hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'le yeni kriz kapıda

    İsraille yeni kriz kapıda
    expand

    Gazze'ye yeni konvoy yolda. İsrail ile yeni kriz de kapıda. Amerikalı senatörler, Başbakan Erdoğan'a "Konvoyu durdur" mektubu yazdı. İsrail Büyükelçiliği Türk yetkililere, "Konvoy provokasyon, izin verilmesin, kötü sonuçları olur" mesajı verdi. Ama Türkiye, tıpkı Mavi Marmara'da olduğu 'sivil toplum örgütü hareketi' gerekçesiyle konvoyu engellemeyecek. Konvoyun seçimlerden sonra haziranın son haftası yola çıkması bekleniyor.

    31 Mayıs 2010...  Türk İsrail ilişkileri o günden sonra bir daha düzelmedi. Mavi Marmara saldırısının birinci yıldönümü yaklaşırken, bu kez ikinci konvoy yolda.

    İnsani Yardım Vakfı İHH'nın da dahil olduğu 22 sivil toplum örgütü, Mavi Marmara gemisinin de yeraldığı 15 gemilik filoyu Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkarmaya hazırlanıyor. Haziranın son haftası yola çıkacak filoda yer almak için 10 binin üzerinde başvuru yapıldı.

    İsrail, bu gelişmeden rahatsız. Büyükelçi Gaby Levy, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı'na giderek, Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik'e İsrail'in tutumunu aktardı. Konvoyun provokasyon amaçlı olduğunu söyledi, filonun yola çıkmasının kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Açıkça olmasa da, Türk yetkililere "Filoya engel olun" mesajı verdi.

    Zaten benzer bir talep de 36 Amerikan senatörü tarafından Başbakan Erdoğan'a yazılan mektupla iletilmişti.

    Ancak Türkiye, tıpkı birinci Mavi Marmara saldırısında olduğu gibi, "Konvoyu engeleyemeyiz" görüşünün arkasında.

    Üst düzey diplomatik kaynaklar, "Telkinleri yaparız, ama sivil harekete 'gitmeyin' diyemeyiz" görüşünde. Çünkü böyle bir engelleme, Türkiye'nin birinci Mavi Marmara saldırısında ortaya koyduğu "Türkiye demokratik bir ülke, bizim müdahalemiz olamaz" tezini çürütür.

    Ankara, "İkinci filoyu engellediniz, birincisini neden engelleyemediniz" suçlamasıyla karşı karşıya kalmak istemiyor.
    Üstelik  de, Birleşmiş Milletler Komisyonu'nda Mavi Marmara saldırısı ile ilgili nihai sonuç ortaya çıkmamışken.

    Zaten o komisyonun çalışmaları da tıkanmış durumda. Palmer Komisyonu, 15 Mayıs'ta raporunu hazırlayarak Genel Sekreter Ban ki Moon'a sunacaktı.

    Ancak tarih ertelendi. Çünkü Türkiye gidişata itiraz etti. "Komisyondan çekiliriz" denilmedi ama rapora girmesi öngörülen, "Gazze ablukası meşrudur" gibi ifadelerden rahatsızlık dile getirildi.

    Türk diplomatik kaynaklar, raporun ne zaman sunulacağına ilişkin takvimi öngöremediklerini söyledi ama Türkiye istemediği bir tablo ile karşılaşırsa, komisyondan çekilme ihtimalini de gözardı etmiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow