hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ile F-35 anlaşmazlığı

    ABD ile F-35 anlaşmazlığı
    expand

    Türkiye'nin Amerika'dan 100 adet almayı planladığı F-35 savaş açağı ihalesini ertelemesinin nedeni ortaya çıktı. Erteleme nedeninin Amerika'nın uçaklara ait uçuş kodlarını vermek istememesi olduğu öğrenildi.

    F-35'ler son nesil savaş uçağı olarak nitelendiriliyor.

    Radarda görünmeme özelliği nedeniyle 'hayalet uçak' olarak isimlendiriliyor. Sesten hızlı uçabilme, kısa mesafede kalkış ve dikey iniş yapabilme özellikleri var.

    Türkiye Amerika'dan 100 adet F-35 satın alacaktı. Ancak ihale son yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında ertelendi.

    Erteleme kararını da Savunma Bakanı Vecdi Gönül açıkladı, ama nedenini söylemedi. Ancak erteleme nedeni konusunda perde aralanmaya başlandı.

    Edinilen bilgilere göre, 16 milyar dolarlık ihalenin erteleme nedeni, Amerika'nın uçaklara ait uçuş kodlarını vermek istememesi.

    Uçuş kodlarına sahip olmadan uçaklara tam anlamıyla hakim olunamıyor. Kodlara sahip olan, uçakları dışarıdan yönlendirebiliyor. Yani uçakları etkisiz hale getirebiliyor. Örneğin uçağın havalanması engellenebiliyor. ya da düşman uçağından atılan bir füze, uçak tarafından tehdit unsuru olarak algılanmayabiliyor. Bu da milli güvenliği tehdit ediyor.

    Bürokratlardan brifing alan ve Amerika'nın F-35 yazılım kodlarını vermediğini öğrenen Başbakan Erdoğan, yazılım kodlarının verilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

    Genelkurmay Başbanı Orgeneral Işık Koşaner'in de, "Bu iş F-16'lara benzemesin' dediği öğrenildi. Görüşmelerin devam etmesi için ihale bir sonraki toplantıya ertelendi.

    ABD, 80'li yıllarda alınan F-16'ların uçuş kodlarını Türkiye'ye vermemişti. Türkiye şimdi F-16'lara yazılım yüklenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

    Milli görev bilgisayarının üretilmesiyle, F-16 savaş uçaklarının ABD'nin muhtemel elektronik etkisinden kurtarılması hedefleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow