hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Siyanür barajının seti çöktü!

    Siyanür barajının seti çöktü
    expand

    Kütahya'da, gümüş üretim tesislerinde kullanılan siyanürlü suyun depolandığı 3 kademeli barajın bir seti çökünce, çevredekiler büyük panik yaşadı. Uzmanlar, diğer iki set de çökerse büyük bir çevre felaketi yaşanacağını belirtiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı bölgeye uzman ekip gönderdi.

    Kütahya'da gümüş üretiminde kullanılan siyanurlü suyun depolandığı 3 kademeli barajın bir setinin çökmesi üzerine çevre köylerden toplanan vatandaşlar tesisi bastı.

    Tesisin güvenlik görevlileriyle tartışan vatandaşları, olay yerine gelen jandarma ekipleri güçlükle sakinleştirildi.

    Çevre köylüleri, "daha önce uyarmalarına rağmen tesis yetkililerinin önlem almadığını, buradan yayılacak siyanürün Sakarya Nehri havzasındaki bütün canlı yaşamını olumsuz etkileyeceğini" söylediler.

    Kütahya Valisi Kenan çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, ve şirket yetkilileriyle yaptığı acil toplantının ardından vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı.

    Çökme riski devam eden barajdaki diğer setleri güçlendirme çalışmaları da sürüyor. Şimdi baraj setinin çöküp, böyle büyük bir risk oluşturmasının nedeni merak ediliyor. Tesisle ilgili detaylar ve iddialar da dikkat çekici.

    Kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki tesis aslında devlete aitti. Kısa süre önce özelleştirildi. Üretim kapasitesi artırıldı. Tabi ki çökmenin meydana geldiği baraj da büyütüldü.

    Fakat iddiaya göre, büyüme gerçekleşirken gerekli önlemler alınmadı. Zemin kuvvetlendirilmedi.

    Eti Gümüş: "Önlemler alındı"

    Eti Gümüş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vahit Yıldız ise, "Tehlikeli bir durum yok. Gerekli önlemler alındı. Yeni bir baraj oluşturulup, siyanürlü su buraya aktarılacak" dedi.

    Tesis önünde toplanan köylülerle görüşen Vahit Yıldız, şirkete ait ambulansın megafonunda konuşma yaptı.

    Valilik'te yapılan toplantıya katıldığını anlatan Yıldız, "Şu anda tehlikeli bir durum yok. Gerekli tüm önlemler alındı. Büyük bir boş alanımız var. Buraya yeni bir baraj yapacağız. Kimsenin canına, malına zarar gelmeyecek. Herhangi bir sızıntı da yok" diye konuştu.

    Kalabalıktan bazıları Vahit Yıldız'a barajda çatlak olduğunu ve kendisine gösterebileceklerini söyledi. Tesis içerisine girmek isteyen kalabalık ile özel güvenlik görevlileri arasında kısa süren arbede yaşanmasından sonra Yıldız, kalabalıktan 20 kadar kişiyi tesislerin içerisine aldırdı.

    Tesis içerisine giren köylülere bilgi veren Yıldız Holding yetkilisi Sertaç Nuri Gücüyeter de tehlikeli bir durumun olmadığını söyledi.

    Gücüyeter, "Çökme olan yerlerde çalışmalar sürüyor. Buradaki büyük bir boş alanımız var. Bu alana baraj yapacağız. Baraj yapıldıktan sonra da sular buraya aktarılacak. Yapacağımız çalışmalarla ilgili olarak da Valiliğe hergün rapor vereceğiz. Valilik'ten de her gün buraya gelinip incelemelerde bulunulacak. Şu anda barajdan dışarıya hiçbir sızıntı yok" dedi.

    Civar köylerde oturanlar ise şiddetli bir yağmurun yağması halinde barajdaki suyun taşabileceğini ve setin zarar görebileceğini söyledi.

    Çevre Mühendisleri odası uyardı

    Bu arada Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, Kütahya'da, Eti Gümüş A.Ş bünyesinde, gümüş madeni çıkarılıp işlenen tesiste, üç kademeli siyanür barajının setlerinden birinin çökmesiyle ilgili, "Barajın bütün duvarları yıkılıyor, son duvar da yıkılırsa baraj yıkılmış olacak. Sonuçları hayal edemeyeceğimiz boyutlara ulaşabilir. Bu siyanürün çok küçük miktarı bile zehirliyor. Şu anda insanı zehirleyen miktarın 125 katı bir kirlilik söz konusu" dedi.

    Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın ardından incelemelerde bulunmak üzere yönetim kuruluyla birlikte bölgeye hareket ettiklerini belirtti.

    Bölgede yetkililerde temas kurmalarının ardından, bir an evvel çevre köylerin boşaltılmasını isteyeceklerini ifade eden Taşdemir, içme ve kullanma suyu olarak kesinlikle yer altı sularının kullanılmamasını önerdi.

    Çevre ve Orman Bakanlığı ekiplerinin de olay yerine hareket ettiğini ve durumun kritik olduğunu dile getiren Taşdemir, görüşme imkanı buldukları köylülerin de yaşananlardan çok rahatsız olduğunu söyledi.

    Taşdemir, şöyle devam etti: "Barajın tamamı çökebilir. Böyle bir durumda o bölge tamamen tahliye edilmek zorunda kalır. Aksi takdirde yaşam imkanı kalmaz, belki de yüzlerce insan ilk etapta hayatını kaybedecek, tarım kalmayacak. Bu olay, dünyanın en önemli olaylarından biri haline gelebilir.

    Yakınlarda içme suyu kullanılan yerlerde su örnekleri alınarak tahliyesi yapılmalı. Çünkü siyanürün ne kadarının suya karıştığını bilmiyoruz. Çok az miktarı bile bir kaç dakikada öldürebilir. 25 milyon tonluk bir barajdan söz ediyoruz ve burada yoğun bir konsantrasyon var. Bu baraj yıkılırsa çok ciddi siyanür zehirlenmesi olacaktır. Yer altı suyuna karışacak ve ciddi problem çıkacaktır."


    MACARİSTAN'DA DA OLMUŞTU
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow