hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu hafta Meclis gündeminde neler var?

    Bu hafta Meclis gündeminde neler var
    expand

    TBMM Genel Kurulu, yoğun bir gündemle çalışacak. Anayasa Mahkemesi'ni yeniden yapılandıran tasarının görüşülmeyen 3 maddesi tamamlandıktan sonra, yarım kalan "mini torba" yasa teklifine devam edilecek.

    Teklifle, genel kolluk kuvvetlerinden ve MİT'ten emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlar, özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaksızın özel güvenlik görevlisi olabilecek.

    Özerk statüdeki spor federasyonları "bağımsız spor federasyonları" şeklinde olacak. Federasyon kararının ardından, 10 gün içinde Tahkim Kurulu'na başvurulabilecek. Kurul, sportif faaliyetlerin iş ve işlemlerinde 10 iş günü, diğer konularda ise 3 ay içinde karar verecek.

    Poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler, elektronik imza ile düzenlenemeyecek. Mahalle veya köyleri baraj altında kalan ya da askeri yasak bölge kapsamında bulunan kişiler, orman sınırları dışına çıkarılmış arazilerde iskan edilecek. İl özel idareleri ve belediyelerdeki işçiler 1 Ağustos'tan sonra kamu kurumlarına nakledilecek.

    Genel Kurulda, yargı sürecinin hızlandırılmasına yönelik yasa tasarısı da ele alınacak. Tasarıyla, birçok fiil mahkemeye gitmeden para cezasının konusu olacak. Yurtdışına pasaportsuz çıkanlara ya da Türkiye'ye pasaportsuz girenlere, ormanlarda ağaç kesenlere yalnızca para cezası verilecek.

    Danıştay Başkanlık Kurulu kararlarına itiraz yolu geliyor. Tutuklulara da yakınlarının cenazesine katılma izni veriliyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Ocak 2014'e kadar tebliğname düzenlemeyecek. Ayrıca, bakaya sayılmama koşulları genişletiliyor. Sporda şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemenin de yasalaştırılması bekleniyor.

    TBMM Genel Kurulu, 29 Mart Salı 15.00-23.00, 30 Mart Çarşamba ve 31 Mart Perşembe günleri ise 14.00- 23.00 saatleri arasında çalışacak.

    Komisyonlar

    TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek. Anayasa Komisyonu, Genel Kurul'da görüşülen Anayasa Mahkemesi'ni yeniden yapılandıran tasarının, "Anayasa Mahkemesi başkanı, üyeleri ve raportörleri ile ailelerinin sağlık giderleri"ne ilişkin maddesini, 29 Mart Salı günü görüşecek. Tasarının 17. maddesi geçen haftaki görüşmelerde komisyona çekilmişti.

    Plan ve Bütçe Komisyonu da sağlık hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan yasa teklifinin görüşmelerine 29 Mart salı günü devam edecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow