hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avustralya'dan gelen anguslar hasta çıktı!

    Avustralyadan gelen anguslar hasta çıktı
    expand

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından et fiyatlarını aşağı çekmek amacıyla Avustralya'dan ithal edilen 250 adet angusta çıkan akciğer hastalığına çare aranıyor.

    Yozgat'ın Sorgun ilçesine 2 ay önce Akyüz Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi tarafından getirilen 250 adet Angus'dan 10'u akciğer hastalığı nedeniyle öldü.

    Şirket yetkilileri, Et ve Balık Kurumu' nun izlediği fiyat politikası nedeniyle işletmelerinin şu anda yüzde 30 zarara uğradığını belirtirken, Et ve Balık Kurumu' nun fiyatları aşağı çekmesini istediler.

    Sıfır faizli kredi kullanarak Tarım Kredi Kooperatifi'nden Avustralya'dan ithal edilen 250 adet angus aldığını belirten Akyüz Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi yetkilisi Necati Akyüz, şunları söyledi:

    "Devletin vermiş olduğu sıfır faizli hayvancılık kredisi kullandım. Kredi sonrası Et Balık Kurumu'na giderek angus almak istedim. Onlar da ithal angus getiremediklerini, ancak Tarım Kredi Kooperatiflerinden angus alabileceklerini belirttiler. Bunun üzerine Tarım Kredi Kooperatiflerine giderek kilo başı 9.60 lira karşılığı 250 adet canlı angus aldım. Aradan geçen 2 ay gibi bir süre içerisinde Et Balık Kurumu, et fiyatlarını kilo başı 7,50 liraya çekmiş. Önce Tarım Kredi Kooperatifi' ne gidip fiyatları aşağı çekmelerini istedim.

    Onlar bana bu işi Et Balık Kurumu ile halletmemi söylediler. Ben de Et ve Balık Kurumu' na başvurarak bizim fiyatlarımızı da aşağı çekmesini istedim. Ancak hayvanları daha önce aldığım için fiyatları aşağı çekemeyeceklerini söylediler. Bunu anlamak mümkün değil. Et Balık Kurumu bu hayvanları 6,5 liradan alıyor, Tarım Kredi Kooperatiflerine 8 liraya satıyor, onlar da bize 9 lira 60 kuruştan veriyor. Bu da maliyeti artırıyor. Şimdi fiyatları düşürmüşler. Bizim yeni fiyatlarla yaklaşık yüzde 30 zararımız var. Bunu kim karşılayacak?"

    Anguslar birer birer ölüyor

    Avusturalya'dan deniz yoluyla Türkiye'ye getirilen anguslarda akciğer hastalığı olduğunu belirten Akyüz Tarım ve Hayvancılık Limited Şirketi yetkilisi Necati Akyüz "Tarım Kredi Kooperatifi tarafından aldığım 250 adet angusun bir çoğunda akciğer hastalığı bulunuyor. Akşam hastalanan angus, sabah kalktığımızda ölmüş bir vaziyette buluyoruz. Şu ana kadar 10 tane angus öldü. Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler 20 gün boyunca angusların aşı ve diğer hastalıkları ile ilgilendiler. Şimdi ise kendi imkanlarımızla özel veteriner hekim getiriyoruz. 250 adet angusun aşısı her ay 4 bin 500 lira gibi bir para tutuyor. Gelen veteriner hekimler, angusların deniz yoluyla geldiği için gemide sık değişen hava olayları nedeniyle akciğerlerinin hastalanmış olabileceğini belirtiyorlar" dedi.

    İşletmesinin şu anda yüzde 30 zararda olduğunu belirten Akyüz, bu zararın karşılanması için Et ve Balık Kurumu'nun fiyatları aşağı çekmesi gerektiğini vurguladı.

    TTKKMB'den açıklama: "Genel bir hastalık yok"

    Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) yetkilileri ise Türkiye'ye Avustralya'dan ithal edilen damızlık besi hayvanlarında herhangi uyumsuzluk sorunu veya genel bir hastalık söz konusu olmadığını belirtti.

    Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bir işletme sahibinin "tarım kredi kooperatiflerinden aldığı 250 Angus cinsi damızlık besi hayvanından 10'unun öldüğü" iddiası ile ilgili açıklama yapan TTKKMB yetkilileri, bu işletmede, hastalık nedeniyle herhangi bir ölüm tespit edilmediğini belirtti.

    Et fiyatlarını dengelemek amacıyla EBK'nın damızlık besi hayvanı ithalatı ile görevlendirildiğini, TTKKMB'nin EBK'nın ithal ettiği 5 bin civarındaki damızlık hayvanın besiciye dağıtımında devreye girdiğini hatırlatan yetkililer, ithal edilen hayvanların EBK ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veteriner hekimleri tarafından seçildiğini, hem ihracatçı ülkede, hem de Türkiye'de karantina uygulamasına tabi tutulduğunu anlattı.

    Hayvanların ithalatı sırasında zarar görmesi, telef olmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan yetkililer, "ABD, AB ve Avustralya, hayvan refahına verdikleri önemden dolayı hayvanların taşıma şartlarına çök önem veriyor. Uygun olmayan şartlarda hayvan taşınmasına izin vermiyor. Ancak, dağıtım, indirme-bindirme süresince bazı yaralanmalar olabiliyor. Bunun zararını da zaten EBK karşılıyor" diye konuştu.

    "Anguslarda genel bir uyum sorunun olduğu" iddiasının da gerçeği yansıtmadığını ifade eden yetkililer, Türkiye'ye ilk kez Angus ithal edilmediğini, büyük firmaların, yıllardır kendi ihtiyacı için damızlık Angus ithal ettiği ve Türkiye'de besicilerin en çok tercih ettiği türün Angus olduğunu söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow