaası olan çingenelerin ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngörüyordu.

    Teklif, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in önergesinin benimsenmesiyle değiştirilerek kabul edildi.

    Önergenin kabulüyle hükmün tamamı yasadan çıkarılmadı, ancak "çingene" tabiri hükümden çıkarılmış oldu.

    Madde, "Tabiiyetsiz veya Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınır dışı edilmelerine İçişleri Bakanlığı yetkilidir" şeklinde değişti.

    Teklifin ana düzenlemeyi içeren 1. maddesi üzerinde CHP Grubu adına konuşan Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Romanlar için konut yapıldığının söylendiğini ancak bitirilen konut olmadığını ifade etti.

    Bazı konutların temelinin atıldığını, bazılarının ise ihale aşamasında bulunduğunu kaydeden çakır, "Yapın, yaptıktan sonra söyleyin. Samimi değilsiniz. Romanları oy deposu olarak görüyorsunuz" görüşünü dile getirdi.

    BDP Grubu adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Türkiye'de mülteci olarak bulunanların sorunlarını dile getirdi. Bekleme yerleri ve misafirhanelerin koşullarının "insanlık dışı" olduğunu savunan Birdal, bir an önce insanca koşulların sağlanması gerektiğini ifade etti.

    AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Roman vatandaşlar için 736'sı uygulama aşamasında olmak üzere 2 bin 748 konut yapıldığını belirtti.

    Önergesi nedeniyle söz alan Kamer Genç, CMK tahliyeleri nedeniyle yaşanan tartışmalara değinerek, "Siz Türkiye Cumhuriyetini idare etme kabiliyetinde değilsiniz" dedi.

    Sataşma nedeniyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekillerinin eleştiri hakkının olduğunu ancak hakarette bulunamayacaklarını söyledi.

    Elitaş, milleten oy alarak gelen bütün idarelerin milletin geleceği için çalıştığını belirterek, "Başarılı olmuştur, olamamıştır, ama iyi niyetle milletin geleceği için çalışmıştır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow