hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmaray'ın gecikmesini arkeolojik kazılara bağladı

    Marmarayın gecikmesini arkeolojik kazılara bağladı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da Marmaray Tüneli'nde incelemelerde bulundu, "Yok arkeolojik çömlek çıktı, yok buluntu çıktı. Bunlarla önümüze engeller kondu" dedi. Başbakan 57'nci yaşına da yerin 42 metre derinliğinde girdi. Erdoğan, sürpriz doğum günü pastasını çalışanlara elleriyle ikram etti.

    Başbakan Erdoğan, bugün kara ve deniz bağlantısı gerçekleştirilen Marmaray'daki incelemeleri sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

    Erdoğan, bir gazetecinin, "57 yaşına girdiniz neler hissediyorsunuz" sorusu üzerine, "Çok kısa gibi geliyor. 56 yıl nasıl geçti onun hesabını yapmak lazım. Bakıyorsunuz bir an gibi geldi geçti" diye konuştu.

    İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla 3. köprü çalışmalarının da sürdüğünü anımsatan Erdoğan, "Kesin kararımızı henüz vermedik ama burada yeni bir adım atacağız. Bu adım da büyük ihtimalle hem otomobil geçişinin yapılacağı hem de raylı sistemin olacağı bir köprü olacak. Arkadaşlarımız bunun üzerinde son çalışmalarını yapıyorlar, bitirmek üzereler" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, 3. köprü ihalesini, bu yıl içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini de bildirdi.

    Bir gazetecinin, "56 yılı değerlendirdiğinizde herhangi bir pişmanlığınız ya da yapmak isteyip de bugüne kadar gerçekleştiremediğiniz bir şey var mı" sorusu üzerine Erdoğan, "Şu anda bulunduğumuz noktayı, AK Parti'mizi bundan, 2001 yılından 10 ya da 20 yıl önce kurmuş olsaydık bugün Türkiye'yi çok daha farklı bir yere getirmiş olurduk" dedi.

    "Gerçekleştirmek istediğiniz ama bu zamana kadar açıklamadığınız bir projeniz var mı" sorusu üzerine de Başbakan Erdoğan, "2023 projesinde hepsini göreceksiniz. Çılgın proje dedim ya bir tane, onu çok yakın zamanda açıklayacağım" diye konuştu.

    Marmaray'ın projesinin de 29 Ekim 2013 yılında bitirileceğini açıklayan Başbakan, projenin arkeolojik buluntular bahane edilerek geciktirildiğini söyledi:

    "Yok arkeolojik çömlek çıktı, yok buluntu çıktı. Bunlarla önümüze engeller kondu. Bunlar insandan çok daha mı önemli. Bir defa 'herşey insan için' diyen bir medeniyetin mensupları olarak biz buralara takılıp kalmalı mıydık. Ama ne yazik ki bariyerleri önümüze koydular. En az 3 sene bizi engellediler."

    Başbakan'a sürpriz doğumgünü partisi


    Bu arada, Başbakan Erdoğan'a, Marmaray çalışanları, delme tünelden tüp tünele geçiş noktasında sürpriz doğum günü organizasyonu yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray çalışanlarının denizin dibinde böyle bir sürpriz yapmak istediklerini belirterek, onlara teşekkür ettiğini ifade etti.

    Yıldırım, Başbakan Erdoğan'a başından beri verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, "Daha nice sağlık, sıhhat içinde beraber olmak arzusuyla" dedi.

    Sürpriz karşısında şaşıran Erdoğan da "Bu hassasiyeti, nezaketi, inceliği gösterenlere teşekkür ediyorum. Birlikte daha nice uzun yıllara, vatana, millete hizmete Allah ömür verdikçe devam edeceğim" dedi.

    Başbakan Erdoğan daha sonra pastayı kesti ve Marmaray'ın kadın çalışanları ile kadın gazetecilere pasta ikram etti.

    Erdoğan daha sonra, 1387 metre uzunluğundaki tüp tüneli yürüyerek kat etti ve Üsküdar'da tünelden çıktı.

    Başbakan Erdoğan'ın Marmaray'daki incelemesine, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DHMİ Orhan Birdal ve Kıyı Emniyet Müdürü Salih Orakcıoğlu da katıldı.



    Erdoğan Libya'ya yaptırıma sıcak bakmıyor

    İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temeli, Haydarpaşa Limanı'nda katıldığı törende de konuşan Erdoğan, birilerinin yaptığı gibi, Libya'ya çıkar ilişkileri nazarından bakan bir ülke olmadıklarını vurguladı.

    "Farklı mülahazalarla, farklı niyetlerle libya'ya uygulanacak yaptırımlar da zaten zor durumda olan Libya halkının şartlarını daha da ağırlaştıracaktır" diyen Başbakan, "Her olan olayda 'yaptırıma gidelim, yaptırıma gidelim' dediğiniz zaman dünya barışını sağlayamazsın" ifadelerini kullandı.

    Erdoğan, "Uluslararası kamuoyunu, Libya'ya karşı petrol kaygısıyla değil, vicdanla, hakla, hukukla, evrensel insani değerlerle yaklaşmaya çağırıyoruz. Çok büyük bir sınavla karşı karşıya olan modern dünyayı, bu sınavda insanlık şıkkını işaretlemeye davet ediyoruz" dedi.

    Başbakan ayrıca, "Ortadoğu ve Afrika halkları, petrol savaşlarında piyon olarak kullanılmaktan bezmiş, esasen bu hissiyatın, bu dışlanmışlığın sonucu olarak, ölmek pahasına sokaklara taşmıştır. Bunu görmemek, buna saygı duymamak, adaletle, hukukla izah edilemez, en önemlisi de vicdanla bağdaşmaz" şeklinde konuştu.

    Proje 4.5 yılda bitecek

    Erdoğan, 'karayolu tüp geçişinin' de Türk-Kore ortak girişimi projenin yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirileceğini anlattı. İstanbul trafiğini rahatlatacakları sözünü verdi:

    "Artık araçlarımıza Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra 3. bir geçit daha kazandırıyoruz. Köprü trafiğini azalttığımız kadar şehiriçi trafiğe de nefes aldırıyoruz."

    Başbakan, Aksaray, Topkapı ve Eminönü gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerden karşıya direk geçişi sağlayacak olan projenin, 4.5 yılda bitirileceğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow