hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte o yeni bakanlıklar...

    İşte o yeni bakanlıklar...
    expand

    Başbakan Erdoğan yeni kabine yapısını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. "8 Devlet Bakanlığı kalktı, 6 yeni Bakanlık geldi" diyen Başbakan, Bakanlık sayısının 25'e indiğini duyurdu. ''Artık Bakan yardımcılığı olacak" diyen Erdoğan, yardımcıların milletvekili olmayacaklarının da altını çizdi.

    Erdoğan, bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

    57. hükümet döneminde 36 olan bakanlık sayısını, 58. hükümet döneminde 24’e indirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, yeni bakanlar kurulunun Başbakan da dahil olmak üzere 25 üyeden oluşacağını belirtti.

    Yeni yapıda, 4 adet başbakan yardımcılığı ve 20 adet de icracı bakanlık bulunduğunu söyleyen Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı olmak üzere 6 yeni bakanlık kurulacağını bildirdi.

    Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurulacağını, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın birleştirilerek Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı oluşturulacağını kaydetti.

    Bu durumda kabinenin son hali böyle olacak:

    - Başbakan
    - 4 Başbakan Yardımcısı

    Alfabetik sıralamaya göre bakanlıklar ise;

    - Adalet Bakanlığı
    - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yerine oluşturulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
    - Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığını birleştirdik. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı yaptık. (Yeni Bakanlık)
    - Dışişleri Bakanlığı
    - Ekonomi Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.
    - Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerini alacak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - İçişleri Bakanlığı
    - Kalkınma Bakanlığı (Yeni bakanlık)
    - Kültür ve Turizm Bakanlığı
    - Maliye Bakanlığı
    - Milli Eğitim Bakanlığı
    - Milli Savunma Bakanlığı
    - Sağlık Bakanlığı
    - Ulaştırma Bakanlığı.

    "Bakan Yardımcıları milletvekili olmayacak"

    Başbakan Erdoğan, ''Artık Bakan yardımcılığı görevi ihdas edilecek. Yani her bakan ile Müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihdas edilecek. İcracı bakanların her birine, birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 tane. Milletvekilleri dışından, atama yoluyla görevlendirilecek. Bu yardımcılar, hükümetle gelecek ve hükümetle gidecek. Bakan yardımcıları, işlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli ve süratli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek'' dedi.

    Erdoğan, milletvekilleri dışından atama yoluyla görevlendirilecek olan bakan yardımcıları ile ilgili “Üniversite mezunu olma kaydı yok. İlkokul mezunundan da başarılı bir işadamı, bakan yardımcısı olabilecek. Asıl olan burada kendini piyasalarda ispat etmiş, çok başarılı olması" dedi.

    Bu konuda Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç’u örnek gösteren Erdoğan, “Rahmetli Sakıp Ağa’nın ya da Koç’un durumunu düşünün. Bunlar üniversite mezunu değillerdi ama Türkiye’nin bir ve iki numarasıydılar. Öyle zamanlar oldu ki, haklarında ‘Acaba bunlar vali olmaz mı, büyükelçi olmaz mı’ diye tartışmalar yapıldı" diye konuştu.

    "Yeni hükümet bu yapıyla oluşturulacak"


    Erdoğan bu yeni yapının, 12 Haziran seçimlerinin ardından, yeni hükümetin kurulmasıyla oluşacak yapı olduğunu belirtti.

    Başbakan, mevcut Bakanlıklar ve bakanların, yeni Hükümet kuruluncaya kadar görevlerini şu andaki haliyle sürdüreceklerini ifade etti.

    Geçmişte, bakanlar kurulunun aylarca toplanamadığının bilindiğini söyleyen Erdoğan, ''Bunun yanında, örneğin ekonomiden sorumlu birkaç bakanlık olması nedeniyle, ekonominin en önemli aktörü olan kurumlar bir araya gelip, sorunları müzakere etme fırsatını bile bulamamışlardır. Özelleştirmeler konusunda yaşanan tartışmalar da yine bu çok başlılığın bir neticesi olmuştur. Hükümetin aldığı kararlara bakanlar itiraz etmiş, bakanların icraatları hükümet programıyla çatışmış, ülke, ekonomik ve siyasi olduğu kadar idari anlamda da kaosa sürüklenmiştir'' diye konuştu.

    "Birinci parti olacağız"

    Erdoğan, “Şu ana kadar aldığımız intiba, görünen o ki partimiz inşallah bu seçimin birinci partisi olarak çıkacak. 2002 seçimlerinde yüzde 34,4 ile, 2007 seçimlerinde de yüzde 47 oyu almamıza rağmen, parlamentoda yüzde 65’i aldık. Bu seçimde kaç partinin barajı aşacağını ya da ne kadar bağımsız geleceğini bilemediğimizden milletvekili olarak parlamentoya nasıl yansır bu konuda bir şey söylememiz mümkün değil. Biz milletimizden, anayasa değişikliği yapabileceğimiz gücü vermelerini istiyoruz. Bunu isterken, asla yetkiyi alıp tek başımıza anayasa yapma düşüncesinde değiliz. Bizim isteğimiz, kolektif bir aklı parlamento çatısı altında oluşturmak" dedi.

    TEPKİLER

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı bazı bakanlıkların birleştirilmesi ve yeni bakanlıkların kurulmasıyla ilgili "Sayın Başbakan, seçimlere üç adım kala böyle bir açıklama yaparak, seçimden sonra da AK Parti iktidarının devam edeceğine dair inancını kamuoyuyla paylaşmıştır" dedi.

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, "Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum.Kültür ve Turizm bütün olarak yoluna devam ediyor. Buna çok sevindim, böyle olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

    Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da, "Merkezi idareden işlerin yürütülmesinde önemli rahatlık ve kolaylık sağlayacaktır" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow