hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Erdoğan'ın seçim beyannamesi...

    İşte Erdoğanın seçim beyannamesi...
    expand

    Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin 12 Haziran seçim beyannamesini açıkladı. Beyanname 5 ana maddeden oluşuyor. Konuşmasında muhalefeti de eleştiren Erdoğan, "Dışarıda adam bulamayanlar şu anda Silivri'nin içinden aday gösteriyor. Siyaset ne hale geldi? Enteresandır, maskeli aday tanıtımı yapıyorlar" dedi.

    Erdoğan, partisinin genel merkezinde, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak genel seçim için hazırlanan seçim beyannamesini açıkladı.

    Başbakan, "Bu beyanname, 'dostlar alışverişte görsün' niyetiyle, ya da vitrin düzenlemek, laf kalabalığı yapmak, orta sahada top çevirmek gayesiyle hazırlanmış bir beyanname de değildir. AK Parti'nin seçim beyannamesi, önceki tüm beyannamelerimiz gibi son derece detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. Hedefler net olarak konulmuş, bu hedeflere ne şekilde ve hangi takvimle ulaşılacağı net olarak ifade edilmiştir. Beyannamenin hazırlanmasında 'popülizm'den büyük bir hassasiyetle sakınılmıştır" diye konuştu.

    "Dışarıda bulamayanlar Silivri'den aday gösteriyor"


    Erdoğan konuşmasında "Dışarda adam bulamayanlar, Silivri'nin içinden aday gösteriyor. Şimdi aday tanıtımında maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. Bu bir maskeli balo. Bu hale düşmüşler. Bu anamuhalefet partisinin ne hale düştüğünün göstergesidir. Eminm milletim 12 Haziran'da bunların maskesini indirecektir" ifadelerini de kullandı.

    "Patenti bizde"


    Başbakan, "Bu seçim beyannamesi sandıklar açıldığında unutulacak bir beyanname değildir. Seçime kadar değil Türkiye'nin 12 yılını belirleyen bir beyannamedir. Bu kardeşiniz 2023'ü söyleyene kadar kimse düşünmüyordu, şimdi hepsi 2023 diyor. Seçim beyannamemiz 12 yıl boyunca elden düşmeyecektir. Hacminden dolayı hepsini okuyamam. Ayrıca 10'ar 15'er gün arayla da seçime kadar burada veya farklı yerlerde bunları animasyon uygulamalarıyla halkımıza takdim edeceğim" şeklinde konuştu.

    ANA BAŞLIKLAR


    Erdoğan'ın açıkladığı seçim beyannamesi 5 ana başlıktan oluşuyor.

    - İleri demokrasi
    - Büyük ekonomi
    - Güçlü toplum
    - Marka şehirler
    - Lider ülke

    "Yeni anayasa yapılacak"

    "Yeni anayasa projesi beyannamenin bir numaralı maddesidir" diyen Erdoğan, "Özgürlükçü, yenilikçi bir anayasaya ihtiyaç olduğu herkesin ortak fikridir. Türkiye'yi vesayet ve müdahalelerden arındıracak bir anayasayı gündemimize aldık. 12 Haziran seçimlerinden sonra bunu yoğun bir şekilde hayata geçirmenin gayretinde olacağız" şeklinde konuştu.

    Başbakan sözlerine, "Yeni anayasa yeni oluşacak TBMM'de hazırlanacak. Demokratik ve katılımcı anlayışla hazırlanacak" diye devam etti.

    "Siyasi Partiler Yasası'nı yeniden ele alacağız"

    Siyasi Partiler Yasası'nı yeniden ele alacaklarını açıklayan Erdoğan, "Siyasetin Finansmanı ve Siyasi Etik  Yasalarını yeni Anayasa çerçevesinde şekillendireceğiz" diye konuştu.

    "Milli birlik ve kardeşlik projemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Özgürlük ve güvenlik arasındaki denge büyük bir hassasiyetle devam ettirilecektir. Demokrasi ve hukukun dışına çıkılmadan terör ve suçla mücadele devam edecek" diyen Erdoğan, "özgürlük" ifadesinin ilk defa bir siyasi partinin beyannamesinde yer aldığına dikkat çekti.

    "Yargılamalar daha hızlı olacak"

    Erdoğan, yargılamaların yeni dönemde daha hızlı sonuçlanacağını, bununla ilgili altyapı çalışmalarının yapılacağını ifade ederek, "Güven veren bir adalet sistemi önceliğimiz" dedi.

    "Kürt sorunu"

    "Kürt meselesini tamamen özgürlükler ve demokrasi içinde çözeceğiz" diyen Erdoğan, "Bu noktada da bir çekincemiz yoktur. Artık pranga olan bu sorun da umarım tarihe havale edilecektir. Özgürlüğün teminatı güvenliktir. Özgürlüklerden taviz vermeden, demokrasiden dışarı çıkmadan, terör ve suçla mücadele devam edecektir" ifadesini kullandı.

    Kılıçdaroğlu'na 'savcı' cevabı

    Konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Erdoğan, "Ana muhalefet partisi lideri benimle ilgili bir şey söylüyor, benim bir savcı olduğumdan bahsediyor. Hiçbir yerde bu ifadeyi kullanmış değilim. Benim kullandığım ifade şudur: Ben milletin avukatıyım. Ana muhalefetin başındakiler ve mensupları bu ifadeyi kullandılar" dedi.

    BÜYÜK EKONOMİ

    "Beyannamemizin ikinci ana başlığı büyük ekonomi" diyen Erdoğan, "Tüm dünyada küresel finans krizinin etkileri sürerken Türkiye ekonomisinin yüzde 8.9 büyümesi ve en hızlı büyüyen ekonomi olmamız ulaştığımızı seviyeyi gösterir. Milletin kaynaklarını çarçur etmedik, heba edecek hiçbir sorumsuzluğa asla izin vermedik" ifadesini kullandı.

    Başbakan, "Seçime 2 aydan daha az zaman kalmışken ekonomik göstergelerin dengeli şekilde seyretmesi Türkiye'nin alışık olmadığı bir durumdur. Ekonomide disiplini tavizsiz şekilde sürdüreceğiz" dedi.

    "Daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz önceliklerimiz arasında" diyen Başbakan, "Kişi başına düşen milli gelirin 2023'te 25 bin 76 dolar seviyesine çıkması öngörülüyor" açıklamasında bulundu.

    Erdoğan sözlerine, "GSMH 2023'te 2 trilyon 64 milyar dolar olacak. 2023 için ihracat hedefi 500 milyar dolar" diye devam etti.

    İstanbul'un dünyadaki ilk 10 finans merkezi arasında yer alacağını savunan Başbakan, "İMKB'de işlem gören Türk şirketi sayısı 1000 olacak. Yabancı şirket sayısı Türk şirketi sayısından fazla olacak ve en az 10 ülkeyi temsil edecek" dedi.

    "Kriz boyunca istihdamımız azalmadı"

    "1 milyon 317 bin vatandaşımıza 2010'da istihdam sağladık" diyen Erdoğan, "5 yıllık bir projeyle her yıl 200 bin olmak üzere 1 milyon işsizi eğitimden geçirip işe yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.

    "İşsizlik hedefi yüzde 5"

    "2023 vizyonu daha nitelikli işgücü, daha nitelikli iş ve daha kaliteli bir çalışma hayatıdır" diyen Başbakan, "İşsizliği 2023'de yüzde 5'e indirmeyi, istihdamı da yüzde 50'ye çıkarmayı planlıyoruz" ifadesini kullandı.

    İşsizlere meslek danışmanı!

    "Meslek danışmanı adındaki bir projeyi başlatıyoruz" diyen Erdoğan, "İŞKUR'a bağlı her işsiz için bir iş ve meslek danışmanı belirleyeceğiz. Bunlar işsizlere birebir destek verecek" şeklinde konuştu.

    "2011-2014 yıllarını kapsayan 72 eylemden oluşan sanayi strateji belgesini uygulamaya başladık" diyen Erdoğan, "2023'e kadar orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olacağız" diye konuştu.

    "İnsansız hava aracı üreten 3. ülke olacağız"

    Erdoğan, "ABD ve İsrail'den sonra stratejik yeteneklere sahip insansız hava aracı üreten 3. ülke Türkiye olacak. İlk savaş helikopteri olan ATAK'ın da tüm yazılım ve tasarımları tamamlandı. 2013'te üretim bandına giriyor" dedi.

    "İlk sivil yerli uçağımızı yapacağız"

    "2023'e kadar tasarımı bize ait olan sivil kendi uçağımızı yapmış olacağız" diyen Başbakan, "Uçakla seyahat etmek isteyenler için 1 saatten daha kısa sürede bir havalanına ulaşma imkanı olacak. Şu anda 46 havalimanı var. Ücretler havayolu değil halkın yolu oldu. Lüks otobüs fiyatına her yere seyahat edebiliyoruz" şeklinde konuştu.

    Erdoğan ekonomi ile ilgili diğer hedeflerini şöyle sıraladı:

    - 2002 sonunda 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı 2023'te 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz
    - 2023'te turist sayısını 50 milyona çıkaracağız
    - 2015'e kadar 750 km, 2023'e kadar 5275 km yeni otoyol yapılarak toplam otoyol uzunluğu 7500 km'ye çıkarılacak
    - YHT hattı 2019'a kadar 6500 km'ye, 2023'e kadar 10 bin km'ye çıkarılması planlanmaktadır

    GÜÇLÜ TOPLUM

    Eğitim:
    Eğitimin her zaman olduğu gibi en öncelikli gündemleri olacağını vurgulayan Erdoğan, "Okul öncesi eğitim bütün il ve ilçelerde olacak. Zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız, okul öncesi ilköğretimle birleşecek" dedi.

    Erdoğan eğitimle ilgili hedeflerini ise şöyle sıraladı:

    - Öğretim üyesi sayısı kısa ve orta vadede öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 20 olmak üzere 80 bine çıkacak
    - YÖK yeniden yapılandırılacak. YÖK, üniversiteler arasında denetleme yapan  ve belli alanlarda akredite yapan bir kurum haline gelecek
    - Meslek liseleri ve düz lise noktasında hedefimiz 2023'te meslek liselerinin oranı yüzde 65'e, düz liselerin oranı da yüzde 35'e indirilecektir.

    Sağlık:
    Erdoğan konuşmasında sağlık projelerini de açıkladı. Bunlar şöyle:

    - Kamu özel ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, AR-GE birimleri dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Ankara'da bir tanesi planlanmış durumda, İstanbul'da 2 tane hedefliyoruz. En az bir milyon metrekare arazi üzerinde bu hastaneleri yapmış olacağız
    - Sedye üzerinde sokakta taşınan hasta istemiyoruz. Her şey tamamen hastane içinde olacak. Yürüyen bantlarla, her şey gayet lüks olacak.
    - 120 bin olan doktor sayısını 2023'te 200 bine çıkaracağız
    - Tamamıyla sağlık alanında üniversite kurmaya başladık. Bezm-i Alem mesela, tamamen bir sağlık üniversitesidir
    - Uzman doktorlarımızın kariyer yapma imkanlarını da bu hastanelerde yakalayacaklar. Devlet hastanesini Tıp fakültesinin emrine vereceğiz. Böylece uzman doktorlar kariyer yapmış olacak.

    Erdoğan sosyal projelerini ise şöyle açıkladı:

    - Gençlerin toplumsal karar mekanizmalarına daha etkin katılımı için çalışmalar yapacağız
    - Barınma ve yurt sorununun çözümünde TOKİ ile YURTKUR bir çalışma içinde. Öğrencilere ucuz barınma imkanı getireceğiz
    - Çaresiz ve umutsuz bir tek insanın kalmaması için var gücümüzle çalışmayı en önemli varlık sebebi olarak görüyoruz
    - ASDEP, Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında hane odaklı bir merkeze geçeceğiz
    - Aile merkezli bir sistem kuracağız

    "Aylık 100 TL'ye konut"

    - Sosyal konut projesi sürdürülerek yoksul ailelere teslim edilmek üzere 100 bin konut yapılacak, peşinatsız ve faizsiz aylık 100 TL taksitle verilecek.

    YAŞANABİLİR ÇEVRE VE MARKA ŞEHİRLER

    Erdoğan, büyükşehirler olmak üzere marka şehirler üreteceklerini de ifade etti.

    "Şehirlerimiz terk edilen değil aranılan ve özlenilen cazibe merkezlerine dönüştürülecek" diyen Başbakan sözlerine şu satırbaşları ile devam etti:

    - Atık su sorununu çözmek için projemiz adı var, Projenin adı SUKAP, Su, Kanalizasyon ve Altyapı projeleri yani. Küçük yerleşim yerlerine finansman desteği sağlanacak. Diğer belediyelere ise ucuz, uzun vadeli kredi sağlanacak.
    - İçme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet veren belediye sayısı yüzde 100'e çıkarılacak.
    - Devlet bakanlıklarının sayısını azaltıyoruz, bunları icracı bakanlıklara dönüştüreceğiz
    - Kent içi ulaşım nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde ulaşım ana planları sağlanacak
    - TOKİ eliyle inşa edilen konut sayısı 1 milyona ulaşacaktır

    "Yeni evli çiftlere destek"

    - Yeni evli veya evlenecek yoksul çiftler için yuva teşvik konut programı başlatıyoruz. Bu programa müracaat eden çiftlere bizler içinde kısmi bir donanım yapacağız. Beyaz eşya, halı gibi.. 25 yıla varan vadelerle peşinatsız onları ucuz konut sahibi yapacağız.

    "Ankara Evleri Bölgesi oluşturulacak"

    - Ankara'da toplu taşıma ihtiyaçlarına uygun olarak 2 yıl içinde 44 km'lik metronun bitirilmesi hedefleniyor.
    - Ankara Esenboğa Havalimanı ile şehir merkezi arasına raylı sistem kurulacak.
    - 210 hektar alandaki Ankara Evleri özelliği taşıyan tarihi bir bölge oluşturulacak
    - Ankara'da medeniyetler parkı inşa edilecek.
    - Ankara'nın potansiyeli savunma sanayi üssü olma anlamında arttırılacak

    "Dünyanın ilk 10 limanından biri İzmir'e"

    - İzmir'de Kuzey Ege-Çandarlı limanı inşa edilecek. Dünyanın ilk 10 büyük limanından biri olacak
    - Menderes-Aliağa arasındaki Egeray projesi Bergama'dan Selçuk'a kadar genişletilecek
    - Kentsel dönüşüm projeleriyle İzmir yenilenecek
    - 10 bin öğrenci kapasiteli yeni kız ve erkek öğrenci yurtları yapılacak

    LİDER ÜLKE TÜRKİYE

    "AK Parti Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini stratejik bir hedef olarak görüyor" diyen Başbakan, "Bazı Avrupa ülkelerinin haksız ve temelsiz engellere rağmen gerekli adımları atmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

    Erdoğan konuşmasında partisinin dış politika vizyonunu ise şu sözlerle özetledi:

    - KKTC'nin her alanda uluslar arası alandaki saygınlığını arttırmak için gösterdiğimiz çabaya devam edeceğiz
    - Balkanlar'da siyasi istikrara katkı yapmak birinci önceliğimizdir.
    - Türk cumhuriyetleri ile vizeleri kaldırmaya, siyasi diyaloğu kaldırmaya devam edeceğiz

    "Bazı projeleri daha sonra açıklayacağım"

    "Her proje enine boyuna müzakere edilerek beyanname içine alınmıştır" diyen Başbakan, beyannamelerde yer almayan bazı büyük projelerini de önümüzdeki haftalarda açıklayacaklarının altını çizdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow