hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamas lideri değil, temsilcisi geliyor

    Hamas lideri değil, temsilcisi geliyor
    expand

    HAMAS lideri Halid Meşal'in, eski Başbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmayacağı bildirildi.

    HAMAS Siyasi Büro yetkililerinden edinilen bilgiye göre, HAMAS lideri Meşal, Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılmayacak.

    Törene HAMAS'ı temsil edecek bir yetkili gönderilecek.

    Yetkililer, Meşal'in yurtdışından yeni döndüğünü ve Türkiye'ye gidiş hazırlıklarının cenaze törenine yetişmeyeceğini kaydetti.

    HAMAS tarafından yayınlayan taziye mesajında ise, Erbakan'ın hayatını ülkesinin ve halkının hizmetine adadığı, Filistin sorununun savunmasında büyük görev aldığı belirtilerek, "Büyük İslam Lideri ve entellektüel Profesör Doktor Necmettin Erbakan'ın ölümünden dolayı üzüntümüzü paylaşıyoruz" ifadelerine yer verildi.

    Mesajda, Erbakan'ın ailesine başsağlığı dilendi.

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak, Erbakan için yarın düzenlenecek cenaze merasimine "Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılacağını" bildirmişti.

    Kamalak, Erbakan için yarın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazının ardından cenaze namazı kılınacağını belirtti.

    Mustafa Kamalak, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin, 08.00'de İstanbul'a gönderileceğini söyledi.

    İstanbul'da Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip cenaze namazının kılınacağını bildiren Kamalak, Erbakan'ın naaşının, Merkez Efendi aile kabristanında toprağa verileceğini ifade etti.

    Kamalak, cenazeye yurt içi ve dışından çok sayıda kişinin katılmasının beklendiğini kaydederek, "Yarınki cenazeye Hamas Lideri Halid Meşal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katılacak" dedi.

    Oğul Erbakan: "Milli görüş devam edecek"

    Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan da evinin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    "Başta milli görüş camiamız olmak üzere bütün milletimizin başı sağolsun" dileğinde bulunan Fatih Erbakan, "Milli görüş hareketi onun açtığı yolda, milli görüş prensiplerine bağlı olarak yoluna devam edecektir" dedi.

    Erbakan'ın naaşının neden yarın defnedileceği sorusunu da Fatih Erbakan, "Dünyanın her tarafından gelecek misafirlerimiz var. Sevenleri çok fazla. Endonezya'dan, Malezya'dan tutun Afrika'ya kadar... Gelecek kişilere kolaylık olması açısından yarın olmasını düşündük. İnşallah yarın İstanbul'da defnedeceğiz" diye yanıtladı.

    Bir başka gazetecinin, "Vasiyeti devlet töreni yapılmaması yönündeymiş. Bu doğru mu?" sorusu üzerine Erbakan, "Devlet töreni vasiyet şeklinde değil ama çok arzu ettiği bir durum değildi. Biz de zaten öyle düşünüyorduk. O yüzden devlet töreni olmadan defnedeceğiz inşallah" dedi.

    Baykal: "Çok önemli bir şahsiyetti"


    SP genel merkezine taziye ziyaretinde bulunan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Erbakan'ın "çok önemli ve çok renkli şahsiyetiyle siyaseti kişisel tatmin yöntemi olarak anlamayı reddeden biri olduğunu" söyledi.

    Bu dava ve inanç algısı içerisinde siyaset yaptığını anlatan Baykal, Türkiye'deki değişim ve dönüşümde Erbakan'ın önemli etkilerinin bulunduğunu kaydetti.

    "Açtığı siyaset çizgisinde başarılarla birlikte hayal kırıklıkları da yaşamıştır" diyen Baykal, Erbakan'ın bu süreç içinde acı, tatlı anılarının olduğunu söyledi.

    Baykal, "Siyasi mücadelesinin ötesinde, kişiliği, insan ilişkileri, zarafeti ve inceliğiyle örnek alınması gereken bir siyasetçiydi. Sayın Erbakan ile 1974 yılında hükümette birlikte çalışma imkanı bulduk. Kendisiyle uyum ve işbirliği içinde çalıştık. Kıbrıs'a yönelik izlenen politika da o hükümetin bir politikası olarak gerçekleştirilmişti" diye konuştu.

    BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Şırnak Vekili Hasip Kaplan da Saadet Partisi Genel Merkezine gelerek taziye ziyaretinde bulundu.

    Sakık, "Mekanı cennet olsun. Bu ülkede mağdurlardan biridir sevgili hocamız" diye konuştu.

    Bugünün 28 Şubat'ın yıl dönümü olduğuna işaret eden Sakık, şunları kaydetti:

    "Dünden bugüne kadar bir muhasebe yaptığımızda, 28 Şubat'ın mağdurlarının ne kadar haklı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bugün hayatın her alanında hocayla ilgili övgüler alıyoruz. Hoca bunu hak ediyor ama hocayla ilgili 28 Şubat'ta halkın iradesiyle ilgili kışladan medet umanlar timsah gözyaşı akıtmamalıdır.

    Parti genel merkezine taziye ziyareti için İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eski bakanlardan Sami Güçlü, Ufuk Söylemez, Enis Öksüz, Necmettin Cevheri, Hasan Ekinci, Nahit Menteşe, Ali Coşkun ile HAS Parti Genel Başkan yardımcıları Şeref Malkoç, Hasan Basri Aktan, AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa da geldi.

    Taziyeleri Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan kabul ediyor. Bu arada, parti genel merkezinin karşısındaki camide Erbakan için Kur'an-ı Kerim okundu, basın mensuplarına ve partililere helva dağıtıldı.

    Erdoğan ziyaretlerine ara verecek


    Başbakan Erdoğan da, Almanya ziyareti öncesi Atatürk Havaalanı'nda, Necmettin Erbakan'la ilgili taziye dileklerini yineledi.

    Erdoğan, yarın Erbakan'ın İstanbuldaki cenaze törenine katılacağı için yurtdışı programına ara verecek.

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, Hac protokolü dolayısıyla Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti yarıda keserek, Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılacak.

    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da cenaze töreninde hazır bulunacak.

    Özel araç tahsis edildi

    Erbakan'ın naaşı, evinin önündeki özel cenaze aracında korunuyor.

    Araç, cenazeyi eksi 7 derecede muhafaza edebiliyor.

    Son teknolojik sistem kullanılarak donatılan araç, çalışmadığı zaman bile içindeki havayı 48 saat boyunca muhafaza edebiliyor.

    4 cenaze alma kapasitesine sahip araç, genellikle il dışına götürülecek cenazelerde kullanılıyor.

    Mezarı hazırlanıyor

    Erbakan'ın yarın defnedileceği Merkezefendi Mezarlığı'nda hazırlıklara başlandı.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesince Merkezefendi Mezarlığı'nda yaklaşık 70 kişilik ekip tarafından temizlik, bakım ve ağaç budama çalışması yürütülüyor.

    Merkezefendi Mezarlığı'nın girişinde yer alan Erbakan ailesinin kabristanı da yine görevlilerce temizleniyor.

    Mezarlığın giriş bölümünde yer alan ve kararan duvarlar, 20 kişilik ekip tarafından basınçlı havayla kum püskürtülerek beyazlatılıyor.

    50 kişilik bir grup da mezarlığın içindeki çöpleri, budanan ağaç dallarını topluyor.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ayrıca Eski Kozlu, Silivrikapı, Tahirefendi, Dedeler, Yeni Kozlu mezarlıklarında da bakım ve temizlik çalışması yapıyor.

    Bu mezarlıkların bulunduğu 10. Yıl Caddesi de yarın yapılacak cenaze töreni için hazırlanıyor.

    81 ilden toprak getirilecek

    Saadet Partisinin Türkiye çapındaki teşkilatlarının eski başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yarın yapılacak cenaze töreni için 81 ilden toprak getireceği bildirildi.

    Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Sekreteri Fahri Şahin, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, partinin bir talimatı olmamasına rağmen partililerin böyle bir kararı olduğunu öğrendiklerini belirtti.

    Şahin, "Aldığımız duyumlara göre merhum Hocamız Necmettin Erbakan'ın doğduğu ilimiz Sinop başta olmak üzere 81 il teşkilatımızda böyle bir hazırlık olduğunu öğrendik. Partililerimiz cenaze törenine gelirken geldikleri ilin en önemli yerlerinden toprak getirerek hocamızın mezarına bırakacak. Ayrıca yurtdışından Mekke'den, Medine'den ve Bosna Hersek'ten de cenazeye gelenler memleketlerinin en önemli yerlerinden toprak getirecek" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow