hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayburt'ta göçe karşı ilginç çare!

    Bayburtta göçe karşı ilginç çare
    expand

    Türklerin Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden Bayburt'ta, son yıllarda artan göçe "hemşehri turizmi" ile çare aranıyor.

    Türk dünyasının ortak kültür hazinelerinden biri olan Dede Korkut ile Şair Zihni'nin yaşadığı, gerek Selçuklular, gerekse Osmanlılar döneminde kültür merkezi olarak üne kavuşan, Bayburt Kalesi, Saat Kulesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri ile kültür ve tarih şehri Bayburt'un, son yıllardaki en önemli sorunlarından birini göç oluşturuyor.

    Kent merkezinde 32 bin 100 kişinin yaşadığı, Aydıntepe ve Demirözü ilçeleriyle birlikte toplam 74 bin 710 nüfusa sahip Bayburt'un başta istihdam ve ekomomik olmak üzere çeşitli nedenlerle sürekli göç verdiği, Bayburt'ta doğduğu halde İstanbul'da yaşayanların 117 bin dolayında olduğun belirtiliyor.

    "Hemşehri turizmi" diye adlandırılan, kışı büyük şehirlerde, yazı ise Bayburt'ta geçirenlerin 15 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor. Bayburt'ta göçü önleyip, kentin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak için turizme, özellikle de "hemşehri turizmi"ne kurtarıcı gözüyle bakılıyor.

    Mezar yeri ve defin işlemi bedava

    Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, çeşitli nedenlerle göç eden Bayburtlulara, yılda bir kez de olsa yakınlarının mezarlarını ziyaret için kente gelecekleri, bunun da ilin ekonomisine olumlu yansıyacağı düşüncesiyle cenazelerini memleketlerinde defnetme çağrısında bulundu.

    Polat, Şehit Osman Tepesi'ndeki mezarlıkta yaptığı açıklamada, kentin Türkiye genelinde nüfusu en en düşük il olduğunu belirterek, "Bayburt'un kent merkezi nüfusu 32 bin dolayında, kent herkesin bildiği gibi
    doğunun makus talihinden aldığı nasiple en fazla göç veren illerden birisidir" dedi.

    Bayburtluların Türkiye'nin her kentinde yaşadığını belirten Polat, "Değişik vesilelerle il dışındaki hemşehrilerimizi Bayburt'a davet ediyoruz, yatırımlarını buraya yapmaları, memleketlerini unutmamaları tavsiyesinde bulunuyoruz" diye konuştu.

    Polat, bu davetin Bayburtlular tarafından olumlu karşılanması halinde, il dışındaki Bayburtluların zaman içinde yılda bir kez de olsa yakınlarının mezarını ziyaret için kente geleceklerini, böylece iç turizmin hareketleneceğini savundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow