hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş'tan Anayasa çıkışı!

    Demirtaştan Anayasa çıkışı
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Anayasa hiçbir etnik kimliği özel olarak korumamalıdır. Hepimiz yurttaşız, vatandaşız. Devletle aramızdaki hukuk, vatandaşlık hukukudur" dedi.

    Demirtaş, Bingöl'den karayoluyla geldiği Elazığ'da, Yazıkonak Beldesi parti teşkilatı binasını hizmete açtı. Daha sonra Doğu Düğün Salonu'nda partililere seslenen Demirtaş, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada yakın zamanda gerçekleşen olayları yakından takip ederek, ama kendi temel sorunlarının çözümünden de uzaklaşmadan tüm hak ve taleplerini yerine getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

    Anayasa'nın insanın tüm yaşam tarzını, insanların toprak üzerinde hangi hakla yaşayacağını düzenlediğini ifade eden Demirtaş, bu nedenle Anayasa'nın hem
    yapım, hem de yasama oylama aşamasının çok önemli olduğunu kaydetti. Demirtaş, şunları kaydetti:

    "Anayasa sokakta yapılır. Meclis'te sadece oylama işi kalır. Bu nedenle herkes iyi bilmeli ki; Eğer bir Anayasa demokratik, özgürlükçü, sivil ve halkın anayasası olacaksa bu her yerde tartışılmalı, herkesin görüşü alınmalı. Sadece 'Benim Anayasam' olmaz. Bu defa yapılacak Anayasa'da bu ülkenin ezilenleri, yok sayılanları, Kürtleri, Alevileri, başörtülüleri emekçileri, çalışanları, öğrencileri, kadınları 'Biz de bu Anayasa'da olacağız' demesinin zamanıdır. Yarın emin olun ki o parlamentoda çoğunluğu eline geçiren kendi borusunu öttürmeye çalışacak.

    AKP'nin tavrı, tarzı budur. Demokrasiye yürekten inansalar bugün halka 'Nasıl bir Anayasa istiyorsunuz?' diye sorması, görüş ve önerilerin alması, buna göre bir taslak hazırlaması gerekir. Ama buna göre bir çalışma yok. Biz diyoruz ki Anayasa hiç bir etnik kimliği özel olarak korumamalıdır. Hepimiz yurttaş, vatandaşız. Devletle aramızdaki hukuk, vatandaşlık hukukudur. Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Laz oluruz. Bu devleti ilgilendirmez. Hepimize eşit davranmak, eşit hizmet sunmak zorundasın. Eğer böyle bir yönetim anlayışı olursa orada işte kardeşlik, barış, birlikte yaşam isteği gelişir."

    Demirtaş, vatandaştan milliyeti, giyim tarzı, inancı, maddi durumu ayrılmadan vergi alındığını, buna karşılık da eşit hizmet verilmesi gerektiğini belirterek, "O halde benden aldığın, ödediğim vergiyle açtığın okulda benim çocuğum anadilinde eğitim alacak. Bu kadar basit. Temel bir haktır. Eşitlik budur işte. Ben kendi çocuğuma kendi anadilimde eğitim aldırmak istiyorsam bu benim hakkımdır" dedi.

    "Yönetime katılım için mekanizma yok, özerklik istiyoruz"

    Yönetime katılım için bir mekanizma bulunmadığını da ifade eden Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

    "TBMM'ye milletten başka herkes girebiliyor. Gidin girmeye çalışın bin bir güçlükle kendi parlamentosuna girebiliyor. Bir derdi olan eğer bir tanıdık bulmazsa devlette perişan oluyor. Böyle bir devlet anlayışı olur mu? İnsanlar hiçbir yönetime katılamıyor. İyi niyetli bir yönetici olsa bile orada da mekanizması yok. Seçiyorsunuz, 5 yıl boyunca size sormadan yönetiyor. Biz buna da karşıyız. Biz BDP olarak olarak 'En iyi sizi biz yönetiriz' demiyoruz. 'En iyi sizi, siz yönetirsiniz' diyoruz. Bizim temel anlayışımız budur. Ve bunun adına 'Demokratik özerklik' diyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow