hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köşk: "DDK raporuyla ilgili yorumlar hatalı"

    Köşk: DDK raporuyla ilgili yorumlar hatalı
    expand

    Köşk'ten yapılan açıklamada, DDK'nın Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü helikopter kazasıyla ilgili raporunun yanlış anlaşıldığı belirtildi. Açıklamada, "Raporla ilgili yanıltıcı, hatalı yorumlar yapıldı" denildi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, eski BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı üzerine DDK tarafından yürütülen çalışmaların tamamlandığı ve inceleme raporunun Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Başbakanlığa gönderildiği anımsatıldı.

    Raporun özetine de Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer verildiği anlatılan açıklamada, şöyle devam edildi:

    "Bilindiği üzere, 25.03.2009 tarihinde meydana gelen ve yolculuk yaptıkları helikopterin düşmesi nedeniyle BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişinin hayatlarını kaybettiği kaza ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları uyarınca Devlet Denetleme Kurulu tarafından yürütülen çalışmalar tamamlanmış ve hazırlanan 21.01.2011 tarihli İnceleme Raporu; Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Başbakanlığa gönderilmiştir.

    Söz konusu raporun özetine de Cumhurbaşkanlığı internet sitemizde yer verilmiştir. Hal böyle iken, raporda yer almayan birtakım hususların, rapora atfen, bazı basın-yayın organlarında haber yapıldığı, bu suretle hatalı ve yanıltıcı nitelikte yorum ve açıklamalarda bulunulduğu görülmüştür. Devlet Denetleme Kurulu, Anayasal bir denetim organı olarak “idarenin hukuka uygunluğunun, düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması" amacıyla Anayasa'nın 108. maddesinde hükme bağlanan kurum ve alanlarda her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeleri yürütmektedir. Bu itibarla, hangi safhada olursa olsun idari tasarruf ve eylemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ve kamu yönetimi ve hizmetlerinin iyileştirilmesi amacı taşıyan çalışmalar konusunda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

    Bu bağlamda, Devlet Teşkilatı için bir “dış denetim ve özeleştiri birimiö olan Kurul; kendisine verilen görevleri yetkinlikle -ihtiyaç duyulan her türlü ihtisas ve teknik incelemeler için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uzman ve teknik personelinin Kurul emrinde 2443 Sayılı Kanun uyarınca çalıştırılması suretiyle- sürdürmektedir. Bu çerçevede, hazırlanan raporlar; gereği için Başbakanlığa ve diğer idari ve adli mercilere gönderilmekle birlikte, hukuka uygunluğun, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin en üst düzeyde sağlanması amacıyla kamuoyu ile de paylaşılmaktadır.

    Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan 30.06.2010 ve 29.12.2010 tarihlerinde istenen bilgi ve belgelere ilişkin yazı, Raporun kamuoyuna duyurulmasından sonra, 31.01.2011 tarihinde intikal etmiştir. Gönderilen bilgi ve belgeler, Kurul tarafından değerlendirilmiş ve değerlendirme sonucu, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmiştir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow