hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balıklar için radyasyon standardı belirlenecek

    Balıklar için radyasyon standardı belirlenecek
    expand

    Japonya'nın, balıklar için radyasyon standardı belirleyeceği bildirildi.

    Hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima Daiçi nükleer santralı yakınındaki deniz suyunda kabul edilebilir miktarın 7,5 milyon katı radyasyon belirlenmesinin ardından yaptığı açıklamada, sebze ve balıkta, insan sağlığının el verdiği en yüksek radyasyon miktarını ölçü kabul edeceklerini söyledi.

    Gözlemciler sözkonusu kararın, Japonya Sağlık Bakanlığının, İbaraki kenti açıklarında cuma günü tutulan bir balıkta kabul edilebilir seviyenin üstünde radyoaktif iyot ile sınırın biraz üstünde sezyum maddesi bulunduğunu duyurmasının
    ardından alındığına dikkati çekiyor.

    Nükleer kriz hala korkutuyor

    Bu arada, Fukuşima Daiçi nükleer enerji santralinin reaktörlerindeki soğutma sistemlerinde oluşan arızadan kaynaklanan nükleer kriz kaygı kaynağı olmaya devam ediyor.

    Japonya'daki nükleer krizle ilgili son gelişmeler şöyle:

    Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) nükleer enerji santralinde daha yüksek oranlardaki radyoaktif su için depolama alanı oluşturmak amacıyla cuma gününe kadar santraldaki 11.500 tonluk radyoaktif madde karışmış suyu denize boşaltacağını duyururken, Japon yetkililer, nükleer enerji santrali yakınındaki denizde bulunan radyasyon seviyesinin kabul edilebilir sınırın 4000 kat üstünde bulunduğuna dikkat çekiyor.

    Rus medyasında çıkan haberlerde Japonya'nın Rusya'dan, Fukuşima Daiçi'deki kirlenmiş sıvı atığı katı hale getirmek amacıyla nükleer denizaltıların devre dışı bırakılmasında kullanılan bir yüzer radyasyon arıtma tesisi talep ettiği belirtildi.

    TEPCO bugün yaptığı yaptığı açıklamada, yerel hükümetlere, nükleer enerji santrali çevresinden tahliye edilenlere ve nükleer krizden etkilenenlere yardım amacıyla "taziye parası" ödemesi uygulamasını başlattığını bildirdi.

    Öte yandan Japon yetkililer, deprem ve tsunaminin ardından nükleer enerji santrali çevresinde oluşturulan 20 kilometrelik tehlike bölgesinin daha fazla genişletilmeyeceğini duyurdu.

    Japon Ulusal Polis Ajansı'ndan yapılan açıklamada, ülkede meydana gelen deprem ve tsunami ve daha sonra ortaya çıkan nükleer kriz nedeniyle 12.087 kişinin öldüğünün belirlendiği, 15.552 kişinin akıbetinin ise henüz bilinmediği belirtildi.

    167.700 evin elektrikten yoksun bulunduğu ülkede en az 200 bin ev de sudan mahrum durumda.

    Deprem, tsunami ve nükleer enerji santralinin neden olduğu nükleer krizin Japonya'ya maliyetinin 300 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.,

    Japonya'da 1995 yılında meydana gelen Kobe depremin neden olduğu hasarın maliyeti 100 milyar doları bulmuştu.

    ABD'de 2005 yılında meydana gelen Katrina kasırgası ise 81 milyar dolarlık hasara neden olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow