hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye için Esad'ın arkasında durmak zor!

    Türkiye için Esadın arkasında durmak zor
    expand

    Suriye ile sorun kapıda. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın halkına açtığı ateş Türkiye'de büyük rahatsızlık yarattı. Türk kaynaklar tabloyu, "Bu şartlar altında Esad'ın arkasında durmak zorlaşıyor" sözleriyle değerlendirdi. Ama yine de Esad'a, "Ölümleri durdur" mesajı verilmeye devam ediliyor. Türkiye, kötü senaryo için tüm hesaplarını da yapmaya başladı.

    Sadece iki günün bilançosu 100'ün üzerinde ölü. Bu ne Tunus ne Mısır'daki tabloya benziyor. Suriye lideri Beşar Esad için çember daralıyor. Türkiye de durumdan çok rahatsız.

    Geçtiğimiz cumartesi akşamı Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapılmıştı. Beşar Esad yönetimine "Orantısız güç kullanımından kaçınıni kitle gösterilerine karşı yöntemleri doğru seçin" uyarısı gelmişti.

    Suriye bu açıklamadan rahatsız oldu. Daha önce Esad'ın parlamento konuşmasıyla ilgili Türkiye'den gelen, "Tatmin etmedi" açıklamalarının ardından gerilen ilişkiler, şimdi daha sıkıntılı.

    Türkiye, en üst düzeyde Beşar Esad'a "reformları bir an önce hayata geçir" dedi. Ama tablo vahim bir noktaya ulaştı.

    Esad yönetimi  ölüm olaylarının önüne geçemediği için , Türkiye Esad'ın arkasında duramama noktasına geldi.

    Bazı Türk kaynaklar, "Esad işi tırmandırıyor, iş kopma noktasına yaklaşıyor. Bu şartlar altında Esad'ın arkasında durmak zorlaşıyor" değerlendirmesi yaptı.

    Türkiye, son mesajlarını Şam'daki büyükelçisi Ömer Önhon aracılığıyla verdi. Önhon, Başbakan Adil Safar ve Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Teysir El Zoubi ile görüştü, "Ölüm olaylarından çok rahatsızız" mesajı verdi.

    Birleşmiş Milletler'den Suriye ile ilgili bir karar çıkması henüz gündemde değil. Ama Başbakan Erdoğan, pazar günü BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon ile görüştü. Tüm gelişmeleri ele aldı.

    Türkiye, süreci endişeyle izliyor ve artık ihtimal değerlendirmeleri de yapıyor. Çünkü Tunus, Mısır ve Libya'dan farklı olarak Suriye kapı komşusu. Yaklaşık 900 km'lik bir sınırı var.

    Oradan başlayacak bir göç, Türkiye için kötü bir tablo oluşturabilir. Bunun için yapılacaklar değerlendiriliyor. Olası bir göç dalgası endişesiyle sınır güvenliği konusu da gözardı edilmiyor. Türkiye bulanık resimde, süreçten en az zararla çıkmanın hesabını yapıyor.

    Suriye Ürdün sınırını kapattı


    Bu arada Suriye'nin Ürdün'le tüm geçiş kapılarını kapattığı bildirildi.

    Reuters'ın haberine göre yetkililer, ülkenin güneyinde yönetim karşıtı protestoların yapıldığı sınır kenti Dera'ya tankların konuşlandırılmasının ardından tüm sınır geçişlerinin kapatıldığını belirtti.

    Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib'deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow