hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır ordusuna Türkiye'den çağrı

    Mısır ordusuna Türkiyeden çağrı
    expand

    Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini temenni ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

    Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, bu akşam Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevden ayrıldığını ve ülke yönetimini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyine bıraktığını açıkladığı anımsatıldı.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkiye, Mısır'daki kitle gösterilerinin başlangıcından bu yana kardeş Mısır halkının demokrasi ve özgürlük yönündeki meşru taleplerini desteklemiş; ülkede çoğulcu, katılımcı ve insan haklarına dayalı bir düzene suhulet içinde geçilmesine yönelik temennilerini ifade etmiştir.

    Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyinin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesini temenni ediyoruz.

    Köklü bir devlet geleneğine sahip olan Mısır'ın bu gelişmelerden daha da güçlenmiş olarak çıkacağına yürekten inanıyoruz. Mısır'ın bu süreçte ekonomik açıdan sıkıntıya düşmemesi ve herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için uluslararası toplum azami gayreti göstermelidir. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ülke Mısır'ın ve kardeş Mısır halkının yanında olmaya devam edecektir."

    Davutoğlu: "Tarihi bir gelişme"

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Mübarek'in istifası konusunda, "Gerek kardeş ve dost Mısır halkı için, gerek Arap toplumları için, gerekse bölgemiz için son derece tarihi bir gelişme" dedi.

    Davutoğlu, Batum'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını değerlendirdi.

    İstifayı, "Her şeyden önce gerek kardeş ve dost Mısır halkı için, gerek Arap toplumları için, gerekse bölgemiz için son derece tarihi bir gelişme" olarak nitelendiren Davutoğlu, "Bu herhangi bir lider değişikliği açısından tarihi değil. Önemli olan Mısır halkının çok güçlü bir siyasi bilinçle yaklaşık 15 gündür hiçbir şiddete başvurmadan taleplerini dile getirmesi ve bu taleplerin artık yönetimde beklenen yansımasını bulmuş olması" diye konuştu.

    Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu, şu açıdan tarihi; bölgemizde birçok sosyal hareket görüldü ancak bu sosyal hareketliliklerin netice almaları bağlamında bu bölgemizdeki bir ilk. Çok geniş katılımlı, halkın ortak iradesini, ortak hissiyatını yansıtan son derece barışçıl bir eylem ve teknolojinin yoğun kullanıldığı bir eylemle otoriter bir siyasi yapıya son verildi. Bunun dost ve kardeş Mısır halkına ve bölgemize hayırlı olmasını diliyoruz. Ümit ederiz ki bu hep korktuğumuz o negatif domino etkisini değil pozitif domino etkisini beraberinde getirir ve diğer gelişmeler de buna paralel olarak bölgemizde güçlü halk meşruiyetine dayalı siyasi yapılarla beklediğimiz o istikrar, huzur ve barış ortamı tam olarak sağlanmış olur."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow