hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağar'ın Susurluk davasında dosya incelenecek

    Ağarın Susurluk davasında dosya incelenecek
    expand

    Mehmet Ağar'ın "Susurluk davası" kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, "Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle dava dosyasının incelemeye alınması kararlaştırılan duruşma ertelendi.

    Duruşmada karar çıkması beklenirken, mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle dosyanın incelemeye alınması kararlaştırıldı ve dava ertelendi.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, vareste tutulan Mehmet Ağar'ın avukatları Abdulkadir Toluç ile Abdullah Egeli katıldı.

    Bir grup Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat, Hanım Şakar adına davaya müdahillik talebinde bulundu.

    Avukat Evrim Deniz Karatana, Şakar'ın eşi Erdoğan Şakar'ın, Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde gözaltına alındığını ifade etti.

    Erdoğan Şakar'dan o günden sonra haber alınamadığını anlatan Karatana, "Bu, onuncu müdahillik talebimiz. Bin eylemden yalnızca 10'unu mahkemenizin önüne getirebildik. Erdoğan Şakar, sanığın Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde gözaltında kaybolmuştur. Soruşturmanın genişletilmesini istiyoruz. Sanık Ağar'ın
    yalnızca birkaç sahte evrak nedeniyle 6 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyor. Bu
    ciddiye alınamaz" dedi.

    Cumhuriyet savcısı, yargılamanın vasfı ile Hanım Şakar'ın, yargılama konusu suçtan doğrudan zarar gördüğü sabit olmadığından, müdahillik talebinin reddini istedi.

    Ağar'ın avukatları da müdahillik isteminin reddedilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti de suçtan doğrudan zarar gördüğü sabit olmadığı gerekçesiyle katılma talebinin reddine karar verdi.

    Mahkemenin bu kararının ardından söz alan Ağar'ın avukatı Abdullah Egeli, esas hakkındaki savunmalarını içeren yazılı dilekçeyi celse arasında mahkemeye verdiklerini belirtti.

    Cumhuriyet savcısının, Ağar'ın "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan cezalandırılmasına yönelik görüşüne katılmadıklarını bildiren Egeli, Adli Tıp Kurumu raporları, teknik takip tutanakları ve yargılamaya ilişkin fezlekede, Ağar'ın suçsuzluğunu gösteren deliller bulunduğunu ifade etti.

    Egeli, müvekkillerinin öncelikle beraatını istedi, mahkemenin ceza verme yoluna gitmesi durumunda ise lehlerine hükümlerin uygulanmasını talep etti.

    Müzakereye çekilen mahkeme heyeti, daha sonra dosyanın incelemeye alınmasına karar vererek, duruşmanın 26 Mayıs 2011 saat 14.00'e ertelendiğini açıkladı.

    Mahkeme heyetindeki üye değişikliği, davanın ertelenmesine gerekçe olarak tutanakta yer aldı.

    Savcının esas hakkındaki görüşü

    Cumhuriyet savcısı, önceki celse verdiği esas hakkındaki görüşünde, Ağar'ın, "örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bulunduğu konum itibariyle mevcudiyetini bilmemesi mümkün olmayan ve haksız ekonomik çıkar amacıyla faaliyet gösterdiği anlaşılan, mahkemece varlığı tespit olunan silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğini" kaydetmişti.

    Mehmet Ağar'a isnat edilen eylemle ilgili suçlama sırasında 765 sayılı
    TCK'nın yürürlükte olduğunu belirten savcı, Ağar'ın lehine olan 765 sayılı
    TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve
    isteyerek yardım etmek" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını
    istemişti.

    Davanın geçmişi

    Mehmet Ağar, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu" gerekçesiyle yargılanıyor.

    Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek" iddiası yönünden lüzumu muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın, "suç işlemek için örgüt kurmak" başlıklı 220. Maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.

    Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Dairenin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

    Mehmet Ağar'ın "vali" statüsünde olduğu gerekçesiyle, dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görüşülmüş, Ağar'ın isnat edilen suç tarihinde emniyet genel müdürü olduğuna işaret eden daire, "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesine iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

    Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi de "görevsizlik" kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow