hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Kırat'ın yeni genel başkanı Zeybek

    Kıratın yeni genel başkanı Zeybek
    expand

    Demokrat Parti yeni genel başkanını seçti. Hüsamettin Cindoruk'un "Misyonumu tamamladım" diyerek aday olmadığı kongrede, ilk iki turda salt çoğunluk sağlanamadı. 3'üncü tur oylamada en çok oyu alan eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek genel başkanlığa seçildi.

    DP'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nin açılışında Cindoruk'un gönderdiği  yazılı mesaj okundu.

    Hüsamettin Cindoruk, mesajında şunları kaydetti:

    ''Köklü ve güçlü partimizin genel başkanlığını onurla bugüne kadar  yürüttüm. Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum.

    Yüce kongremizin değerli başkan adayları, görev isteğinde bulundular. Onlara ve partimize ebedi başarılar diliyorum. Benim için bu görev yapılmıştır. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim. Allah vatanımızı ve partimizi korusun.''

    İlk 2 turda salt çoğunluk sağlanamadı

    DP Genel Başkanlığı için Kongre Divan Başkanlığı'na DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, Eski Bakan Namık Kemal Zeybek, Eski Bakan Rıfat Serdaroğlu, Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun, Eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem ve DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı adaylık başvurusunda bulundu.

    İlk turda hiçbir aday seçilmek için yeterli sayı olan 663 oyu bulamadı. Adnan Dağıstanlı 4, Ahmet Özal 11, Namık Kemal Zeybek 575, Rıfat Serdaroğlu 139, Salih Uzun 134, Tekin Enerem ise 42 oy aldı. Tekin Enerem, Ahmet Özal ve Salih Uzun genel başkanlık adaylığından çekildi.

    İkinci turda bin 325 delegeden 700'ü oy kullandı. Oylardan 693'ü geçerli, 7'si ise geçersiz olarak değerlendirildi. Üç adayın katıldığı ikinci tur oylamada hiçbir aday ikinci turda da seçilmek için yeterli sayı olan 663 oyu bulamadı. Bu turda adaylardan Namık Kemal Zeybek 624, Rıfat Serdaroğlu 66, Adnan Dağıstanlı ise 3 oy aldı.

    Yeni genel başkan Zeybek


    Üçüncü turda 594 delege oy kullandı. Üç adayın yarıştığı üçüncü tur oylamada Zeybek, geçerli 586 oyun 566'sını alarak DP Genel Başkanı seçildi. Bu turda adaylardan Rıfat Serdaroğlu 19 oy, Adnan Dağıstanlı ise 1 oy aldı.

    Zeybek: "Bu bir yeniden doğuş kurultayı oldu"


    Zeybek, genel başkanlığa seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, eski başbakanlardan Adnan Menderes'i kendisi lisedeyken tanıdığını ifade etti.

    1960 öncesi Bentderesinde bir selin meydana geldiğini, birçok evin sel sularına altında kaldığını hatırlatan Zeybek, okula giderken sabahın 06.30'da Menderes'in selin yaşandığı yerde yapılan köprüyü denetlerken gördüğünü anlattı.

    "Herkesin bir dönem Menderes'e aşık olduğunu" ifade eden Zeybek, Demokrat Partili olmayanların bile Menderes'in yaralı olarak kurtulduğu uçak kazasından sonra Türkiye'ye gelişinde karşıladığını söyledi.

    Zeybek, Menderes'in demokrasiyi içine sindirememiş birtakım çevreler tarafından şehit edildiğini belirterek, Menderes'in ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

    "Bu bir yeniden doğuş kurultayıdır" diyen Zeybek, bunun bir başlangıç olduğunu daha çok çalışılacağını, emeklerin birleşeceğine ve Demokrat Parti'nin yeniden dirileceğini söyledi.

    Bütün karışıklık dönemlerinin ardından diriliş dönemlerinin başladığını ifade eden Zeybek, partililerden bundan sonra alana yayılıp partinin fikirlerini kitlelere yaymalarını istedi.

    Uzun, Sucu ve Güner GİK listesinde...


    Zeybek'in genel başkanlığa seçilmesinin ardından birlikte çalışacağı partililerin ismini divana verdi. İsimlerin okunmasının ardından listeler oylandı. Listelerin oylamasına 367 delege katılırken, bu delegelerden 289'un oyu geçerli sayıldı.

    Genel İdare Kurulu şu isimlerden oluşuyor:
    "Salih Uzun, Ahmet Uyanık, Osman Çilsal, Gültekin Uysal, Ayşe Sucu, Hasan Basri Coşkun, Erkut Şenbaş, Bekir Ongun, Agah Oktay Güner, Bülent Erdinç, Ali Öz, Vedat Çınaroğlu, Yavuz Tekeli, Sabahattin Bulut, Ergun Özdemir, Bünyamin Altuner, Cengiz Atak, Galip Çetin, Nuran Talu, İbrahim Çetinkaya, Rauf Bozkurt,
    Tolga Batallı, Zekariya Er, Salih Babayiğit, Haydar Altuntaş, Mecid Hazır, Fuat Kara, Ahmet Ruguncı, Fisün Yaşar, Tahir Dengiz, Necmi Hoşver, Deniz Sülün, Cahit Kale, Ergüven Yakan, Aşkın Çelik, Ahmet Han, Ali Dünya, Asım Kaleli, Sabahattin Öztürk, Feraye Kefeli Keleşoğlu, Cem Karakeçili, Baki Mert, Ahmet Yaprak, Mustafa Öge, Mustafa Uğur Ener, Serkan Tatlıcı."

    Kongrede ayrıca, Ahmet Edip Bucak ve Dursun Akdemir'in de aralarında bulunduğu 70 kişilik Merkez Karar Kurulu ve 21 kişilik Yüksek Haysiyet Divanı ile yedek üyeleri belirlendi.

    Tüzük değişiklikleri


    Kongrede Tüzük Komisyonu Raporu görüşüldü ve tüzük değişiklikleri kabul edildi.

    Tüzüğün, "Seçim Hazırlıkları ve Seçimler" başlıklı 44. maddesi, Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü" başlıklı 50. maddesi ile "Milletvekili Aday Tespit İşlemleri" başlıklı 78. maddesinde değişiklik yapıldı.

    Tüzükte yapılan değişikliğe göre, kadın ve gençlik kolları kotalarına ilişkin hükümler bu kongrede uygulanmayacak.

    Yapılan değişiklik Genel İdare Kurulu (GİK) üye sayısı 60'dan 50'ye düşürüldü. Kongrede seçimin blok liste ile yapılacağı karara bağlanırken, genel başkan yardımcılığı sayısı artırıldı ve başkan yardımcılıklarının görev ve yetkileri yeniden belirlendi.

    Ayrıca, milletvekili aday tespitinin aday yoklaması, önseçim ve merkez yoklaması yöntemleriyle yapılacağı kararlaştırıldı.

    Kongreden ayrıntılar...


    Salon düzenlenirken kırmızı beyaz renkler kullanıldı. Salonda  konuşmaların yapılacağı platformun üzerine, ''Türkiye Kırat'ı Bekliyor'' yazılırken, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ile Celal Bayar, Adnan Menderes,  Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Hüsamettin Cindoruk'un posterleri ile Türk bayrağı asıldı.

    Salonda tribünler, delegeler ve partililer, salonun iç bölümü ise onur konukları ve gazeteciler için hazırlandı.

    Salona, ''Söylem: Sıfır sorun, eylem: sıfır çözüm'', ''Aklanmadan ak olmaz'', ''AKP'nin ekonomi politikası işsizlik yaratan büyüme'', ''İyi ki varsın baba, dün dündür bugün bugündür. Nerde galmıştık? Yeniden böyyük Türkiye'', ''Sayın Başbakan İsviçre'den ne haber?'', ''Milliyetçiye hakaret, bölücüye cesaret'', ''Diktatörler gelir geçer, demokrasiler kalır'', ''Elde sensin, dilde sen, gönüldesin, baştasın, sen Özal'ın, Menderes'in gönlündeki aşktasın'' yazılı pankartlar asıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow