hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan gazeteci Nuray Mert'e ağır sözler

    Erdoğandan gazeteci Nuray Merte ağır sözler
    expand

    AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya mitinginde medyayı özellikle de isim vermeden Milliyet gazetesi yazarı Nuray Mert'e yüklendi. Hükümetin duble yollar politikasını 1938'daki Dersim katliamını örnek vererek eleştiren Mert için Erdoğan, "bu mertlik değil, namertliktir" dedi.

    Erdoğan, partisince Konya Hükümet Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

    "Biz bu makamlara medya ile gelmedik medyaya rağmen geldik" diyen Başbakan Erdoğan, "Biz bu makamlara sermaye ile gelmedik, sermayeye rağmen geldik, biz bu makamlara sizinle geldik, milletin desteği ile geldik. Milletin çabaları ile geldik, milletin hayır duaları ile geldik. Biz bu makamlara uluslararası çetelerin, ulusalcı çetelerin değil, milletin takdiri ile geldik. Arkamıza biz sizleri aldık, milletimizi alarak, hamdolsun bugünlere geldik. Biz manşetlerle çarpışarak büyüdük, biz muhtar bile olamaz diyen zihniyete rağmen bugünlere geldik. Muhtar bile olamaz diyen medyaydı biliyorsunuz. Sür manşet, bu manşetleri atmışlardı..." ifadelerini kullandı.

    "13-14 yaşındaki çocukları yakanlar..."

    Son günlerde bir kampanya başlatıldığını belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "O malum medyada bazı yazarlar bizi BDP'ye karşı sert bir dil kullanmakla eleştiriyorlar. En son Diyarbakır'da yaptığımız konuşmanın BDP'ye karşı çok sert olduğunu ifade ediyorlar. Bu yazanlar Kastamonu'da şehit olan Recep Şahin polisimizi görmüyorlar, bu yazanlar Silopi'de şehit olan polislerimiz Gökmen Şimşek ve Muharrem Ünlü'yü görmüyorlar. Bu yazarlar bizim 150'den fazla seçim büromuza molotof atıldığını görmüyorlar.

    Milletvekillerimizin nasıl saldırıya uğradığını görmüyorlar. Hakkari'de sabah namazından çıkarak evine giden benim Kürt kökenli kardeşim imam efendiyi görmüyorlar, Cizre'de imam hatip yurduna molotoflar atmak suretiyle 13-14 yaşındaki çocukları yakanları görmüyorlar. Zorla kapattırılan kepenkleri görmüyorlar, bu medya, Hopa'da atılan taşlar neticesinde bulunduğum otobüsten aldığı isabetle taş başına gelince düşen ve şu anda da beyin ameliyatından sonra şuuru kapalı olarak hala hastanede yoğun bakımda yatan benim koruma polisim Servet yavrumu görmüyorlar."

    İsim vermeden Nuray Mert'e sert sözler

    "BDP'nin öfke dilini, şiddet dilini, gençlerin kanından, anaların gözyaşından beslenen dilini duymazdan geliyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "BDP'nin zorbaca, zalimce bölgede uyguladığı faşizmi görmüyorlar, göremiyorlar. MHP ile BDP arasındaki, BDP ile CHP arasındaki muhabbeti görmüyor, görmek istemiyor, bunu sorgulamıyorlar. Şimdi size çok enteresan bir şey anlatacağım. Bir bayan gazeteci köşe yazıları yazıyor, zaman zaman televizyonlarda da yorumlar yapıyor. Son yıllarda kendini kaybetmiş şekilde AK Parti'ye karşı kin kusuyor.

    Ben medya vasıtasıyla da bunun iyi değerlendirilmesini istiyorum. PKK'nın yayın organına açıklama yapıyor, 'aslında zor ve yol politikaları her zaman beraber gidiyor' ifade bu. Neymiş 1935 yılında Dersim katliamı öncesinde, buraya yapılacak harekat için yol inşa edilmiş. AK Parti'nin duble yollarını da işte bu şekilde yorumluyor. Söylemek istediği şu; güya biz duble yolları, bölünmüş yolları Dersim'de olduğu gibi kolay harekat yapılsın diye inşa ediyormuşuz. Açık açık söylüyorum, bu mertlik değil, namertliktir. Böyle bir izansızlık, densizlik olur mu? Yol medeniyettir.

    Yolu olmayan bir ülke medeniyeti konuşabilir mi? Yani biz bu milleti, ben vatandaşlarımı insanımı afedersiniz hendeklerden sıçraya sıçraya mı göndereceğim. Bir yönetimin görevi bu. Siz kime şirin görünmeye çalışıyorsunuz, PKK ile BDP ile bu muhabbetiniz nereden kaynaklanıyor. BDP'ye karşı bu kadar uysal, AK Parti'ye karşı nasıl bu kadar saldırgan olabiliyorsunuz. Güya bayansın, Cizre'de yüzleri yakılan Kürt çocukları görmezden gelip PKK'nın, BDP'nin sırtını neden böyle sıvazlıyorsunuz. CHP'nin, MHP'nin yöneticilerinden bir ses duydunuz mu? Bu yavrular bu hale geldi var mı bir sesleri, çıkmaz..."

    Nuray Mert'ten anında cevap

    Bianet'e açıklama yapan Nuray Mert, Başbakan'ın söylediği analizi ANF'ye değil, 26 Mayıs günü Berlin'de Avrupa Parlamentosu'nca düzenlenen Dersim Konferansı'nda yaptığını söyledi.

    ANF'nin, yaptığı konuşmadan alıntı yaptığını belirten Mert, "Başbakan kendisi gibi düşünmeyen herkesi hedef gösteriyor, bunu sadece bana yapmadı. O nedenle bunu önemsemiyorum. Başbakan, namert görmek istiyorsa her iktidara göre bin bir kılığa giren, şimdi de kendisine yanaşan insanlara baksın. Mert olanla olmayanı ayırt edemiyorsa o da kendi sorunudur. İnsan kime şirin görünür? İktidarda olana. Kimsenin sırtını sıvazlamak ya da şirin görünmek gibi derdim olmadı. Bana söylenebilecek en son laftır, üzerime bile alınmıyorum" diye konuştu.

    Nuray Mert ne demişti?

    Nuray Mert, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na bir röportaj vermişti.

    Nuray Mert, “duble yollara” da çarpıcı bir değerlendirme getirmişti.

    Mert, 26 Mayıs günü Avrupa Parlamentosu’nda yapılan Dersim Konferansı’nda, “duble yollar” ile Dersim Katliamı öncesi yapılan imar politikası arasında paralellikler kurmuştu.

    Bu konuya açıklık getiren Mert, Kürt bölgesinde yol projeleri ile ilgili Mayıs’ın ilk haftasında bir gazetedeki yazıda yer alan “Artık zor dönemi bitti yol dönemi başladı” şeklindeki değerlendirmeye dikkat çekerek, “Aslında yol ve zor politikaları her zaman beraber gidiyor” dedi.

    Dersim Katliamı’nda “zor, şiddet ve imar politikasının nasıl birlikte gittiğini” hatırlatan Mert, “Benzetmek gibi olmasın, bunun ardından katliam gelecek manasında değil. 1935’te ilk raporlarda hep yol inşa edilmesinden bahsedilir, çünkü buraya yapılacak harekat için yol lazım. 1935’teki gibi bir katliamı andıracak olmasından değil ama şu anda o bölgedeki şiddet politikalarının da alt yapısı oluyor, o paralelliği hatırlatmak için” şeklinde konuşmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow