hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YGS kitapçıkları internette

    YGS kitapçıkları internette
    expand

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, "YGS sorularının şifreli" olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek tüm kitapçıkların internetten incelenebileceğini bildirdi. Demir,Çarşamba günü medya temsilcileriyle tekrar bir araya geleceğini de duyurdu.

    Demir, 27 Mart 2011 günü yapılan YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin ÖSYM'de basın toplantısı düzenledi.

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 27 Mart 2011 günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin, basına dağıtılan kitapçıklarda şifrelemenin söz konusu olmadığını söyledi. Demir, ayrıca sınavda en yüksek puan alan adayların soru kitapçığı numarasının kamuoyuna duyurularak, incelenmesine olanak sağlayacaklarını bildirdi.

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritmanın detaylı olarak incelendiğini ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığının görüldüğünü belirterek, "Bunu fiziksel olarak da teyit etmek içinde ÖSYM'nin depolarına gelmiş olan sınav evrakı arasından sınavda fiilen kullanılmış olan rastgele örnekler seçilerek incelenmiş ve benzeri bir şifrelemenin benzeri bir yapılanmanın hiçbir kitapçıkta olmadığı tespit edilmiştir" dedi.

    Açıklama tatmin etmedi

    Şifre skandalını ortaya çıkaran isimlerden Artvinli Dershane Yöneticisi Fahri Akyüz ise ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in bugün yaptığı açıklamaların kamuoyu vicdanını tatmin edici olmadığını belirterek, "İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmıyorum" dedi.

    Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in bu sabah yaptığı açıklamaları dikkatle takip ettiklerini, master kitapçığın kopya edilmiş şeklinin basına verildiğini öğrendiklerini söyledi.

    Akyüz şöyle konuştu: "Biz basına verilen bu kitapçıkta böyle bir şifreleme olduğunu iddia ettik. Bunu da basın irdeleyerek doğruladı. ÖSYM de doğruladı. Şimdi ÖSYM Başkanı bu master kitapçıktan yapılan çoğaltmada bu şifrenin olduğunu, bunun bütün testlerde bulunduğunu ve bu şifre ile soruların yüzde yüzünün çözülebileceğini söyledi. Ben öyle anladım. O zaman bizim üzerinde çalıştığımız ancak henüz çözemediğimiz Türkçe, Sosyal ve Fen Bilimlerindeki bazı şifrelerin de ne olduğunu açıklasınlar.

    Ben mevcut bu şifre üzerinden doğru yanıtın yerini değiştirdiğim zaman şifre otomatikman bozuluyor. Yapılan açıklamada kişi adına basılan kitapçıkların internet ortamına verileceği ve herkesin internet ortamında kendi kitabına ulaşabileceği söylendi. Şimdi ben diyorum ki; öğrencinin kullandığı kitap olup olmadığını nereden anlayacağız. Bunu anlamamız için bağımsız bir kurul, bilirkişi, akademisyen ve gazeteciler huzurunda 81 ilden değişik salonlardan değişik şahıslar adına bizzat kullandıkları kitapçıklarla inceleme yapılmasını bekliyorum. Tatmin edici bir şekilde değerlendirme yapılmadıkça bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz" dedi.

    SİZCE ÖSYM BAŞKANI'NIN YAPTIĞI AÇIKLAMA TATMİN EDİCİ Mİ?.. ANKET



    Kitapları nereden göreceksiniz?

    Sınava giren yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın kitapçıkları internete yüklenerek kamuyonun bilgisine sunuldu.

    KOD İÇİN ADRES:

    2011-YGS'ye giren adaylar kendisine ait soru kitapçığı koduna http://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=1097 adresinden erişebilirler.

    KİTAPÇIK İÇİN ADRES:

    Soru kitapçık numarası ve bina kodu bilgisiyle kendi kitapçıklarını ftp://2011ygs-kitapcik.osym.gov.tr adresinden görüntüleyebilirler.

    Şu ana kadar ADANA - ANKARA/ALTINDAĞ-MAMAK illeri arasındaki sınav merkezlerinde sınava giren adayların soru kitapçıklarının hazırlandığı diğer illerde sınava giren adayların kitapçıklarının ise hazır olduğunda sisteme ekleneceği bildirildi.


    Adaya sorulacak soruların ÖSYM bünyesindeki güvenli bölgelerde hazırlandığını ve kesinlikle farklı alanlarda hazırlanan soruların bir araya gelmediğini vurgulayan Demir, soruların, matbaaya götürüldükten sonra, "kapalı dönem"de hiç bir bilgi ya da nesnenin dışarı çıkamadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirildiğini bildirdi.

    Aynı soruların, soru dizilişi ve cevap şıkları farklı olarak öğrenciye verildiğini bildiren Demir, "kapalı dönem"in dışında olup soruların tamamını bilen hiç kimse bulunmadığına işaret etti. Demir, sınavı hazırlayanların, kapalı döneme girildikten sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamadıklarını, matbaanın tüm çevresinin kameralarla izlendiğini anlattı. Demir, kapalı dönemde farklı soru bloklarının bir araya getirildiğini ve "master" denilen doğru cevapları gösteren cevap anahtarlarının oluşturulduğunu belirtti.

    Master soru kitapçığı ve anahtarının kapalı dönemde oluşturulduğunun altını çizen Demir, doğru cevaplarının ne olduğunun ve hangi şıklarda yer aldığının dışarıdaki hiç kimse tarafından bilinmediğini kaydetti.

    PEKİ AÇIKLAMALAR YETER Lİ Mİ? ABBAS GÜÇLÜ, ÖSYM BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARINI CNN TÜRK'E DEĞERLENDİRDİ... TIKLAYIN

    Ali Demir, master sayesinde her aday için farklı nitelikte sınav kitabı oluşturulduğuna, soruların dizilişleri, doğru ve yanlış seçeneklerin de yerlerinin farklı olduğuna dikkati çekti. Demir, kapalı dönemdeki soruların dağılımının tesadüfi olarak yapıldığını ve sistemin aynı kitapçıktan üretmediğini kaydetti.

    Üretilen her kitabın diğerinden farklı olduğunu ve buna göre basıldığını dile getiren Demir, kitapçıkta adayın kişisel bilgileri, fotoğrafı, adı soyadı, TC kimlik numarasının cevap anahtarında da bulunduğunu anımsattı.

    Sınava yönelik bilgiler veren Demir, 27 Mart'ta yapılan YGS'de sınavında güvenliğine yönelik uygulamaların titizlikle yapıldığının altını çizdi.

    Demir, bu yılki YGS'de ilk defa sınava başkasının yerine girme olayının yaşanmadığını bildirdi.

    Şifre meselesi

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, medyada yer alan "cevap anahtarlarının bir şifresinin olduğu" iddialarıyla kamuoyunun meşgul edildiğini belirterek, "Sınava giren adaylar bakımından bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır" diye konuştu.

    Demir, sınavda kullanılan kitapçıklar incelendiğinde bunun net şekilde ortaya çıktığını söyledi. Ancak Demir, herhangi bir kitapçık üzerinde bunu uygulamalı olarak göstermedi.

    Sınavdan sonra soruların dağıtılması

    Demir, sadece sınavın oluşturulmasında değil sınavdan sonra da bu soru kitapçıkların basında yer alması konusunda titiz çalışmalar yapıldığını, hiçbir adaya verilmemiş bir kitap oluşturularak dağıtıldığını söyledi.

    Bunun için ya her basın kuruluşu adına ayrı bir kitap ya ayrı bir cevap anahtarı oluşturulacağını ya da her kuruma aynı kitapçık ve cevap anahtarı verilerek farklılık sağlanmamasının amaçlandığını belirten Demir, ikinci yöntemde karar kıldıklarını söyledi.

    Demir, sistemin birden fazla aynı kitapçıktan oluşturulamadığı için de sistemden ayrı, başka bir makinede basına yönelik kitapçık oluşturulduğunu bildirdi.

    Ali Demir, basın için hazırlanan kitapçığı gösterdikten sonra adaylara verilen kitapçıkların farklı boyutta ve farklı kağıtta hazırlandığını bildirdi.

    Demir, basına verilen kopya kitapçık için master kitap ve cevaptan tek bir örnekten kopya yapıldığını vurguladı.

    Demir, "Hazırlanan kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirilmiştir. Master kitapçıkta tüm soruların cevapları küçükten büyüğe doğru sıralandığında üretilen yeni cevap anahtarında doğru seçenekler master kopyadakiyle kesişmiştir. Bu aslında önemlidir" dedi.

    Master kitapçığın cevap anahtarı

    ÖSYM başkanı Demir, "cevap anahtarı oluşturulduktan sonra bir kaç soruda yanlış cevap olması ve bunun yayınlanması halinde büyük sorunlara neden olur" gerekçesiyle doğruluğundan emin olunan master kitapçığın cevap anahtarının basına verilen kopyada kullanıldığını bildirdi.

    Demir, her bir soru kitapçığı üzerinde tek bir soru kitapçığı numarası bulunduğunu anımsatarak, bu soru kitapçığının kişiye özel olduğunu söyledi. Soru kitapların üzerinde her adayın kimlik numarası gibi kişiye özel bilgilerin de bulunduğunu belirten Demir, "Bu bilgilerin dağıtılması bazı sakıncalar doğuracağından her kitap sadece kitap numarasıyla gösterilecektir. Bu yolla tüm kitapların tüm soru kitapçıklarının kamuoyuna açık olması sağlanacaktır" ifadesini kullandı.

    Sorular ve yanıtlar

    Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demir, bir soru üzerine 1 milyon 700 bin soru kitapçığının internet üzerinden herkes tarafından görülebileceğini söyledi. Demir, "(Hiç kimse kendi kitapçığı dışında kitapçık görmeyecek) demiştiniz. Daha ilk sınavda kendi koyduğunuz kuralı ihlal etmiş olmuyor musunuz?" sorusu üzerine ise "Ama dikkat edin, hiçbir kişisel bilgiyi vermiyoruz" dedi.

    Demir, bir gazetecinin "Basına verdiğiniz kopyada şifreleme var mı yok mu?" sorusuna, "Şifre çok geniş bir kavram olarak karşımıza çıkmakta. Net bir şekilde açıkladım. Master kitapçığımızda cevap şıkları küçükten büyüğe doğru sıralanmış vaziyette" karşılığını verdi. Aynı gazetecinin, "Elimde master kitapçık var. Dediğiniz gibi küçükten büyüğe doğru bir sıralama söz konusu değil, karışık sıralama" sözleri üzerine Demir, şöyle konuştu:

    "Master kitapçığı hiçbirimiz görmedik. O master kitapçıktan türetilmiş basına verilmiş kopya. Master kitapçıktaki doğru cevabın yeri değiştirilmeden, yanlış cevapların yeri karıştırılmış bir kopya dolayısıyla. Sıraya dizdiğinizde yerinde kalan doğru cevap olmakta. Bu hiçbir zaman şifre olarak algılanmamalı. Çok basit bir mantık, dizili bir şeyin saklamak, gizlemek istediğiniz birisini sabit tutup diğerlerini değiştirdiğinizde nerede olduğunu çok net bir şekilde  görebilirsiniz. Çünkü o yerinde durdu. Dolayısıyla bu bir şifreleme değil. Bu basına sınavdan sonra sınavda kullanılmamış hiçbir kitapçığın verilmemesi düşüncesiyle oluşturulmuş yeni bir kopya."

    Çarşamba günü yine toplantı var

    Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) iddialarla ilgili olarak medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle biraraya gelmeyi planlıyor.

    Alınan bilgiye göre, bugün YGS ile ilgili "şifreleme" iddiaları konusunda basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtlayan Demir, konuyu medya kuruluşlarının temsilcilerine de anlatmayı kararlaştırdı.

    Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Çarşamba günü biraraya gelecek olan Demir, iddialara yanıt verecek.

    Tepkiler

    * CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarıyla ilgili olarak "ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı ve Milli Eğitim Bakanı derhal istifa etmelidir" dedi.

    Genel Başkan Yardımcısı Altay, CHP Konya İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, YGS soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, Türkiye'nin, demokrasi ve eğitim tarihi açısından büyük bir utançla karşı karşıya kaldığını söyledi.

    27 Mart 2011'de, YGS'nin yapıldığı gün skandal yaşandığını iddia eden Altay, "Otomasyon manuele çevrilerek 7 okulda sadece kız öğrenciler sınava alınmıştı. Bu öğrencilerin sınava girdikleri sınıf manuel olarak ayarlanabiliyorsa başka şeyler de ayarlanabilir" diye konuştu.

    *CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin, "Gözü kapalı olarak Türkiye'de her yurttaşın güvendiği ÖSYM'ydi. Sınavı ÖSYM yapıyorsa herkes tamam derdi, düzgün dürüst yapılıyor derdi. Ama bu iktidar döneminde Türkiye'nin en düzgün kurumları, en itibarlı kurumları itibarsız hale geldi" dedi.

    Ankara CHP Gençlik Kollarından bir grup, ÖSYM binası önünde protesto eylemi yaptı. "ÖSYM bir kere de hak yeme", "AKP elini öğrenciden çek" şeklinde sloganlar atan grup adına yapılan açıklamada, "şifre olayının araştırılması için bağımsız akademisyenlerden oluşan bir komisyon kurulması" istendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow