hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'de olaylı yıkım

    Mardinde olaylı yıkım
    expand

    Mardin'de TOKİ'nin konut yapacağı alanda bulunan gecekonduların yıkımı sırasında, gecekondu sahipleri, iş makinelerini engellemek için yola barikat kurdu.

    Nur Mahallesinde TOKİ'nin konut yapacağı alana kurulan 3 gecekondu için Valilik yıkım kararı aldı. Kararın uygulanması için bölgeye gönderilen yıkım ekibine, gecekondu sahipleri karşı çıktı.

    Mahalleli, iş makinelerini engellemek için yola barikat kurdu. Barikatın önüne geçen bir grup yaşlı kadın, yıkımı engellemek istedi. Bunun üzerine olay yerine polis ekipleri çağrıldı. Polis, yaşlı kadınları barikatın önünden alarak, iş makinelerinin olay yerine gitmesini sağladı.

    Mahalleli bu kez yıkımı yapılacak evin içerisine girerek, ekipleri durdurmaya çalıştı.

    Gecekondu sahiplerinin evden çıkarılmasının ardından yıkım gerçekleştirildi. Yıkıma tepki gösteren gecekondu sahibi Nusret Altay, kış günü açıkta kaldıklarını belirterek, "TOKİ ev yapacak diye bizi evlerimizden ettiler. Devlet bize neden sahip çıkmıyor, kış günü çocuklarımızla ne yapacağız?" dedi.

    "Diğer kaçak yapılar da yıkılacak"

    Vali Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin konut yapacağı alanın birkaç yıl önceki uydudan çekilmiş fotoğraflarına bakıldığını ve söz konusu bölgede konut bulunmadığını anlattı.

    Yıkım kararı alınan bölgeye yerleşenleri mağdur etmemek için bir görüşme yaptıklarını kaydeden Vali Duruer, şöyle dedi:

    "Onlara durumlarını anlattık. Söz konusu bölgede TOKİ'nin konut yapacağını söyledik. Mağdur olmasınlar diye 12 aileye ev vermek istedik. Ancak orada kaçak yapılaşmaya giden mahalleli 46 ev istedi. Biz de yıkım kararı aldık.

    İlk etapta son yapılan 3 gecekondu yıkıldı. Diğer kaçak yapılar da yıkılacak. Bize oradaki arazilerde tarım yaptıklarını söylediler. Tarım İl Müdürlüğünden aldıkları bir raporu gösterdiler. Raporda o arazide bulunan kayaların üzerinde 30-40 santimetre toprak bulunduğunu ve tarım yapılabileceği belirtiliyordu. Biz de ziraat fakültesi mühendislerinden söz konusu bölgede inceleme yapmalarını istedik. Onlar yaptıkları incelemede, işgal edilen alanlardaki kaya üzerinde 0-10 santimetre toprak bulunduğunu, tarıma elverişli olmadığını, ancak mera olarak kullanılabileceğini belirledi. Tarım İl Müdürlüğü'nce vatandaşlara verilen rapor gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle o raporu düzenleyen mühendisler hakkında işlem başlatılacaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow