hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YGS skandalında bir "şifre" daha mı?

    YGS skandalında bir şifre daha mı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, "YGS'de şifre" iddiaları ile ilgili olarak, "Hangi soru kitapçığı seçilirse seçilsin, şıkları sıralı olan sorularda en küçük değerin işaretlenmesi durumunda 8 adet doğru cevap elde edilmektedir" dedi.

    Halıcı, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, YGS'de yaşananların tüm toplumu rahatsız ettiğini söyledi.

    Konuyla ilgili dün bir toplantı düzenlediğini anımsatan Halıcı, bu toplantıda sınavda ilgili kuşkuları kamuoyu ile paylaştığını söyledi.

    Şifre iddialarının basına dağıtılan kitapçıkla ortaya çıktığını hatırlatan Halıcı, şöyle konuştu: "Yetkililer tarafından şifre iddiaları yalanlandı. 'Böyle bir şey yoktur' dendi. Ama aradan bir iki gün geçtikten sonra, sistemde bir hata, acemilik, işgüzarlık olduğu yine ÖSYM Başkanı tarafından ortaya atıldı. Bu hatanın, bu acemiliğin sadece basına dağıtılan kitapçıkla sınırlı olduğu, öğrencilerin kitapçıklarında böyle bir hataya rastlanmayacağının altı özenle çizildi. Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı, Hükümet yetkilileri, Meclis Başkanı, YÖK Başkanı bu açıklamayı yeterli bulduklarını açıkladılar. Ben bu açıklamaların tamamını maalesef çok erken yapılmış gereksiz ve yersiz açıklamalar olarak görüyorum. Ortada bir kuşku varsa yöneticilere düşen görev bu hatayı araştırmak. Sonuçlarını da kamuoyuna duyurmaktır."

    ÖSYM'nin 1 milyon 700 bin kitapçığı kendi sitesinden yayımlamaya başladığını anımsatan Halıcı, "ÖSYM'nin itiraf ettiği ve sadece basına dağıtılan örnekte olduğunu iddia ettiği acemilik, işgüzarlık ve hatalar 1 milyon 700 bin kitapçığın tamamında vardır" dedi.

    8 adet doğru cevap

    Halıcı, hangi soru kitapçığı seçilirse seçilsin, basit bir algoritma uygulanarak sorulara hiç bakmadan, vakit kaybetmeden 8 adet doğru cevabın elde edilebildiğini belirterek, "Şıkları sıralı (dairesel) olan sorularda en küçük değerin işaretlenmesi durumunda 8 adet doğru cevap elde edilmektedir" ifadesini kullandı.

    Bu durumun bir rastlantı olmadığını sıralı sorularda ve tüm kitapçıklardaki matematik sorularında geçerli olduğunu anlatan Halıcı, soruların tamamında benzer algoritmaların kullanıldığını düşündüklerini ve üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

    Halıcı, tüm öğrencilere ve velilere anlattığı yöntemi uygulamaları konusunda çağrıda bulunurken, bu hatanın ve sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması gerektiğini de kaydetti.

    Halıcı, tezini, ÖSYM'nin sitesindeki soru kitapçıklarından örneklerle de anlattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow