hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM'den ALES mağdurlarına da e-posta

    ÖSYMden ALES mağdurlarına da e-posta
    expand

    Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) İzmir'de yaşanan soru kitapçığı krizinin ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, mağdur olan adaylara e-posta gönderdi; "Kitapçıklarınız incelenecek. Gereken yapılacak" dedi.

    ALES'teki kitapçık krizinin yazılı ve görsel basına yansıyıp, YGS'deki şifre iddialarının ardından yeni bir "skandal" olanarak değerlendirilmesinin ardından ÖSYM'den yapılan açıklamada çok az sayıdaki kitapçıkta, matbaadan kaynaklanan hata olduğu belirtildi.

    Bu arada soru kitapçıklarının, YGS'de olduğu gibi yine Meteksan firması tarafından basıldığı anlaşıldı. ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ali Demir, mağdur olduklarını belirten adaylara e-posta göndermeye başladı.

    e-postada şöyle denildi:

    "Sevgili 2011-ALES İlkbahar Dönemi Adayı, 24 Nisan 2011 günü yapılan sınavda size verilen soru kitapçığında basım hatası olduğu tespit edilerek bilgisi bana iletildi. Size verilmiş olan soru kitapçığı ÖSYM'ye eriştiğinde kitapçıklarınız incelenecek ve sizlerin mağdur olmaması için ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek gereken işlem yapılacaktır. Başarı dileklerimle."

    Skandalın gelişimi

    İstifa da kurtaramazCHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, "ÖSYM'ye güven kalmadığını" belirtti. Altay, "Aslolan bir kurumu ele geçirmek değil, o kurumu adam gibi yönetmektir. AKP kendi meşrebinden birini ÖSYM'nin başına geçirdi. Sonra skandalların ardı arkası kesilmedi. Artık ÖSYM'nin yaptığı her sınavda mutlaka bir hile, kayırma, yanlışlık iddiası ortaya atılıyor ve bu iddialar kamuoyunu tatmin edici bir biçimde yanıtlanamıyor. AKP'nin ÖSYM'den elini çekmesi gerekmektedir. ÖSYM Başkanını artık istifa da kurtarmaz. ÖSYM Başkanı bütün akademik unvanlarını bırakarak Tayyip Erdoğan'ın belirleyeceği herhangi bir mahallede AKP temsilci olmalıdır."
    İzmir'de 15 bin kişi, yüksek lisans ve doktora yapmak amacıyla 24 Nisan Pazar günü yapılan ALES'e girdi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Fen Fakültesi'nde yapılan ALES'te, sınava girenlerden yaklaşık 500 kişiye hatalı soru kitapçığı dağıtıldı.

    Bu kitapçıkların verildiği adayların saat 09.30'da başlaması gereken sınavı, 1 saat geç başladı.

    Hatalı soru kitapçıkları yerine yedekleri dağıtıldı. Yedek kitapçıklar yetmeyince Manisa'daki Celal Bayar Üniversitesi'nden de yedek kitapçık getirildi.

    Ancak, bazı adaylara yedek kitapçık verilemedi. Bu adaylar da sınav başladıktan sonra 135 dakika dışarı çıkma yasağı nedeniyle salonda bekledi ancak, 136'ncı dakikada salonlardan çıkabildi.

    Yedek kitapçık alanlara 3 saatlik sınav süresi, kitapçığın verilmesi ardından başlatıldı.

    Sınav görevlilerin tuttuğu tutanak ardından, hatalı kitapçık üzerindeki soruları çözenler de oldu.

    Özellikle yedek kitapçık temin edilemediği için soruları yanıtlayamadan sınavdan çıkan öğrenciler, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre iddialarının ardından ortaya çıkan duruma isyan etti.

    Hem sınava girenler hem de yakınları ÖSYM'ye tepki gösterdi.

    Bazı adaylar sınavda soruları değil kitapçığı çözmek için çaba harcamak zorunda kaldıklarını belirtti, dava açacaklarını söyledi.

    Adaylardan ortak hareket kararı

    Sınava girenlerden Yasemin Erkan, doktora yapmak için sınava başvurduğunu, sınavda soru kitapçığının eksik ve hatalı olduğunu, yedek kitapçığın sayısı yetmediği için kendisine verilmediğini, emeklerinin "boşa gittiğini" söyledi.

    ÖSYM'nin 'sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa yönetim kurulu kararı ile yenilenebileceği" açıklamasını hatırlatan Erkan, açıklamadaki "gerekiyorsa" sözüne anlam veremediklerini, mağduriyetlerinin ortada olduğunu, açıklamanın tatmin edici olmadığını belirtti.

    Erkan, bir sosyal paylaşım sitesinde "2011 ALES İlkbahar Skandalı" adıyla grup oluşturduklarını ifade ederek, "sınav mağdurlarını burada toplamak, ortak karar alıp, ortak hareket etmek istediklerini" söyledi. Erkan, ÖSYM'ye maddi ve manevi tazminat davası açmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.

    Eğitim-Sen: "Sınava dayalı sistem çöktü"

    Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı da, Eğitim-Sen şubeleri adına yaptığı açıklamada, uzun süredir sınava dayalı eğitim sistemini çöktüğünü belirttiklerini, ALES'te yaşanan eksik ve hatalı kitapçık ile yedek kitapçıkların yetersizliği olayının da bunu bir kez daha gösterdiğini savundu.

    Daha önce KPSS ve YGS sınavlarıyla ilgili de sıkıntılı şeylerin yaşandığını kaydeden Tunalı, sorumluların adalet önüne çıkarılması ve hesap vermeleri gerektiğini ifade etti. Tunalı, sınav sisteminin SBS'den YGS'ye, KPSS'den ALES'e her aşamasındaki sınavların sınava girenlerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini aktararak, "Sınav sistemi ticari hayata döndü. Dershaneler, kurslar. Sınavların kendisine güven kalmadı. Ayrıca sınavlarda başarılı olan adaylar da güven bunalımı yaşıyor. Hem bireyin ruh sağlığı, hem de toplumun güveni sınavlar nedeniyle olumsuzluklar yaşıyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow